Türkiye´de yılın ahisi Behzat Böke´ye kutlama

Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Esnaf Sanatkarlar Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan tarafından Hatay´ın ve Türkiye´nin Ahisi Behzat Böke´ye gönderilen başarı ve kutlama mesajı, Ticaret İl Müdürü Halit İmrek ve oda başkanları

GÜNCEL 14.09.2021 19:31:56 0
Türkiye´de yılın ahisi Behzat Böke´ye kutlama

Nesrin Geyik/İskenderun

Ticaret Bakanlığı, Hatay´da yılın ahisi seçilen ahşap ustası Behzat Böke´yi, geçtiğimiz günlerde Türkiye´de yılın ahisi olarak ilan etmişti. 

 

/resimler/2021-9/17/1204263759840.jpgAhilik Haftası başladı. 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanan haftanın bu yılki temasının ´meslek ahlakı ve ahilik kültürü´ olarak belirlendi. 

Hatay Ticaret İl Müdürlüğü, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Hatay Fotoğrafçılar Odası ve Hatay Fotoğraf Sanatçıları Derneği iş birliğiyle düzenlenen 'Hatay´da esnaf ve sanatkâr olmak' konulu fotoğraf yarışmasın katılan 15 eser 13-14 Eylül tarihinde HESOB´ta sergilendi. Yarışmada, birinciliği 'Ahşap oyma Ustası' adlı eseri ile Ahmet Aslan, ikinciliği 'Ayakkabı Ustası' adlı çalışması ile Kürşat Kaan Özkemahlı, üçüncülüğü de 'Ney Ustası' adlı eseri ile Ahmet Aslan kazanmıştı.

Anadolu´da kurulan teşkilat; Ahilik
Esnaf ve sanatkarın 34. Ahilik Haftasını kutlayan Hatay Valisi Rahmi Doğan, haftaya ilişkin yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: 'Ahilik, ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, alçak gönüllülük, kardeşlik, yardımseverlik, herkesin kendi sanatında gelişmesi gibi değerleri esas alan köklü bir müessesedir. Temelleri 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından Anadolu´da atılan Ahilik Teşkilatı; Türk insanının mesleğini, sanatını mertlik, dayanışma ile bütünleştiren, milli birlik ve bütünlük anlayışıyla asırlar boyu toplumda düzeni sağlayan, üretici-tüketici ilişkisini en iyi şekilde düzenlemeyi, esnaf ve sanatkârın piri Ahi Evran Veli´nin “Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesi günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermekte, ticaret erbabına kılavuzluk etmektedir. Ahi Evran yılı olarak ilan edilen 2021 yılında da, ilimiz İskenderun ilçesinden ahşap oyma sanatçısı Behzat Böke Ticaret Bakanlığı tarafından da Türkiye´nin ahisi seçilerek Habib-i Neccar diyarı Hatay´ı gururlandırmıştır.

'Ahilik, yol gösterici olabilecek çağdaş niteliklere sahiptir'
Ahi Evran-ı Veli´nin, 'Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak İle çalışıp bizi geçen bizdendir” düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesi ile günümüzde esnaf ve sanatkâra kılavuzluk ettiğini ifade eden İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: 'Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal hayatın ortak paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından bir hayat tarzı olarak da benimsenmiştir. Tüm insanlara hizmet götürmeyi amaçlayarak, bu doğrultuda yapılanmalar oluşturan Ahilik, tüm yönleriyle hayat biçimine dönüşmüş, başka kültürlere ve toplumlara esin kaynağı olmuştur.
Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Kaliteli üretim, sosyal güvenlik, işçi ve işveren ilişkileri, hizmet içi eğitim gibi uygulamalarıyla ahilik, günümüzdeki işletmelere de yol gösterici olabilecek çağdaş niteliklere sahiptir.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57