Türkiye olmadan güvenli bölge "güvenli olmaz"

Dünya Türkmen Derneği Başkanı Ahmed İsmail, Suriye'de oluşturulan "güvenli bölgenin" güvenli hale gelebilmesi için önce Münbiç ve Tel Rıfatafer'in, alınması gerektiğini, aksi halde bölgenin güvenli olamayacağını söyledi.

TÜRKIYE 22.12.2022 14:10:00 0
Türkiye olmadan güvenli bölge

Akın Bodur/İskenderun
Dünya Türkmen Derneği Başkanı Ahmed İsmail, Suriye'de Türk askeri ile ÖSO iş birliğiyle oluşturulan "güvenli bölgenin" güvenli hale gelebilmesi için önce Münbiç ve Tel Rıfatafer'in, ardından da Ayn el-Arab'ın (Kobani) TSK-ÖSO tarafından alınması gerektiğini, aksi halde bölgenin güvenli olamayacağını söyledi. İsmail, "İki nokta (Münbiç ve Tel Rıfatafer) Türkiye ve ÖSO'nun eline geçerse o bölgede güvenlik sağlanır, bölge güvenli hale gelir. O zaman bir milyon, bir buçuk milyon insan bölgeye gidebilir. Ama iki nokta alınmazsa kimse gitmez, çünkü bölge güvenli olmaz" dedi.

"BM Barış Gücü Askeri aynı güveni sağlayamaz"
Türkiye'de 700 bini Türkmen olan 3,6 milyon Suriyelinin bulunduğunu ve bunlardan 360 bininin Hatay'da yaşadığını belirten Dünya Türkmen Derneği Başkanı Ahmed İsmail, "güvenli bölgenin" güvenli olması halinde Suriye'ye geri dönüşlerin olabileceği ifade etti. 
Türkiye ve OSO işbirliğiyle 2016'dan itibaren Suriye'de güvenli bölge oluşturulmaya başlandığını, Cerablus-İdlip arasında bunun kısmen sağlandığını anlatan Ahmed İsmail, şöyle konuştu: "Güvenli bölgenin 'güvenli' hale gelebilmesi için, bölgeye her türlü saldırı yapmaya uygun olan Münbiç ve Tel Rıfatafer'in ve Ayn el-Arab'ın (Kobani) alınması gerekir. Aksi halde bölge, güvenli olmayacak, olamayacaktır. Kürt oluşumlar o bölgede kalmayı sürdürmek isterken, Suriye-Rusya ve İran iş birliği de bölgeyi kendi denetimine almak istiyor. İki nokta (Münbiç ve Tel Rıfatafer) Türkiye ve ÖSO'nun eline geçerse, o bölgede güvenlik sağlanır ve bölge güvenli hale gelir. O zaman bir milyon, bir buçuk milyon insan güvenli bölgeye gidebilir. Ama iki nokta alınmazsa kimse gitmez, çünkü bölge güvenli olmaz. Güvenlik kalıcı olarak sağlanınca birçok Sünni Arap Suriyeli kendi vatanına döner, ancak dönenler arasında Türkmenler olmaz. Çünkü, Türkmenlerin 'benim vatanım' dediği yer Türkiye. Suriyeliler, güvenli bölgenin dışında da hiçbir yere gitmez. Esat rejiminin bulunduğu bölgeye hiç gitmez. Geri dönüşlerin sağlanması için güvenli bölgede Türk askerinin kalması da gerekir. Türkiye, askeri bölgeden çekerse orası güvenli olmaz. Türk askeri olmazsa kimse de gitmez. Güvenli bölgede sürekli Türk askerinin sürekli kalması lazım. Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Askeri aynı güveni sağlayamaz."
Güvenli bölgede kurulan geçici hükümetin Gaziantep'ten yönetildiğini anlatan Dünya Türkmen Derneği Başkanı İsmail, fiilen üçe bölünün Suriye'de hükümetin kontrolü dışındaki iki bölgenin fiilen ayrıştığını ve bölgelerin Irak gibi özerklik içereceğini belirterek, "Ancak bu Türkiye'siz olmaz" diye konuştu.

Afrin'e briket ev hazırlığı
İdlib'de yapılan 70 bin briket evin teslim edildiğini, 30 bin evin de Yılbaşında teslim edileceğini belirten Ahmed İsmail, Afrin bölgesinde de briket evlerin inşa edilmesi için yer tespitlerinin yapıldığını söyledi. Savaşa karışan ya da savaştan kaçanların Suriye Hükümeti kontrolündeki bölgelere gitmeyeceğini savunan İsmail, "Beşşar Esad yönetimi defalarca af çıkardı? Kim gitti? Gitmediler, çünkü güvenilmiyor. Güven olmadığı için dönülmez. Suriye dışındakilere af çıkartan Suriye yönetimi, ayaklanmaya katıldığı için 42 bini kadın 500 bine yakın kişiye niye af çıkartmıyor? Madem af çıkarıldı, niye onlar cezaevinde yatıyor. Af varsa önce onlar çıkarılsın. Rejimin (hükümet ) yönetimindeki bölgeye kimse gitmez ama briket evlerin yapıldığı yöreye gidilir" diye konuştu.  
Gaziantep, İzmir, Hatay, Kayseri, Bursa, Osmaniye ve İstanbul'da 17 Türkmen derneği bulunduğunu, bu derneklerin üç yıl önce üst çatı olarak Suriye Türkmen Dernekleri Federasyonunu kurduğunu anlatan Ahmed İsmail, "Derneklerin ve federasyonun hedefi, Türkmenlere sahip çıkmak, o jenerasyonu doğru yetiştirmek. Türkiye ve Suriye'de bulunan, sınır hattında yaşayan Türkmenlere destek vermek, yardım etmek amacıyla kuruldu. hazırlığı süren Suriye Türkmen Meclisini oluşturana kadar da çalışmalara devam edecek" diye konuştu. 
Türkmenlerin bin 185 yıldır sınırdaki o topraklarda; Şanlıurfa, Kilis ve Gaziantep'in karşısında ve Suriye'nin Cerablus, Azez, Çobanbey , El bab bölgesindeki 162 köyde yaşam sürerken bazı güçlerin kendilerini yok etmeye çalıştığını savunan İsmail, "Buna izin vermeyiz. ÖSO içerisinde Türkmenlerin 5 ordusu var. Ordularımız ve ÖSO'nun 7 ordusuyla birlikte buna izin vermeyiz" değerlendirmesini yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19