“Türkiye´nin düşünce sistemi yargılandı”

Av. Mazman´a ‘Cumhurbaşkanına hakaretten´ 1 yıl 2 ay ceza kararı

GÜNCEL 30.11.2021 15:02:22 0
“Türkiye´nin düşünce sistemi yargılandı”

İskenderun/SES

Hatay Barosu avukatlarından Hakan Mazman´ın İskenderun 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki ‘cumhurbaşkanına hakaret´ davasının karar duruşmasında mahkumiyet kararı çıktı, karar açıklanırken savunma avukatları salonu salonu terketti.
Avukat Hakan Mazman´ın 2016 yılında yaptığı paylaşımlar üzerine açılan ‘Cumhurbaşkanına hakaret´ davasının duruşması, İskenderun 2. Asliye Ceza Mahkemesinde devam etti. ‘Bu bir siyasi davadır´, ‘bu davalar kazanç kapısı oldu´, ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı´lık yönündeki savunmanın ardından Mazman´a 1 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Duruşmada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Avrupa İhsan Hakları Mahkemesi´nin konuya ilişkin içtihat uygulamlarının gözönünde bulundurulmasını talep eden Mazman, kararın açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bana göre Türk hukuk sistemi, Türkiye´nin düşünce sistemi, demokrasisi, adaleti yargılanmıştır, ceza almıştır” dedi. Mazman´ı karar duruşmasında Av. İlhan acar, Av. Fadi Tekin, Av. Salih Eker, Av. Dilek Nilser Zorba İşkarak ile Av. Hamdi Evren savundu. Mazman´a duruşmasında meslektaşlarının yanı sıra CHP İlçe Kongresinde rakibi olarak katılan Gökmeydan Muhtarı Eşref Karayün, Arsuz Belediyesi meclis üyelerinden bir grup ve arkadaşları da eşlik etti.

Hatay Barosu´nun da müdahil olduğu duruşmada savunma avukatları yapılan paylaşımların siyasi eleştiri boyutuna dikkat çekti, davayı açan avukatlar açısından bu davaların ‘kazanç kapısı´na dönüştürüldüğü savundu. “Bu bir siyasi davadır” diyen savunma avukatları, paylaşımların Avrupa insan Hakları Sözleşmesi´nin de düzenlediği ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini istedi, 1980´ler-90´lardaki siyasilere yönelik eleştiri, yazı ve karikatürler hatırlatılarak, bugün yaşananlar ‘garabet´ olarak adlandırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a siyasi bir partinin genel başkanı olarak siyasi söylemleri hatırlatan savunma avukatları, “AKP genel başkanı ve partili cumhurbaşkanı olduğu müddetçe, toplumda her siyasi partinin değil, siyasete dair söz söyleyebilecek her yurttaşın da bu parti politikalarını dolayısı ile siyasi muhatabı olan olarak eleştiri hakkı vardır. Bu eleştiri hakkını her yurttaş Anayasamızın 25. maddesi ile Türkiye´nin de taraf olduğu AİHM Sözleşmesi´nin 10. Maddesi gereğince yapma hakkına sahiptir” değerlendirmesini yaptı.

Acar: Bu bir siyasi davadır

Savunma avukatlarından İlhan Acar, Almanya´da 1750´lerde geçen kralın karşısında ‘Berlin´de hakimler var´ savunmasını yapan değirmenci öyküsünü paylaşarak, Türkiye´nin hukuk endeksindeki yerine işaret etmesi üzerine hakim tarafından ‘siyasi´ değerlendirme yapmaması yönünde uyarıldı. “Bu bir siyasi davadır” diyen avukat Acar, sanık olarak yargılanan Hakan Mazman´ın siyasi kimliğini hatırlattı.

Mazman: Beklediğimiz sonuç gerçekleşti

Duruşmanın ardından yaptığı değerlendirmede Hakan Mazman, “Türkiye´nin kanayan yarası olan cumhurbaşkanına hakaret suçları nedeniyle açılmış bütün dosyalardan beklediğimiz sonuç bizim açımızdan da gerçekleşti. Sayın mahkeme 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi. ertelenmesine yönelik bir karar verdi ama biz hükmün açıklanmasının geri bırakılması talebinde bulunmadık ki, bunun üst mahkemede, Yargıtay ve istinaf mahkemesi aşamasında görülmesini talep ediyoruz” dedi.

AİHM kararları hatırlatıldı

Aynı suçtan verilen kararlar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nin yargılamaları ve Türkiye aleyhine tazminata hükmettiği kararları hatırlatan Mazman, “Ben bu dosyanın şahsımla ilgili olmadığını mahkemede de beyan ettim. Şahsımla ilgili olduğunu gerçekten de düşünmüyorum” diye konuştu. ‘Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını´ kabul etmemelerini ise Mazman şöyle açıkladı: “Artık bu yargılamaların, yargılama garabeti olan hukuksuz uygulamaların Türkiye´de kalkması adına yargılamanın devam etmesini, dosyanın diğer mahkemeler ve hakimler tarafından görülmesini talep ettiğim için hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını kabul etmedim. Yargılanan sadece biz değiliz. Bana göre Türk hukuk sistemi, Türkiye´nin düşünce sistemi, demokrasisi, adaleti yargılanmıştır, ceza almıştır; benim ceza almış olmam çok bir şeyi değiştirmeyecek. Üst mahkemelerden bozulacağına kesinlikle inancım vardır.”


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00