Ticaret Bakanı Bolat Hatay’da

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hatay programını İskenderun’dan başlattı.

İSKENDERUN 4.08.2023 22:11:00 0
Ticaret Bakanı Bolat Hatay’da

Vali Mustafa Masatlı ile birlikte İskenderun Belediyesini ziyaret eden Bakan Bolat, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’dan afet sonrası genel durum hakkında bilgi aldı.

Daha sonra İskenderun Sahil Güvenlik Komutanlığını ziyaret ederek karasularımızda incelemelerde bulunan Bakan Bolat, İskenderun Gümrük Müdürlüğü ve Limanını ziyaret ederek deniz ticareti hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Limanda Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı feribota binen Bolat, denize açılarak limandaki çalışmaları inceledi. Ardından, Doğu Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünde afet sonrası bölgenin iş ve işlemlerinin ilerleyişine ilişkin bir toplantı gerçekleştiren Bolat, “İskenderun Limanının eski işlem hacmine bir an önce ulaşmasına ve bölgedeki ticari işleyişin normale dönmesine yönelik çalışmalarımız hızla devam ediyor” dedi.

Bakan Bolat'a İskenderun’daki programına milletvekilleri, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ve diğer ilgililer eşlik etti.

Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde milletvekillerinin katılımıyla kentte ticaret ve ekonomi alanında faaliyet gösteren STK, Oda ve Dernek Başkanlarıyla biraraya gelen Bakan Bolat, Üçgedik Emlak Konut Prefabrik İş Yeri Çarşısını ziyaret ederek esnafla selamlaştı, Vali Masatlı ile birlikte Cilvegözü Gümrük Müdürlüğünü ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Yerinde dönüşüme 10 günde 150 bin başvuru

Afet Koordinasyon Merkezi'nde basın açıklaması yapan Bakan Bolat, Hatay’daki yıkımın büyüklüğüne dikkati çekerek, "Hazine ve Maliye Bakanlığımızın ve Strateji ve Bütçe Başkanlığının mart ayında hazırladığı ayrı ayrı raporlarına göre 102 trilyon lira maliyet söz konusu. Bu rakam Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 bütçesinin yüzde 45'ini oluşturmaktadır” dedi.

Hatay'a çok özel bir önem verdiklerini, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın çalışmalarıyla yerinde dönüşüm modelinin benimsendiğini belirten Bakan Bolat, “Gördük ki vatandaşlarımız bu modeli de benimsemişler. Yaklaşık 10 gün içinde 150 bine yaklaşan başvuru yapıldı" diye konuştu.  

Depremzede esnafa yönelik çalışmaları paylaştı

Hatay'da 3 bin 836 esnaf ve sanatkara kullandırılan deprem destek kredisinin yaklaşık 1 milyar lira olduğunu ifade eden Bolat, şu bilgileri paylaştı: ”Bu noktada ayrıca 5 bin 984 esnaf ve sanatkara yüzde 50 ile yüzde 100 hazine faiz destekli işletme ve yatırım kredilerinin toplamı da 2 milyar 107 milyon liraya ulaşmıştır. Bunun yanında konteynerlerin yurt dışından getirilmesinde hem gümrük vergileri kaldırılmıştır hem gümrüklerden geçişi çok hızlı bir şekilde yapılmıştır."

Bakan Bolat, İskenderun Limanı'nın en kısa sürede tam kapasiteyle hizmete ulaştırılması noktasında liman yetkililerinden söz aldıklarını belirterek, şunları kaydetti: ”İskenderun Limanı tam kapasite çalışmaya başladığında Hatay'ın, İskenderun'un ekonomisine önemli katkı sağlayacak. Bu anlamda ihracatımız açısından da tabii olumsuz etkiler alıyoruz ama limandaki hasarın da oldukça büyük olduğunu da gözlemledik.”

Kaybın yüzde 40’ı Hatay’da

Depremden etkilenen 11 il arasında toplam mal ve mülk kaybının yüzde 40'ının Hatay'da olduğunun tahmin edildiğini de sözlerine ekleyen Bakan Bolat, Hatay için Ticaret Bakanlığının yaptığı çalışmanın, tacir işletmelerinin 137 milyarlık mal ve mülk kaybı olduğunun tespit edildiğini söyledi.

50 bin dekarlık araziye kurulması planlanan Hassa Organize Sanayi Bölgesi ve Amanos tüneli gibi yatırımların tamamlanması ve diğer sektörlere entegre edilmesi projesi olduğuna değinen Bolat, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Bunun Hatay ekonomisi için çok büyük bir fayda sağlayacağına inanıyoruz. Ana metal sanayi, tekstil ve tarım sektörlerinde öne çıkan Hatay ilimiz ihracatta da oldukça başarılı bir performans göstermekte. Bu çerçeveden 2022 yılında 4 milyar 700 milyon dolarlık bir ihraçtı başaran Hatay ilimiz tabii 2023 yılının Ocak, Temmuz döneminde ihracatın yüzde 40 azaldığını görüyoruz Hatay'da. 1,5 milyar dolara geriledi. Önümüzdeki yıl bu kayıp dönemini inşallah aşacağız. Eski parlak günlerine Hatay ve diğer deprem bölgesindeki illerimiz kavuşacak.” 


Anahtar Kelimeler: Ticaret Bakanı Bolat Hatay’

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62