'Temiz kalmak zor'

Türkiye´de yaşayan Ermeni toplumu, Paskalya Bayramı kapsamında bu ay kutlayacağı 50 günlük orucuna başladı.

GÜNCEL 8.04.2019 09:53:30 0

Akın Bodur/İskenderun

 İstanbul ve ülkenin farklı kentlerinde yaşayan Ermeni kökenli 250´ye yakın Türk vatandaşı, İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinin ´isim günü´ kutlamasını, oruç kapsamında Anadolu´daki kilise gezisinde düzenlenen ayinle kutlandı. Bir hafta önce gelmeyi planlayan Ermeni toplumunun seçim nedeniyle bunu bir hafta ertelediği öğrenildi. Ermeni toplumu, hafta sonu İskenderun ve Samanda´daki kilisede düzenlenen ayinlere katıldı.
Türkiye Ermeni Patrikhanesinden başrahip (üstrahip) Tatul Anuşyan´ın yönetiminde, papazlar Şahen Uhanyan ve Kebork Çınaryan´ın da katılımıyla düzenlenen kilisedeki ayini papaz Avadis Tabaşyan yürüttü. Kilise korosununda ilahileri seslendirdiği Ermenice yapılan ayine, geçktiğimiz günlerde yaşamını yitiren Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan´ın annesi Mari Mutafyan (85) da katıldı.

'Arınmış insan adaletli olabilir'
Ayinde, Türkçe ve Ermenice vaaz verip, barış ve esenlik dileğinde bulunan Türkiye Ermeni Patrikhanesi Başrahibi Tatul Anuşyan, adaletin önemli olduğunu ve herkesin adaleti istediğini ifade etti. Başrahip Anuşyan, 'Saf ve temiz olan, arınmış insan adaletli olabilir. Bu dünyada kendimizi başka insanlara anlatmak, onların bizi fark etmesini, tanımasını sağlamaya çalışmak için çabalıyor, bunun sorununu yaşıyoruz. Ancak ruhani anlamda bu çok önemli değil. tanrı, bizim ruhumuzun derinliklerini görebildiği için bunun önemi yok' dedi.

'Arınmak kolay, ancak temiz kalmak zor'
İnsanların birbirini sevmesini ve birbirine hizmet etmesi gerektiğini, bunun bir yükümlülük olduğunu anlatan başrahip Anuşyan, şöyle konuştu: 'Yeniden doğmak için tanrı ile bağlantımız olmalı. Arınmamız lazım. Nasın arınacağız? Arınmak kolay, ancak temiz kalmak zor. Nasıl temiz kalacağız? Ya bilmiyoruz ya da bildiğimiz şeyi uygulamıyoruz. Tanrı bunu bizim özgür irademize bırakıyor. Ve ya kendisinden uzak yaşayacağız ya da tanrıya yakın yaşam sürdüreceğiz. Ruhani yaşamda bizi yolumuzdan çevirecek hiçbir şey olmamalı. Bu kadar değişken fikre sahip olan yaşamda ruhani yaşamda nasıl arınabiliriz? Canlı kilise olmaya hazırlığımız yoksa birileri hemen kalbimizden imanı çalabiliyor mu? Dünya bize daha tatlı vaadler veriyor. Biz imanımızı koruyamıyoruz. Oysa bizler evini kuma inşa eden insanlar değiliz. Hayat bir savaş, ekmek kavgamız var. Ancak hayat bir de ruhani savaştır. Bizi koruyacak olan sonraki yaşama olan inançtır. Birbirimizi sevmeli, yardım eli uzatmalıyız. Bunu uygulamabilmek ve korumak için daha çok çaba sarfetmeliyiz. bizi hayvanlar ve diğer canlılardan ayıran özelik nedir?'
Başrahip Anuşyan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Dua ve dileğim odur ki, yaşadığımız topraklarda barış ve huzur yeşersin. Ancak bunu dilemek yetmiyor. Bunun için çalışamk gerekiyor. Bu zor bir çalışma. Herkes bir şey beklemeden elini taşın altına koyması gerkiyor.'

´Oruç, Paskalya´da bitecek´
Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Garbis Kısadur, 50 günlük oruç kapsamında Anadolu kiliselerinin gezildiğini, İstanbul´dan hareket eden katılımcıların Kayseri´den sonra Hatay´a geldiğini belirtti. Kısadur, 'İskenderun Karasun manuk Ermeni Kilisesinin isim günü ayini sonrası dün de Samandağ´ın Vakıflı Mahallesindeki Meryem Ana Kilisesinde de ayin yapıldığını anlatan kısadur, Paskalya Bayramı öncesinde 50 günlük oruç kapsamında kilise ziyaretleri yapılıyor. Bu etkinlikler, oruç döneminde yapılan dini bir vecibe. Orucumuz, Paskalya Bayramında sona erecek' değerlendirmesini yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23