Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi buluşması

Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi tarafından düzenlenen 'Ortadoğu´nun konumu ve Suriye' konulu panel Samandağ´da yapıldı.

20.12.2017 10:07:54 0
Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi buluşması

Almina Hotel´de düzenlenen panelde Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yuva, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve Hatay eski Milletvekili Refik Eryılmaz konuştu.

Bazı siyasi parti, meslek odası ve demokratik kitle kuruluşlarının temsilcilri ile muhtarların da katıldığı panelde konuşan Hatay Milletvekili Serkan Topal, Atatürk´ün yaptığı Kurtuluş Savaşı örneğinin bugün Suriye´de yaşandığını ifade etti. Milletvekili Topal, “Yüzyıl önce Anadolu´nun topraklarında nasıl ki emperyalizm yenildi ise yüzyıl sonra aynı coğrafyada emperyalizm başka bir yerde başka bir mavi gözlü dev tarafından yeniden yenilecek. O mavi gözlü dev şu anda Suriye´de. Suriye ile ilgili içiniz rahat olsun, ne yapılması gerekiyorsa, onu yapacağız. Direnenler kazanacak, Suriye halkı kazanacak' dedi. Hatay eski milletvekili Refik Eryılmaz da, Suriye kirli savaşındaki ölü sayısının 700 bin ile 1 milyon, uzuvlarını yitirenlerin ise 100 bin olduğunu ifade etti. Yakın zamanda Suriye´yi ziyaret ettiğini belirten Eryılmaz, 'Suriyeli yetkililere bu kirli savaşta kayıp sayısını sorduk, tam rakam tutulmamış ama 700 bin ile 1 milyon insan hayatını kayıp ettiğini söylediler. 100 bin insan ise uzuv kaybına uğramış. Bu da savaşın bir diğer çirkin yüzü. Ülkenin dışına çıkan kşi sayısı 5-6 milyon. Ekonomik olarak büyük bir tahribat var. Bazı şehirler tamamen yıkılmış. Halep yerle bir olmuş. Suriye´nin inşası zaman alacak. Barış sağlandıktan sonra, Birleşmiş Milletler denetiminde, İran, Rusya ve Çin´in yer alacağı organizasyonla ekonomik inşanın giderilmesi gerçekleşebilir. Suriye, geldiğimiz noktada bölünmüş durumda. Kuzey´de bir Kürt devleti kurulmak üzeridir. Fiili olarak askeri, silahı ile işgal ettiği bölgeyle Amerika ve İsrail, Suriye´de hedefine, bölünme noktasında hedefine ulaşmış gibi görünüyor' dedi. Hükümetin çabalarını desteklediklmerini belirten Eryılmaz, 'Ama bunun daha önce yapılması gerekirdi. Amerika ve İsrail´in oynadığı kirli oyunları ancak bölge ülkeleri bir araya gelerek, ortak cephe oluşturarak, engelleyebiliriz. Şu anda buna yönelik adımların atıldığını görüyoruz. Biz bu adımları destekliyoruz. Barışın bölgede sağlanması için yapılan bütün mücadeleleri destekleyeceğiz' değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Mehmet Yuva ise, emperyalistlerin Suriye´yi dinsel ve etnik temelde bölmek için çabaladıklarını ifade etti. Yuva, “Suriye´nin yukarısında Kürdistan, altta Sünnistan, aşağıda Şiiistan, başka yerde Dürzüistan, Hatay´a kadar uzanan bölgede ise Alevistan, projeleri var. Fransızlar eskiden Alevistan diyorlardı, şimdi Anadolu Alevileri rahatsız olmasın diye yeni bir deyişle Nuseyristan oldu. Önce vatanınızı işgal ediyorlar, sonra onuru ve ahlakınızı. Daha sonra ise zenginlikleri yağmalanıyor. Zenginliklerinizi talan ettikten sonra, tarihinizi, kültürünüzü çalıyorlar. Irak ve Suriye´de yüzlerce kilise, cami ulusal değerlerin her yerinde onbinlerce kazı çalışması yapıldı. Türkiye pazarlarına giren, tabloların, tarihi eserlerin tedavülde olduğunu görürsünüz. Emperyalistler önce vatanını işgal, arkasından namusuna, arkasından zenginliğine, ardından tarihine tecavüz ediyor. Aslında Trump´a teşekkür etmeliyiz. Turmp, pimi çekilmiş bombayı Natanyahu´nun kucağına bırakmıştır. Bu durumda yapabilirsek, Sünni-Şii yani Türkiye-İran kavgası rafa kaldırılır. Sünniler ve Şiiler Filistin ve Kudüs meselesinde bir araya gelir' diye konuştu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22