Topal: Hatay´da uyuşturucu kullanımı yaşı 12´ye düştü

Uyuşturucuya Meclis araştırması isteyen CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, tedavi merkezlerine başvuru yapan bağımlıların yüzde 10´unun Hatay´da yaşadığını ve uyuşturucu kullanım yaşının Hatay´da 12 yaşa kadar düştüğünü sav

TÜRKIYE 21.04.2018 10:51:11 0
Topal: Hatay´da uyuşturucu kullanımı yaşı 12´ye düştü

Hatay Milletvekili Serkan Topal, uyuşturucu kullanımı ve satışının Hatay´da gittikçe yaygınlaştığını belirterek, uyuşturucu kullanımı ve satışı ile ilgili TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Topal, Meclis Araştırması istedi.
Hatay Milletvekili Topal, TBMM Başkanlığına verdiği Meclis Araştırması teklifinde, 'Hatay´da uyuşturucu madde kullanımı ve satışının yaygınlığı halkın sağlığını, gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Bununla birlikte uyuşturucu kullanımına bağlı olarak suç oranlarında artış olduğu gözlemlenmektedir' ifadesini belirtti ve uyuşturucu kullanımının sosyolojik, ekonomik ve psikolojik boyutunun araştırılması, kullanımının önlenmesi ve etkin mücadele yöntemlerinin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
Kamuoyuna yansıyan AMATEM raporlarında tedavi merkezlerine başvuru yapan bağımlıların yüzde 10´unun Hatay´da yaşadığını ve uyuşturucu kullanım yaşının Hatay´da 12 yaşa kadar düştüğünü anlatan milletvekili Topal, Meclis Araştırması istemi gerekçesinde, 2015 yılında, Suriye´de imal edilerek Türkiye üzerinden deniz yoluyla Körfez ülkelerine sevk edilmek üzeriyken Hatay´da yakalanan 12 milyon adet captagon hapın yakalanmasına da yer verdi. Hatay Milletvekili Serkan Topal, “Yeşilay´ın tanımına göre, madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü halde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır. Uyuşturucu olarak kullanılan maddelerin kimyasal yapıları birbirinden farklıdır. Kullanıldıklarında merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve psikolojik tahribata yol açmaktadır. Uyuşturucu kullanımı ile aklı ve irade işlemez hale gelmektedir. Kişi, normal yaşam ve davranışlarından uzaklaşırken, çevreye uyum yeteneğini kaybetmeye başlamaktadır. Bağımlı giderek aileden ve çevresinden kopararak, yalnızlaşır. Çoğu zaman bu tabloya ağır bunalımlar eşlik eder. Kişide fiziksel olarak, bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmlarına/kanamalarına sebep olan madde kullanımı, tüm iç organların zarar görmesine ve buna eşlik eden bir dizi hastalığa neden olmaktadır. Türkiye´nin coğrafi olarak, üretim bölgeleri ile tüketim bölgelerinin arasında olup yasa dışı uyuşturucu ticareti açısından en önemli transit yol olarak adlandırılan “Balkan Rotası” üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizde ve Hatay´da uyuşturucu madde kullanımı ve alımının hızla arttı. Türkiye´de 2007´den 2016 yılına kadar 2 bin 148 kişi uyuşturucu madde kullanımından yaşamını yitirdi. 2014-2016 yılları arasında 680 bin 575 kişi uyuşturucu tedavisi görürken, ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı´na ise 2,5 yılda toplamda 106 bin 112 kişi yardım talebinde bulunmuştur. Türkiye 2014-2016 yılları arasında uyuşturucuyla mücadele kapsamında sadece ilaç ve tedavi masrafları için 147 milyon 346 bin 531 lira harcamıştır' açıklamasını yaptı.
Meclis Araştırması gerekçesinde uyuşturucu olaylarını da ifade eden, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi´nin 2017 Türkiye Uyuşturucu Raporu verilerini de aktaran Topal, araştırma gerekçesinde şunlara yer verdi: 'Türkiye genelinde 2016 yılında toplam 81 bin 222 uyuşturucu olayı meydana gelmiştir. Bu olaylarda toplam 114 bin 276 şüpheli yakalanmıştır. Rapor, 2016 yılı olay ve şüpheli sayısında bir önceki yıla göre artış meydana geldiğini ortaya koymaktadır.  2015 yılı ile mukayese edildiğinde; olay sayısındaki artış yüzde 11,24, şüpheli sayısındaki artış ise yüzde 5,81 oranında gerçekleşmiştir. Ceza infaz kurumlarında 2016 yılı itibariyle uyuşturucu madde bağlantılı suçlardan dolayı 37 bin 367 hükümlü/tutuklu bulunmaktadır. Uyuşturucu suçlarına yönelik önleme faaliyetleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası´nın 58. maddesinde yer alan ´Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır´ hükmüne dayanmaktadır. Tüm bu gerekçelerle birlikte Hatay ilinde uyuşturucu kullanımın önlenmesi ve azaltılmasına yönelik önlemlerin daha ciddiyetle ve samimiyetle ele alınması gerekmektedir. Hatay ilinde uyuşturucu sorunun sosyolojik, ekonomik ve psikolojik boyutunun araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi, suç oranlarının yıl değişimlerinin izlenmesi ve acil eylem planı hazırlanması için TBMM´nin konuya dair kapsamlı bir Meclis Araştırması yapması elzemdir.'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29