TSK, gözlem noktalarına yerleşti

Hatay Milletvekili ve AKP MKYK üyesi Fevzi Şanverdi, Türk Silahlı Kuvvetleri´nin (TSK) Astana görüşmesi kapsamında 'İdlib gerginliği azaltma ve çatışmasızlık bölgesi´ oluşturmak üzere İdlip´te oluşturacağı 14 gözlem noktasına ye

17.10.2017 12:37:31 0
TSK, gözlem noktalarına yerleşti

Burak Milli-Akın Bodur

Milletvekili Şanverdi, TSK´nın İdlib operasyonuna ilişkin, 'Astana sürecinde belirlenen noktalara silahlı kuvvetlerimiz, ordumuz yerleşmiş durumda' açıklamasını yaptı.
Reyhanlı Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ve Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ile birlikte Cilvegözü Gümrük Kapısı´nda yetkililerle görüşüp, inceleme yapan milletvekili Şanverdi, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü´nün gazeteciler için kurduğu hazırladığı mobil tıra da gitti. Milletvekili Şanverdi, gazetecilere şu eğerlendirmede bulundu: 'Bölgemizdeki gelişmeleri yerinde takip etmek üzere Cilvegözü Gümrük Kapısı´na geldik. AFAD müdürümüzden gerekli bilgileri aldık. Ülke olarak ve AFAD, Kızılay olarak her türlü hazırlıklar bitirmiş durumda. O bölgede (İdlip) Astana´da yapılan görüşmeler çerçevesinde Türkiye olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmek üzere bir çatışmasızlık bölgesi oluşturuluyor. Biz de belirlenen sınırlarda kendi görevlerimizi ifa edeceğiz. Şu ana kadar intikal süresince şükürler olsun rabbimize son derece başarılı bir şekilde intikal süreci gerçekleşti. Hep birlikte gelişmeleri takip edeceğiz. TSK birliklerinin kaç noktaya ulaşıldığını bilmiyorum, ama genel olarak dün gece itibariyle tamamlandığını biliyorum. Kazasız- belasız Astana sürecince belirlenen noktalara silahlı kuvvetlerimiz, ordumuz yerleşmiş durumda. Kaç asker girdiğini bilmiyorum. İhtiyaç hasıl olduğu sürece asker ve araç sevkiyat devam edecek. İhtiyaç hissedildiği, talep edildiği kadarıyla da bölgeye intikal sağlanmış olacak.'

İş makinalarıyla sınıra mevzi kazılıyor
TSK´nın İdlib operasyonu kapsamında Reyhanlı´daki Suriye sınırına getirilen zırhlı personel taşıyıcı, tank, obüs topu, iş makinesi ve askeri araçların sınır hattına sevki de sürüyor. Bölgeye getirilen iş makineleri sınır hattı boyunca mevzi kazmaya başladı. Hudut birlikleri de zırhlı araçlarla sınır devriyesine devam ediyor. Genelkurmay Başkanlığınca, Astana Süreci kapsamında İdlib gerginliği azaltma bölgesinde görev yapacak TSK unsurlarının, 12 Ekim´den itibaren gözlem noktalarını teşkil faaliyetlerine başladığı bildirilmişti. TSK´nın, terör örgütü PYD´nin kontrolündeki İdlib´de bulunan Bereket Dağı´na İleri Destek Birlik Komutanlığı kurma çalışmasının da sürdüğü öğrenildi. Bölgede, askerlerin her türlü ihtiyaçları karşılayacak, özel bölümlere sahip konteyner kent kurulacak. Bereket Dağı, İdlib-Afrin-Halep kırsalına hâkim nokta olması nedeniyle önem kazanıyor. Bereket Dağı´nda kurulacak İleri Destek Birlik Komutanlığının iki hafta içerisinde tamamlacağı ifade edildi. Afrin sınır hattında Kaptan El Cebel, Dar Ta İzzah´ta da gözlem noktaları kurmayı planlayan TSK´nın, Afrin bölgesini kuşatma hedefinin de olduğu belirtildi. ÖSO´ya yakın kaynaklar da sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, TSK´nın zırhlı araçlarla İdlib´in kuzeyindeki Kefr Lusin beldesi üzerinden batı Halep kırsalına gittiğini belirtti.

ÖSO, tümenlerini kuruyor
ÖSO içerisinde yer alan Türkmen askerî birlikleri birleşme çalışmasına yeniden başladı. Daha önce de yapılan birleşmede kısmen sonuç alındıı biliniyor. ÖSO´ya yakın kaynaklar, önceki gün yaptığı sosyal paylaşım sitesindeki açıklamasında, Fatih Sultan Mehmet Tugay´ı, Fetih Tugay´ı ve Vakkas Tugay´ı Üçüncü Piyade Tümeni adında birleştiğini ve Tümen komutanlığına Doğan Süleyman´ın, yardımcılığına Mahmut Dibo´nun, kurmay komutanlığına ise Saad Abbas´ın getirildiğini duyurdu.
Öte yandan Haleb´in kuzeyindeki Kelbeyn bölgesinde ÖSO birlikleri ile PKK/PYD arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtildi. ABD´nin desteklediği ifade edilen DSG güçlerinin Kelbeyn bölgesinde ilerlemeye çalışamasıyla başlayan çatışmaların şiddetli olduğu ve devam ettiği savunuldu.
Ayrıca, bölgede muhalif gruplarn kendi arasındaki çatışması da sürüyor. Hâleb´in kuzeyindeki Kabasin beldesinde ateşkes anlaşmasının kısmen durduğu ve Sultan Murat tümeni, Ahrar Eşşam hareketi ile Cephetül Eşşamiye gurubu arasında çatışmaların yeniden başladığı, Cephetül Eşşamiye gurubunun, Sultan Murat tümeni´ninden 20 militanı esir aldığı belirtiliyor. İki grup arasında Havar killis, Azez ve Türkmen Bareh bölgelerinde de çatışmaların yaşandığı belirtildi. Cephetül Eşşamiye grubu da, Türkmen Bareh bölgesinde Sultan Murat tümenine ait karargah ve mevzileri kontrol altına aldığını duyurdu. İki grup arasında Halep kırsalındaki Hamran köyünde yaşanan çatışmada, Sultan Murat tümeninden yaralılar olduğu ifade edildi. ´Suriye İslam Meclisi´nin devreye girmesiyle iki gurup arasında ateşkes dün sağlandı. Yaşanan çatışmalarda 3 kişinin yaralandığı belirtildi.

BM´den Suriye´ye yardım sürüyor
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından, Suriye´nin İdlib kenti ve kırsalına 24 tır insani yardım malzemesi gönderildi. BM yardımlarını taşıyan 24 tır, Reyhanlı´daki Cilvegözü Sınır Kapısı´ndan geçti. Yardım malzemelerinin, İdlib ve kırsalındaki ailelere ulaştırılacağı belirtildi.


Anahtar Kelimeler: gözlem noktalarına yerleşti

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,31
  • EURO

    34,69% 0,43
  • GRAM ALTIN

    2418,55% 1,62
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00