Tülek ve Tatarlı´ya maden izni

Arsuz´da iki maden arama ihalesi 7 Eylül´de

GÜNCEL 19.08.2020 11:05:51 0
Tülek ve Tatarlı´ya maden izni

Akın Bodur/İskenderun

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), ülkede 766 ayrı sahada maden arama ve işletmesi için ihaleye açılma kararına yurttaşlar, sivil toplum kuruluşları ve çevre derneklerinden tepki geldi. İhalelerin, ülkenin 68 ilinde, ülke yüzölçümünün yüzde 1,14´ünü kapsayacak şekilde bir aylık sürede yapılacağı açıklandı. Açıklanan ihale listesinin 140. grubunda yer alan ihale edilecek sahaların listesi arasında Hatay´da 9, Adana´da 13, Mersin´de de 9 alan 08 Eylül´de ihaleye çıkarılacak. MAPEG tarafından 140. grup maden arama sahası için ihale yer ve tarihlerini açıkladı. Bunlardan 9´u Hatay´ın Antakya, Arsuz (2), Belen, Dörtyol, Hassa ilçelerinde bulunuyor. Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Genel Sekreteri Oktay Demirkan, 766 maden arama ihalesinin çoğunun altın, gümüş, platin, bakır, kurşun, çinko, demir gibi madenlerin bulunduğu ve bunların aranması için ihalelerin yapılacağını belirtti.
Türkiye Çevre Platformunun, ülkenin farklı bölgelerinden 50 katılımcı ile maden arama ihalesini konuşarak, değerlendirme yaptığını ifade eden TÜRÇEP Genel Sekreteri Demirkan, toplantıda öne çıkan kararlar arasında, 'Her bölgeden, her ilden dava açılması; Twittter´den ortak bir sloganla eş zamanlı tepki mesajlarının paylaşılması; Herkesin CİMER´e şikâyet bildirmesi; Her İl veya bölgenin kendi milletvekilinin TBMM´de konuşma yapmasını sağlasını; Sloganlar üretip sosyal medyada paylaşılması; Sosyal medyada el ilanı gibi mesajlarının paylaşılması; Uygun bir kentte ve zamanda açık hava basın açıklaması yapılması; Yerel ve yaygın basına tepki mesajlarımızı iletimesi; Yörede faaliyet gösteren siyasi parti, meslek odaları, sendikalar, sivil toplum örgütlerinin bilgilendirilmesi' konularının bulunduğunu kaydetti.
Maden arama faaliyetlerinin hafife alınmamasını, arama çalışmasının işletmeden daha kirletici bir faaliyet olup, arama sürecinde çok sayıda sondaj yapıldığını belirten Demirkan, bir uzmanın sondaj çalışmalarına ilişkin aktardığı bilginin şöyle olduğunu belirtti: 'Sondaj, belirli sebepler ve amaçlarla, kayaları parçalamak, yer kabuğunda özel ekipmanlarla delikler açmak suretiyle yapılan işlemlerdir. Su sondajları, petrol sondajları, maden sondajları, enerji sondajları, temel sondajları gibi yeraltındaki arama ve tespit amaçlarına göre çeşitlendirilir. Hangi amaç için yapıldığına bağlı olarak da ekipmanları farklılaşır. Yeryüzünün en üst tabakalarında yapılan sondajlar, daha çok yaşam alanlarının kurulacağı bölgelerde yer kabuğu. İhaleler daha çok IV. Grup Madenler için. IV Grupta neler var ? IV. Grup Madenler: Sodyum, potasyum, lityum, iyot, bor tuzları gibi 100´e yakın endüstriyel hammadde; linyit, taş kömürü, uranyum, toryum, radyum gibi enerji hammaddeleri ve altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum gibi metalik madenler yer alıyor.
İskenderun´da yaşıyan TÜRÇEP Genel Sekreteri Demirkan, ihaleler, ülkenin 68 ilinde 766 ayrı noktayı kapsayan ihalelerin illere göre maden arama ihalesi sayısı da şöyle duyurdu:
Adana 13
Adıyaman 10
Afyonkarahisar 13
Amasya 2
Ankara 14
Antalya 23
Artvin 15
Aydın 12
Balıkesir 18
Bilecik 10
Bingöl 4
Bitlis 3
Bolu 2
Burdur 13
Çanakkale 4
Çankırı 7
Çorum 4
Denizli 12
Diyarbakır 1
Edirne 4
Elazığ 28
Erzincan 30
Erzurum 13
Eskişehir 39
Gaziantep 6
Giresun 5
Gümüşhane 10
Hakkari 5
Hatay 9
Isparta 6
Mersin 10
İzmir 7
Kars 1
Kastamonu 8
Kayseri 28
Kırıkkale 11
Kırşehir 10
Konya 20
Kütahya 24
Malatya 18
Manisa 13
Kahramanmaraş 56
Mardin 3
Muğla 15
Muş 2
Nevşehir 5
Niğde 9
Ordu 9
Rize 1
Sakarya 3
Samsun 3
Siirt 10
Sivas 71
Tekirdağ 6
Tokat 5
Trabzon 1
Tunceli 11
Şanlıurfa 1
Uşak 1

