'Teknoloji darbelerde büyük etken'

İskenderun Teknik Üniversitesinde (İSTE), 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında panel düzenlendi. Panelde, darbelere ve devlet içinde oluşabilecek, devletin birlik ve bütünlüğüne zarar vermeye çalışan illega

SİYASET 20.07.2018 10:50:13 0

Nesrin Geyik/İskenderun

İSTE Barbaros Hayrettin Konferans Salonunda düzenlenen panele, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İSTE Rektörü Türkay Dereli, Belen Kaymakamı Abdülaziz Aydın, İSTE Rektör Yardımcısı Mevlüt Aktaş da katıldı. İSTE Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Yakup Kutlunun moderatörlüğünde yapılan panelde öğretim üyesi Dr. Yahya Yılmaz, ´Dünden bugüne darbeler ve teknoloji´; Dr. öğretim Üyesi Ali İnan ´Teknoloji ve siber güvenlik´ konusunda konuştu.
Panelde ´Dünden bugüne darbe ve teknoloji´ üzerine konuşan öğretim üyesi Dr. Yılmaz, “Bir değerin korunması, onun için ödenen bedeller ve verilen mücadele önemlidir. Demokrasinin korunması için verilen mücadelenin bilinmesi her Türk´ün görevidir. Her darbe bir öncekinden daha acımasız gerçekleşmiştir. 15 Temmuz darbe girişimi de öncekilerden daha acımasız olacaktı ama çok şükür ki başaramadılar. Halk ülkenin gerçek sahibidir. Eğer halk istemezse hiçbir şey yapılamaz. Günün teknolojisi darbelerde büyük etkendir. 1962 ve 1963 yıllarında darbe girişiminde bulunan albay Talat Aydemir, darbe girişiminin başarısız olmasını; o zaman çok popüler olan ve yaygın olarak kullanılan radyo yayınlarına hâkim olamamalarına bağlamıştır. 15 Temmuz darbe girişimini önlemede 5 teknoloji önemli olmuştur; Facetime, sosyal medya, televizyon, uydu, hızlı-kesintisiz internet ve SMS. Darbeyi önlemede teknoloji nasıl etkili şekilde kullanıldı ise o teknolojinin milli ahlakı olmayan birinin eline geçmemesi için de çaba harcamak zorundayız” dedi. Geçmişten günümüze kadar olan darbe ve darbe girişimleri hakkında bilgi veren Dr. yılmaz, teknolojinin önemli olduğunu, bu tip darbelerde teknolojinin doğru kullanılmasıyla kötü durumlara engel olunabileceğini ifade etti.
´Teknoloji ve siber güvenlik´ konusunda bilgi veren Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Dr. öğretim üyesi yesi Ali İnan da siber güvenliğin ne olduğunu ve teknoloji ile uyumu hakkında bilgi verdi. Çeşitli siber güvenlik sistemleri konusunda değerlendirmede bulunan İnan, teknolojinin doğru anlamda kullanılmasıyla birçok kötü sonuçtan korunabileceğini de kaydeti. Dr. İnan, “Türkiye´de siber güvenlik ön planda tutulmalı. E-devlet hizmetleri arttı, ama bu hizmetlerin güvenilirliği hakkında da önlemler alınmalı. Eğer yeterli düzeyde önlem alınmaz ise, siber saldırılar olduğunda hizmetler yavaşlar ve işlemez hale gelebilir. Yazılım konusunda ülkemiz gayet başarılı. Entegre devre ve çip üretimi konusunda da kendimizi geliştirmeye devam ederek bunların üretimini yapmalıyız” diye konuştu.
Panelen açılışında konuşah rektör Dereli, “15 Temmuz gecesi müthiş bir milli irade oluştu, hep birlikte darbe girişimine karşı koyduk, darbe girişimini önledik ve bu irade ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına, birlik ve beraberliğinin perçinlenmesine büyük katkı yaptı. Devletimizin bu konuda attığı adımlara gerekli her türlü desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. İSTE olarak devletimizin hedefleri ve vizyonuna katkı yapmaya çalışıyoruz. Nitekim, anayurt güvenliği konusunda devletimiz önemli yatırımlar yapıyor; savunma sanayi konusunda büyük hamleler yapıyor, teknolojiyi de önceliyor. İSTE Türkiye´de bir ilk olarak Anayurt Güvenliği konusunu gündeme getirdi ve zorunlu ders olarak her bölümümüzde okutuluyor, bu konudaki araştırma çalışmalarına büyük önem veriyoruz” dedi.

 


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,31
  • EURO

    34,69% 0,43
  • GRAM ALTIN

    2418,55% 1,62
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00