“Tıbbi ve aromatik bitkilerimizi dünya piyasasına sunmak istiyoruz”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay´ın çok önemli bir botanik coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, “Yaklaşık 3000-3500 biyo çeşitliliğe sahip bitki örtümüz var. Tıbbi ve aromatik bitkilerimizi dünya piyasasına

12.08.2017 08:48:30 0
“Tıbbi ve aromatik bitkilerimizi dünya piyasasına sunmak istiyoruz”

 

Hatay´ı bitki zenginliğiyle markalaştırmak istediklerini, Medeniyetler Bahçesi´ temasıyla gerçekleşecek ev sahipliği yapacakları EXPO 2021´in bu potansiyeli açığa çıkaracak işlevine dikkat çeken Başkan Savaş, konuk olduğu özel bir televizyon kanalında şu değerlendirmeyi yaptı: “Eylül ayı içerisinde yerler de belli olacak. Şuanda biz orada neler yapacağımıza çalışıyoruz. Medeniyetler Bahçesi adı altında EXPO´yu kazandık. Hatay farklı etnik kökenlerin bir arada yaşadığı çok özel bir şehir. Çok renkli bir tabloya sahip bir şehiriz. Biz bu rengimizi EXPO´da da göstermek istiyoruz.”

Başkan Savaş, Hatay´ın botanik zenginliğiyle ilgili ise şu paylaşımda bulundu: “Hatay´ın çok önemli bir botanik coğrafyası var. Yaklaşık 3000-3500 biyo çeşitliliğe sahip bitki örtümüz var. 2000´in üzerinde çiçeğimiz var. 850 civarında da tıbbı aromatik bitkimiz var. Bu zenginliğimizi de marka haline getirmek istiyoruz. Fransa´da bizle aynı hacme sahip aromatik bitkilerini etiketleyip marka haline getirdiği için oldukça güzel para kazanabiliyor. Biz Hatay´daki tıbbı ve aromatik bitkilerimizi dünya piyasasına sunmak istiyoruz. Ayrıca tarih, kültür, medeniyet birikimimizi insanlarla paylaşarak eğlence ve kültür faaliyetleri yapıp EXPO alanını sadece 6 ay kullanılıp atılacak bir alan değil 6 ay sonrasında da bütün bu alanlarda faaliyet gösterecek önemli bir organizasyonun merkezi olmasını istiyoruz.”

“EXPO 2021 sayesinde Ortadoğu´daki kan ve gözyaşı dinsin”
Hatay´ın Akdeniz ve Ortadoğu´ya açılan önemli bir kapı görevi gördüğünü ifade eden Başkan Savaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hatay tam sınırda olan bir şehir. Hem Akdeniz´e hem de Ortadoğu´ açılan bir kapı görevinde. EXPO 2021 sayesinde Ortadoğu´daki bu kan ve gözyaşı dinsin hem de herkese moral ve motivasyon gelsin. Sadece Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis ve Hatay değil diğer iller de yaşayan insanlar da bu güzel organizasyondan da nasiplensin. EXPO 2021 ile Hem Hatay hem de Türkiye kazansın. Biz iki yıl önce dünyada enlerin oluşturduğu gelişmiş ülkeler arasına girdik. Gelişmiş olan Toronto, New York, Paris´in akıllı şehirler birliği var. Biz de onlara girdik. Son sıralarda girdiğimizin farkındayız ama bizde kendi komşu büyükşehirler ile yarışmak istemiyor dünya ile yarışan bir şehir olmak istiyoruz. Çünkü medeniyet ve tarih birikimi üst seviyede olan bir şehrin kümede kalma savaşı vermesi değil birinci süper ligde oynayacak bir şekilde dizayn edilmesini istiyoruz. Bu yüzden EXPO´yu aldık. UNESCO´nun gastronomi şehirlerinden biri olmak istiyoruz. Başvurumuzu gerçekleştirdik. İnşallah Eylül ayında belli olacak.”

EXPO nedir?
Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından düzenlenen EKPO fuarı, açıldığı şehirde 3-6 ay arasında, ziyaretçi kabul ediyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaklaşık 150 yıldır düzenlenen EXPO, FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyon olarak tanımlanıyor.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22