Türkiye KHK´yla yönetilmeyi hak etmiyor

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Türkiye´de hukuk devletinin işlevselliğinin ciddi derecede hasar gördüğü bir dönemden geçildiğini belirterek, “Yaşadığımız zaman evresi itibariyle ne yazık ki artık Türkiye´de hukuk devletinin i?

TÜRKIYE 27.12.2017 09:43:08 0
Türkiye KHK´yla yönetilmeyi hak etmiyor

Sadet Berkyürek
Hatay Barosu´nun kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Ekrem Dönmez, baroların demokratik ilkelere göre çalışmalarını sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olduğunu kaydetti. Darbe girişiminden bugüne 29 adet kanun hükmünde kararname yayımlandığını hatırlatan Dönmez, “Darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için 20 Temmuz´da Anayasa´nın 120. maddesi uyarınca üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiği açıklandıktan sonra; 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz tarihinde ilan edilen olağanüstü hâl (OHAL) dahilinde bugüne kadar toplam 29 kanun hükmünde kararname (KHK) yayımlandı.
Son olarak çıkartılan 696 sayılı KHK ile 'artık yeter' diyoruz. Türkiye, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yönetilmeyi hak etmiyor. Türkiye bir (KHK) Cumhuriyeti olmayı hak etmiyor” diye konuştu.

“Hukuk devleti intihar etti”
696 sayılı KHK´nin 121. maddesi ile getirilen düzenleme ile sivillere yönelik düzenlemeyi ‘devletin devlet olmaktan çıktığı, hukuk devletinin intihar ettiği andır´ olarak tanımlayan, Dönmez, şu değerlendirmeyi yaptı: ”Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında; 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz.' düzenlemesi devletin devlet olmaktan çıktığı, hukuk devletinin intihar ettiği andır.”

“Yanlıştan geri dönülmeli”
Düzenlemenin terör tanımını sokaktaki vatandaşın insafına bıraktığını, vatandaşları boğaz-boğaza kapışmaya götüreceği endişesini de paylaşan Dönmez, bunun aynı zamanda artık demokratik tartışma süreçlerinden ve TBMM´den geçmeyen her türlü düzenlemenin aslında ne kadar vahim olduğunu, 'ben yaptım', 'oldu-bitti'yle kanun konulamayacağını örneklendirdiğini ifade etti. Dönmez, “Türkiye´de devletin asayişi vatandaştan sorulmaz. Türkiye´nin asayişinden sorumlu ve kanunla yetkilendirilmiş silahlı kuvvetleri, kolluğu vardır. Bu kuvveti vatandaşa vermek, devlet yönetiminin zaafa uğradığı anlamına gelir ve artık ortada silahlı kuvvetler yerine vatandaşa hukuksuz bir silahlı yetki devredilmiştir. Bir an önce bu vahim ve faciayla sonuçlanacak bu düzenlemeden geri dönülmelidir” şeklinde konuştu.


TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı geri çektiğini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilcisi Nacar: Halk giderek yoksullaşıyor

Bir günde 1.315 kişiye sorgulama

Öntürk: Projelerin çoğu doğrudan kadınlara değer katacak

Duduoğlu'ndan filtre sektörüne destek sözü

Gül, kahvaltıda ağırlandı

İYİ Parti adayları İskenderun'da esnafla buluştu: Elbiseyi beraber tasarlayacağız

SP Milletvekili ve HBB Başkan adayı Çalışkan: Sorunları biliyoruz, çözüme yakınız

SHD'den deprem sonrası Hatay konut raporu

Cumhur İttifakı HBB adayı Öntürk: Hatay, 10 yılda 50 yıl geriye gitti

Kiracılar da beyan yapabilecek

HBB Başkanı ve CHP adayı Savaş: Hatay’ın bütün projelerini bitirdik

Arsuz’a 9, Belen'e 12 aday

ATSİAD Arsuz'a OSB istedi

İskenderun'a kadın adayı Deva Partisi'nden

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00