TOKİ´den ‘site proje´ talebi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan, TOKİ´nin İskenderun´da başlattığı konut inşaatında TÜED İskenderun´a sadece 25 kontenjan ayrıldığını hatırlatarak, bunun ihtiyaca cevap vermediğini vurgulad?

3.08.2017 10:34:39 0
TOKİ´den ‘site proje´ talebi

 Uyan, emeklilere yönelik ‘site proje´ talep ettiklerini belirtti.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu toplantısına katılan İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan, 9 maddelik talepleri karara bağladıklarını kaydetti. Başkanlar kurulu toplantı kararları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada TOKİ inşaatlarına da dikkat çeken Uyan, “Derneğimizin girişimleri sonucu, emeklilerimize yaptığı konutlar ihtiyaca cevap vermemektedir. Emeklilere ayrılan yüzde 25 kontenjan yetersiz kalmaktadır. TOKİ´nin projelerden kontenjan değil, yalnızca emeklilere yönelik ve yaşlıların yaşamasına imkan veren ‘site projeleri´ oluşturmalıdır” dedi.
Uyan, 9 madde arasında yer alan bankaların keyfi uygulamalarının yanı sıra sağlık harcamalarındaki payın da yarattığı mağduriyete işaret etti. Emeklilerin kullandığı kredileri ödeyemez duruma düştüklerinde, bankaların emekli aylığının tamamına el koymasının emeklinin yaşamını yok sayan bir uygulamaya dönüştüğünü ifade eden TÜED İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan, “Yargının bankaların kararlarına müdahale etmemesi karşısında, bu konuda yasal bir düzenlemeye gidilmeli ve bankaların keyfi uygulamalarına son verilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.
Sağlıkla ilgili kesintilerle ilgili ise Uyan, şunları söyledi: “Sağlık Uygulama Tebliği(SUT), sık sık değiştirilmekte ve bu değişiklikler emekli, dul ve yetimlerimizi mağduriyetine neden olmaktadır. SUT ile getirilen katkı payları emeklinin sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Özel hastanelerin yüzde 200´e kadar ilave ücret almalarını öngören düzenleme, emeklinin istediği hastaneye gitme ve istediği doktoru seçme özgürlüğünü elinden almıştır. Özel hastaneler, ilave ücret dışında büyük farklar almakta ve bu konuda emekliyi bilgilendirmemektedir. Kamu ve özel hastane ayrımı olmaksızın, emeklilerden hiçbir ad altında katkı payı ve ilave ücret alınmamalıdır.”
Sigorta mevzuatında yapılan değişikliklerin yol açtığı hak kayıplarını da görüştüklerini ifade eden Uyan, 2000 yılından bu yana adeta sigortalı çalıştıkça emekli aylığının düştüğünü ve bunun sigorta sistemiyle bağdaşmadığını sözlerine ekledi. Uyan, şunları ifade etti: “Özellikle, 1 Ekim 2008 itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranını düşürdüğünden, emekli aylıklarında yarı yarıya düşme görülmüştür. Sigortalı çalıştıkça, emekli aylığının düşmesi, sigorta sistemiyle bağdaşmamaktadır. 2000 sonrası emekli olanların intibaklarıyla birlikte, yeni bir düzenleme yapılarak, emekli aylıklarında eşitlik sağlanmalıdır. Özellikle, milli gelirde yapılan revizyon, aynı şekilde emekli aylıklarına da yansıtılmalıdır.”


Anahtar Kelimeler: TOKİ site proje talebi

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04