Hatay´daki maden ihaleleri nerede?
Hatay´da ihalesi yapılacak madenlerin erişim numarası ve bölgelerini duyuran Demirkan, daha önce de '3058586 erişim nolu yer Hassa; 3166318 erişim nolu yer Dörtyol; 3379009 erişim nolu yer Belen; 3381257 erişim nolu yer Marasboğazı; 3386715 erişim nolu yer Şenköy; 3389173 erişim nolu yer Arsuz /Tatarlı; 3389180 erişim nolu yer Arsuz/Tülek ve 3390162 erişim nolu yer Müftuler' açıklamasını yapmıştı.
Arsuz´un deniz ve dağ bağlantılı kırsaldaki iki mahallesi; Tülek ve Tatarlı´da da maden ihalesinin bulunmasına tepki gösteren Arsuz´da yaşayan Nesrin T. adlı bir yurttaş, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı değerlendirmede, ihalelere tepki gösterdi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Arsuz´un Tatarlı ve Tülek bölgesinde maden arama ve işletmesi için 7 Eylül 2020 Pazartesi günü ihaleye açacağını açıkladı. Nesrin T., 'Arsuz´un Tülek ve Tatarlı bölgesinde maden aramaları yapılmak isteniyor. Arsuz bir turizm kentidir. Arsuz bir tarım kentidir. Arsuz bir balık cennetidir. Arsuz bir tarih kentidir. Arsuz´un doğasını koruyacağımıza dair yavrularımıza verilmiş sözümüz var. bizim topraklarımızdan, ormanlarımızdan, balıklarımızdan, sularımızdan, yaşam alanlarımızdan elinizi çekin' değerlendirmesini yaptı. 'Madencilikte önce toprak içinde bulunan değerli metal miktarı belirlenir. Bu işleme altın arama denir. Arama için yüzlerce noktada sondajlar açılarak örnekler alınır. Bu sondajlar ormanların ve meraların ilk yaralarıdır. Açılan yollar daha ilk aşamada binlerce ağacın kesilmesine neden olur. Ormanlar yavaşça parçalanır. Arama sürecinin ardından projelendirme süreci başlar. Projelendirme aşamasında orman alanları, tarım arazileri, meralar ve su kaynaklarının kullanım izni madenlere devredilir. Madenin çıkarılacağı alanda yapılan ilk işlem sıyırma işlemidir. Önce ağaçlar kesilir. Ardından içerisinde canlıların yaşadığı binlerce yılda oluşan verimli toprak sıyrılarak yok edilir' değerlendirmesinde bulunan Nesrin T., maden arama ihalelerinin yaşama geçirilmesi halinde 'Arsuz biter' görüşünü kaydetti.

'ÇED´siz ihale hukuksuzdur'
TÜRÇEP Danışma Kurulu da, 'Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce, 68 ilde 766 bölgede 892 bin 814 hektar alanı kapsayan ve 28 Ağustos´ta başlayıp 28 Eylül´de sonlandırılacak olan maden arama ve işletme ihalelerinin koordinatları incelendiğinde, bu alanların çoğunlukla orman ve mera alanlarına denk geleceği, tarım alanlarının da bu alanlar içinde yer alacağı görülecektir. Bütüncül bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan ihale yapılması hukuksuzluktur. Müdürlüğün ihaleye açtığı bu sahalarda hangi madenlerin aranacağı ya da işletileceği belirsizdir. Yine bu sahaların mera mı, orman mı, tarım alanı mı, doğal ya da arkeolojik sit alanları ya da su havzaları olup olmadıkları hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Korona virüs krizini yaşadığımız ve yaşamsal birçok hak ve olanaklarımızın kısıtlandığı bu süreçte, böylesi krizlerin temel nedeni olan iklim değişikliği, doğanın tahribi ve ekosistemin bozulması gerçeğine karşın, doğanın tahribine yönelik adımlar durmak bilmiyor. Dahası yaşanılan salgın adeta bir fırsat bilinerek hızla yaygınlaşmaktadır. Geçtiğimiz temmuz ayında 286 farklı alanın, 18 Haziran 2018 tarihinde de 616 farklı alanın maden ihalesi yapılmıştır. Daha önceki ihalelerle Doğu Karadeniz´deki 6 kentin yüzde 38,7´sinin madenlere ayrılmış olduğu, Kazdağları Yöresi´nin yüzde 79´unun maden ruhsatlı olduğu kamuoyunun bilgisi dahilindedir' açıklamasını yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23