'Termik, Körfez´deki balıkları olumsuz etkiliyor'

Dokuz su ürünleri kooperatifinin birleşmesiyle oluşan Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Celal Bilen, Doğu Akdeniz Bölgesi´nde kurulan termik santrallerin, yöredeki balıkçıların avlanma bölgesini daralttığını ve

GÜNCEL 12.12.2019 11:30:40 0

Nesrin Geyik /İskenderun

Termik santrallerin deniz suyu ısısında artış yaratmasının bölgedeki balık türlerinin değişmesini de etkilediğini anlatan Bilen, santrallerin dünyaca ünlü Jumbo karides ve karides ailesine olumsuz etkisinin olduğunu, ekolojik sistemin bozulması ve iklim değişiklinin ektisinin artmasıyla birlikte Körfez´de baskın bakıların çoğaldığını, bunun bir çok balık türünün yok olacağı anlamına geldiğini anlattı.
Evimiz İskenderun Süpürge ve ayna İskenderun Kültür Sanat derneklerinin Çarşamba Sohbetine konuk olan Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birlik Başkanı Celal Bilen, katılımcılarla ´körfez ve balıkçılık´ üzerine düşüncelerini paylaştı. Son yıllarda komşu ülkelerle yaşanan savaş ve bununla bağlantılı sorunların su ününleri ihracatının azalmasına neden olduğunu, yıllık su ürünleri üretiminin yıllık yaklaşık 4 bin ton olduğunu söyledi.

Hatay´da birliğe bağlı 392 tekne var
Bölgede 392 gırgır, trol ve olta teknesinin faaliyet gösterdiğini ve 250 adet amatör balıkçı teknesinin kooperatife kayıtlı olmadığını, 2 ayrı kültür balıkçılığı tesisinde 9 işletmenin bulunduğunu kaydeden Bilen, kültür balıkçılığının desteklenmesini istedi. Balıkçılığa yönelik teşvik ve planlalamaların yapılıması gerektiğini kaydeden Bilen, 'İskenderun Körfezi, balıkçılık anlamında çok iyi' dedi. Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği bünyesinde, İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi, Dörtyol Yeşilsu Su ürünleri Kooperatifi, Tuzlu Göleti Su Ürünleri Kooperatifi, Konacık Işıklı Su Ürünleri Kooperatifi, Tekebaşı Su Ürünleri Kooperatifi, Meydan Köyü Su Ürünleri Kooperatifi, Payas Su Ürünleri, Av Suyu Su Ürünleri, Arsuz Gözcüler Su Ürünleri Kooperatifinin bulunduğunu anlatan Celal Bilen, birliğin, balıkçılık sektörüyle ilgili sorunların çözümüne yönelik çalışma yaptığını kaydetti ve 'Balıkçılık sektörü sıkıntılı. İhlallerde çok ağır ceza koymuşlar. Çok kötü bir durum var. Düşünün avlanma ruhsatı üzerinizde yoksa bin liradan 5 bin liraya kadar bulundurmama cezası konulmuş. Teknede evrak yoksa 5 binle 10 bin lira arasında ceza verilebiliniyor. Balıkçıların en büyük sıkıntısı yasaklar. Teknelerin bakımı, aldıkları yakıt, personel yok buda ayrı bir dert. Katıldığımız toplantılarda hep alkış alıyoruz fakat balıkçılığı destekleyecek hiç bir şey yok. Akdeniz üvey evlat mı, diye hep söyledik ve niye Karadeniz´deki balıkçılara tanınan kotadan yararlanamadığımızı sorduk. Karadeniz´de balıkçının Orkinos kotası var ve büyük paralar dönüyor. 2-5 Aralık tarihlerinde Antalya´da yapılan 1380 sayılı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen yasaların tebliğ çalıştayında Gıda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı,ilgili müdür ve daire başkanları bu söylemimizi dikkate aldı ve hak verdi. Karadenizli geliyor bölgemizdeki balığı avlıyor, o zaman burdaki balıkçı ne yapsın? Şimdi bunu gündeme koydular, çokta iyi oldu. Amacım, birlikten çok su ürünleri kooperatiflerine yardımcı olabilmek' dedi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00