'Ticaret hacmi yüzde 30 daraldı'

Suudi Arabistan´ın ambargo uygulaması

SİYASET 9.10.2020 11:23:05 0

İskenderun/SES

Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, 1 Ekim 2020 itibariyle Türkiye menşeli ürünlere Suudi Arabistan´ın ambargo uygulama kararını 7 Ekim´de yapılan yeni yasama döneminin ilk TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısına taşıdı. Dışişleri Komisyon toplantısında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması amacıyla soru önergeleri veren milletvekili Hatimoğulları Oruç, Antakya Ticaret Odasının çeşitli açıklamalarda bulunduğunu ve bu sorunu diyalogla ve diplomatik yöntemlerle çözmek üzere Hükûmete bir çağrısı olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan, ticaretimizde kaçıncı ülke?
Ülkemizin ticaret yaptığımız ülkeler arasında 15. sırada yer alan ve ağırlıklı olarak tarım ürünleri ihraç edilen Suudi Arabistan´ın bu kararının Adana, Mersin ve Hatay bölgesinin tarım ürünlerini etkilediğini belirten milletvekili Oruç, yörenin tarım üssü olduğunu kaydetti. Ambargo kararının Akdeniz ve Ege hattını da ilgilendirdiğini, tarım ürünü ihracatının neredeyse durma aşamasına geldiğini belirten Oruç, '2011 Suriye savaşı başladığı zaman zaten o bölgede çok büyük yoksulluk başlamıştı. Tam da yakın zamanda tekrar Körfez ülkeleriyle tarım ticareti yeniden, kısmi de olsa başlamışken Suudi Arabistan´ın bu ambargo kararının kamuoyuna bir biçimiyle yansımasının -ki bu konuda resmî açıklamada yapılmış değil henüz- etkilerini bölgemizde çok yoğun bir biçimde hissedeceğimiz aşikar' dedi. Türkiye´nin ikinci büyük nakliye filosunun Hatay´da olduğunu ve bu nedenle karardan çok sayıda yurttaşın olumsuz etkilenerek mağduriyet yaşadığını anlatan milletvekili Oruç, iki konunun da TBMM Dışişleri Komisyonu tarafından gündeme alınarak çalışma yapılmasını talep etti.

'İki ülke ticareti yüzde 30 daraldı'
Milletvekili Oruç, soru önergelerinde de 'Suudi Arabistan´la ambargo kararındaki resmiyet nedir? Bu konuda resmi bir açıklama tarafınızca yapılacak mıdır?' sorunun komisyon tarafından yanıtlanmasını istedi, komisyonun ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti. Milletvekili Oruç´un soruları üzerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran da, 'Şu ana kadar tarafımıza Suudi Arabistan makamlarından iletilmiş bir resmî ambargo kararı olmadığını, sadece Riyad Ticaret Odası Başkanının bir açıklamasının söz konusu olduğunu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan´ın konuyla ilgili muhatabına bir mektup yazdığını” ifade etti. Mektuba cevaben Suudi Arabistan Ticaret Bakanının, ambargonun söz konusu olmadığı yönündeki beyanını ilettiğini belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran, 'Ancak buna rağmen aradan geçen sürede yatırımcıların karşılaştıkları sorunların azalmadı. Resmî olarak teyit edilmese de Türkiyeli ihracatçılardan yazılı taahhütler almak suretiyle pek çok zorluğun çıkarıldığı ve bu zorluk sebebiyle de Suudi Arabistan´la ticaret hacmimizde geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 30´lara varan bir daralma söz konusu' değerlendirmesini yaptı. Dışişleri Bakan Kıran, Dünya Ticaret Örgütü kurallarını gündeme getirdiklerini, Suud makamlarıyla her tür düzeyde girişimlerini devam ettireceklerini ve konunun takipçisi olmaya devam edecekleri bilgisini verdi.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00