Tosyalı’dan ‘sürdürülebilirlik raporu’

Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımlayan Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Mevcut tesislerimizi karbonsuz çelik üretecek şekilde baştan sona yeniliyoruz” dedi.

EKONOMI 25.07.2023 13:14:00 0
Tosyalı’dan ‘sürdürülebilirlik raporu’

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, sürdürülebilirlik stratejisini ve yol haritasını uzman kuruluşlarla çalışarak; tüm paydaşların katılımı ve uluslararası standartlar ve küresel endeksleri de dikkate alarak hazırladıklarını belirtti. Tosyalı, Tosyalı Holding’de ana gündemi uzun süre önce sürdürülebilirlik olarak belirlediklerini, önümüzdeki 5 yılda da ana gündemin sürdürülebilirlik olacağını vurguladı.

Sürdürülebilirlik stratejisi ve yol haritasına ilişkin yazılı yaptığı değerlendirmede Fuat Tosyalı, dünyanın hidrojen ile üretim yapan sayılı, bölgemizin ise ilk çelik şirketi olmayı hedeflediklerini kaydetti. Üretimde birincil enerji kaynağı olarak yeşil hidrojeni kullanmak üzere harekete geçtiklerini dile getiren Fuat Tosyalı, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ar-Ge çalışmalarımız ve pilot denemelerimizi yaptık. Türkiye’deki tesislerimizde orta vadede hidrojeni ana yakıt olarak kullanmayı hedefliyoruz. Yenilenebilir elektrik üretim hedefimizle birlikte kendi üreteceğimiz temiz elektrik, yeşil hidrojen kullanım hedefimizi hayata geçirmede tamamlayıcı olacak. Hidrojeni yakabilecek ve yüksek kapasitedeki enerjisini kaybetmeden işe aktarabilecek sistem geliştirdik. Bunun için elektriğe ihtiyaç var. Kurduğumuz GES’den elde edeceğimiz elektriğin bir kısmını hidrojen odaklı bu işlem için kullanacağız. Öte yandan, Tosyalı Cezayir’de 4. etap yatırımlarımız kapsamındaki ikinci DRI tesisimiz tamamlandığında yüzde 100 hidrojen ile çalışma kabiliyetine de sahip olacak. Dünyada sayılı şirketin sahip olduğu bu teknolojiye yatırım yapan ilk Türk firması da Tosyalı Holding olarak biz olacağız. Bu yatırımlarla dünyanın hidrojen ile üretim yapan sayılı, bölgemizin ise ilk çelik şirketi olmayı hedefliyoruz.”

Kullandıkları elektriğin yüzde 50’sini kendilerinin üreteceği yatırımla ilgili de bilgi veren Fuat Tosyalı, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına dayalı bir üretime odaklandıklarını ve uzun vadede fosil yakıtların hiç kullanılmadığı bir yapı kurmayı amaçladıklarını dile getirdi. Tosyalı, şunları kaydetti:

“Güneş enerjisine uzun süredir yatırım yapıyoruz. Geçen yıl başlattığımız Tosyalı GES projemizle, aynı anda tüm tesislerimizde gerçekleştirdiğimiz yatırımla toplam 235 MW kurulu güce ulaştık. Ayrıca çatı üzerindeki santrallerimizle de dünyanın en büyük çatı üzeri GES’e sahip şirketiyiz. Kurulumda uygulanan aşık bağlantı tekniği ve son teknoloji malzemelerin kullanılması da bu projeyi dünyanın en yeni teknolojisi ile kurulan çatı üzeri güneş enerjisi santrali haline getirdi. Diğer taraftan projemiz yıllık 250 milyon Kw/h’lık üretimi ile dünyanın en fazla yıllık üretim yapan çatı üzeri güneş enerjisi olacak. Bu yıl sonuna doğru tamamını faaliyete alacağımız bu projeyle yaklaşık 182 milyon kg karbon salımını engelleyerek dünyanın en temiz, en yeşil çelik üretimini gerçekleştirileceğiz. Benzerlerine göre çok daha düşük bir maliyetle hayata geçirilen projemiz 120 milyon dolarlık yatırım bedeli ile dünyanın en büyük yatırım bedeline sahip çatı üzeri güneş enerjisi projesi olacak. 2025 yılı itibarıyla; planladığımız GES yatırımlarıyla öz üretimimizden temin ettiğimiz elektrik, toplam elektrik kullanımımızın %50’sini oluşturacak. Tosyalı olarak konsolide yenilenebilir enerji hedefimiz ise orta vadede 3 Gwatt kurulu güce ulaşmak.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19