Tedavi edilip, denize bırakıldılar

Yaralı olarak bulunması sonrası Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezi´nde tedavi edilen dört Caretta Caretta türü deniz kaplumbağası, doğal ortamlarına bırakıldı.

GÜNCEL 1.01.0001 00:00:00 0
Tedavi edilip, denize bırakıldılar

Deniz kaplumbağaların denize bırakılması sırasında Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Hatay Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, MKÜ Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler, Samandağ Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Suat Berber de bulundu. Caretta carettaların denize bırakılmasısırasında konuşan Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Hatay Şube Müdürü Çağlar, 'Kumsalda yaralı olarak bulunan, tedavi ve rahabilitasyonları yapılan 4 deniz kaplumbağasını denize saldık. Her bir adet yavru dezin kaplumbağasından bir tanesinin yetişkin hale geldiğini düşünürsek tedavinin ve tedavi edilen her birinin ekosistem açısından ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Bugünkü salımlarımızla birlikte son dört yılda19 deniz kaplumbağasını denize saldık. Burada kurumlar arasındaki işbirliğinin güzel bir örneğini sergilemekteyiz' dedi.

MKÜ Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilimler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, 'Denize saldığımız kaplumbağaların ikisinde beyin üzerindeki kapakçıkta kırıklar vardı. Daha rahat yaşayabilmeleri için operasyonlarını yaptık ve doğal ortamına bıraktık. Türkiyede sadece merkezimizde bu operasyonlar yapılabiliyor. Buranın avantajı Veternie Fakültesi ile koordine bir şekilde çalışıyor olması. Kapasite olarak da yaklaşık 20–25 carettaya hastane konforunda hizmet verebilecek bir altyapıya sahibiz' diye konuştu.
Altuğ, Samandağ Belediyesinden yapılan yazılı yapılan açıklamaya göre, şunları söyledi: '2010 yılından beri bölgede Orman Bakanlığı ve şube müdürlüğü ile birlikte faaliyetlerimizi protokol çerçevesinde yürütüyoruz. Daha önce de (2005´ten beri) gönülllü olarak ortak faaliyetlerimiz vardı ve bu sürüyor. Şimdiye kadar 100´e yakın deniz kaplumbağalrının tedavisini gerçekleştirdik. İyileştirip deniz bıraktığımız deniz kaplumbağalarının sayısı 30´un üzerinde. Bölgede şanssızlığımız yörede yaralanama olarak kafa tramvaları çok görülüyor. Bu önemli bir sorun. Mortaritesi çok yüksek. Kesici cisimlerle direkt beyin üzerinden parçalanmış şekilde geliyor. Özellikle balıkçılarımızın bu konuda daha bilinçli olması lazım. Bu canlılara zarar veren diğer bir unsun avlanma sıralarında olta iğneleri veya hayalet ağları. Onlara bağlı yüzgeç kopmalarına son yıllarda sıklıkla rastlamaya başladık. Yavru yeşil kaplumbağalarda son iki yılda yüzgeç kopmalarına rastlamaya başladık. Daha çok ağlara takılma ve misinalara dolanma şeklinde olduklarını tespit ettik. Bu konuda amatör avcılarımzın daha dikkatli olmaları lazım. Ağlarına takıldıkları zaman merkezimizle irtibata girerek bu canlıların bir an önce o ağlardan kurtulması veya ciddi bir hasarı yoksa ve ağlar varsa ağları keserek doğal ortamına bırakılmalarında fayda var. Bugün 4 eniz kaplumbağamızı özgürlüğüne kavuşturmuş olduk. Bunlar önemli çünkü nesli tükenmekte olan hayvanlar. Besin zincirinde önemli rolü var. Kumsallarımız deniz kaplumbağaları tarafından yuvalama için kullanılıyor. 80 ile 100 arasında yumurtalama yapılıyor. Diğer balıkların beslenmesinde, besin zincirinde önemli bir rol oynuyor. Bu hayvanların yok edilmesi demek denizdeki diğer balıkların da aslında yok edilmesi anlamına geliyor. ´Bunlar balıklarımızı yiyor, ağlarımıza zarar veriyor´ diye ters bir anlayış var. Bu anlayıştan kurtulmamız lazım.'


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00