Temelli: Karar yok hükmündedir

Demirtaş ve Önder hakkındaki istinad mahkemesi kararı

SİYASET 6.12.2018 10:26:23 0
Temelli: Karar yok hükmündedir

Akın Bodur/İskenderun

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinin partinin eş genel eski başkanı Selahattin Demirtaş ve Ankara eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında verdiği kararın istinad mahkemesi (İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi) tarafından onaylanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Temelli, 'İstinad Mahkemesinin, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinin Demirtaş ve Önder hakkında verdiği kararı onaylaması kabul edilebilir bir karar değildir' dedi.

'Adalet, mahkeme salonlarından dışlandı'
Partisinin 'Çukurova Buluşmaları' kapsamında düzenlediği etkinlik kapsamında dün İskenderun´da basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demirtaş ve Önder´in yargılama sürecinde ve usül anlamında ve birçok bakımdan yasa tanınmayan kararlara imza atıldığını savundu. İstinad mahkemesi kararını eleştiren ve hakimlerin de suça ortak olduğunu öne süren Temelli, milletvekilleri Meral Danış Beşdaş, Tülay Hatimoğulları Oruç ve Kemal Paköz ile partisinin Hatay il ve ilçe yöneticilerinin de bulunduğu toplantıda şu değerlendirmeyi yaptı: 'Bu kararın onaylanması da kabul edilebilir değil, yok hükmündedir. Kararın nedeni ´açık talimat´tır. AİHM´in, Demirtaş´ın tutukluluk halinin kaldırılması kararını verdiği ve emsal oluşturma niteliğindeki kararın açıklandığı gün iktidar ´kararı tanımıyoruz´ açıklamasını yapmış, gereinin yapılacağını söylemişti. Türkiye´de yargı tarafsız ve bağımsızlığını yitirdiğini defalarca teşhir ettik ama bu denli açık talimatlala ilk kez karar veriliyor. Demirtaş ve Önder hakkında verilen karar, haksız ve hukuksuz bir şekilde onaylandı. Biz bu kararı tanımıyoruz. Bizim için bu karar, yok hükmündedir. Çünkü, adalet yok sayılmış, mahkeme salonlarından dışlanmıştır. Bu adalet, mutlaka bir gün, dışlandığı salonlara geri dönecek ve bu suçu işleyenlere de o adalet gerekli olacaktır. Türkiye, hukuk garabetinin yaşandığı bir ortama dönüştürülmüştür. Bu hukuksuzluğa, bu ayıba katılmamak için hep birlikte yan yana durarak, güç birliği yaparak adalet talebini açığa çıkarmamız lazım.'
Demirtaş ve Önder´in 2013 Nevruz´unda yaptığı konuşmadan yargılanıp ceza aldığını anlatan temelli, 'O günkü siyasi iktidar bugün aynı anlayışla yok. O gün o konuşmaya sahip çıkanlar, alkışlayanlar, bugün cezanın onaylanmasına talimat verenlerdir' diye konuştu.
Partisinin tutuklu bulunan Hakkari Milletvekili Leyla Güven´in ülkede yaşanan adaletsizliği dile getirmek amacıyla başlattığı açlık grevinin 28. gününe girdiğini berten Temelli, bu konudaki duyarsızlığın ülkeyi çok daha büyük adaletsizliğe sürükleyebileceğini belirtti. ´Kürt meselesi´nin çözümünün muhattaplarınca çözülebileceğini ve bunun gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Sezai Temelli, ´çözüm süreci´nin umut yarattığını ancak iktidarın sonraki yaklaşımının toplumun umudunu boşa çıkardığını, ülkeyi top yekün şiddet sarmalına sürüklediğini öne sürdü.

Temelli: Bölgede önemli temaslar kuruldu
´Çukurova Buluşmaları´nda önemli temaslar kurduklarını ve buluşma gerçekleştirdiklerini anlatan Temelli, çalışmalarda odak noktayı 31 Mart 2019´da yapılacak yerel seçimlerin oluşturdğunu kaydetti. Yerel seçimlerin büyük bir demokrasi mücadelesi olduğunu ifade eden HDP Eş Genel Başkanı Temelli, şöyle konuştu: 'Bu seçimlerde sadece belediye başkanlarını, belediye veya il genel meclis üyelerini seçmeyeceğiz. Yerel seçimlerde, ülkeyi kayyumlar ve bu ziyniyetten kurtaracağız. Sadece kayyumlardan değil, ülkeyi ´tek anlayış´tan da kurtaracağız. Bunun gereğini yapacağız. Demokrasinin gereği için ne yapmak gerekiyorsa, onu yapacağız. Her yerde belediye ve il genel meclisi adaylarımızla seçime gireceğiz. Ama istisnai durumlarda, tek başımıza kazanamayacaksak, toplumun beklentileri, demokrasi emekçilerinin beklentilerine uyan doğal ittifaklar da yapacağız. Ve ittifakın gereğini yerine getireceğiz. Yerel seçimlerde emeğin kentlerini oluşturacağız.'

'Bir kadın partisiyiz'
Temelli, bir soru üzerine son genel seçimlerde iktidar partisinin partisi HDP´yi hedef aldığını, düşmanlaştırma çalışmalarında bulunduğunu ve bunu devletin güçleriyle yürüttüğünü savunarak, benzeri anlayışı yerel seçimde de yapmaya çalışacağını düşündüğünü ifade etti. Temelli, bir başka soru üzerine de ´sefalet ücreti´ olarak intelediği asari ücretin 2.850 liraya çıkarılmasını istedi; partisini de ´bir kadın partisi´ olarak niteledi. Kadınlara önemli temsil oranı verdiklerini anlatan ve bu anlamda Türkiye siyasetinin belki de en önemli adımını attıklarını belirten Temelli, 'HDP, kadınlara eş temsil vermiştir. Seçme ve seçilme hakkın vermiştir. Bu bir devrimci adımdır. Bugün ükede yaşanan tüm sorunların altında ´erkek eğemen zihniyet´ vardır. Bu sistemi faşiszm üretmektedir. Bugün faşizm, evlerimizin içindedir. Faşizmle mücadele için, erkek eğemen zihniyetle mücadele etmek gerekir' dedi.
Temelli ve beraberindekiler daha sonra partisinin İskenderun ilçe örgütünde partileriyle buluştu, ardından Cemevini ziyaret etti, ardından da Antakya´ya gitti.


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00