Teknoloji, lösemiye yol açabiliyor

Teknolojinin ürünü olup, günümüzde son derece yaygın kullanılan cep telefonu, elektrikli ev aletleri, mikrodalga, fön gibi aletlerin lösemi hastalığına yol açabileceği belirtildi.

GÜNCEL 23.11.2018 10:34:41 0
Teknoloji, lösemiye yol açabiliyor

Antakya/SES

Antakya´da yapılan 'Radyasyon ve biz' konulu sempozyum, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi´nin (MKÜ) ev sahipliğinde düzenlendi. Dünya Radyoloji Günü kapsamında yapılan sempozyuma, MKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yusuf Önlen ve Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, öğretim üyeleri, öğrenciler, hastane çalışanları ile Antakya Fen Lisesi öğrencileri de katıldı.
Sempozyumda oturum başkanlığı yapan Prof. Dr. Sinem Karazincir, 08 Kasım 1895 tarihinde Alman fizikçi Prof. Dr. Wilhelm Conrad´ın Roentgen x-ışınlarını keşfettiğini ve bunu insanlığın hizmetine sunduğunu ifade etti. Hatay MKÜ Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Süreyya Nur da, hayatımıza giren radyasyon kavramı ve birimleri hakkında bilgi verdi. MKÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Karazincir ve öğretim üyesi Dr. Alperen Kayalı, röntgen, mamografi, bilgisayarlı tomografi ve anjiyoda iyonize radyasyon kullanıldığını anımsatarak, kullanılan doz oranları hakkında bilgilendirmede bulundu. Prof. Dr. Karazincir ve Dr. Kayalı, hamilelik durumunda gerekmedikçe bu tür uygulamaların yapılmamasını önererek, ultrasonografi ve MR´da iyonize olmayan radyasyon kullanıldığını kaydetti.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Gülnihal Canseven ‘kurşun´; öğretim görevlisi Gaye Umurhan da ‘cep telefonları, baz istasyonları, mikrodalga fırınlar, elektrikli ev aletleri´ ve radyasyon kaynaklarıni anlatıp, bunların biyolojik etkileri olduğunu ve özellikle de lösemiye neden olduğunu anlatarak, korunmaya yönelik önerilerde bulundu.
MKÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Hasan İkbal Atılgan da nükleer tıpta kullanılan iyonize radyasyonun hastadan korunması gerektiğini, hamile veya doğum yapmış emzirme durumunda olan hastalar için de farklı uygulamalar yapıldığını kaydetti. MKÜ Kırıkhan Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Turan Şahmaran ise radyasyon onkolojisinde kullanılan radyasyon ve biyolojik etkileri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sempozyumun açılışında konuşan MKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önlen, günlük hayatımıza giren elektrikli aletlerin radyasyon yayabildiğini ve bunların günlük yaşamda kullanımının artması nedeniyle sempozyumu düzenlemeye istediklerini ifade etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19