“Türkiye´nin tek ihtiyacı insan hakları ve demokrasidir”

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi´nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nda kabul edilişinin 69. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, bugün Türkiye´de OHAL koş

11.12.2017 12:25:42 0
“Türkiye´nin tek ihtiyacı insan hakları ve demokrasidir”

 

İHD Şube binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında İHD İskenderun Şube Başkanı, 10 Aralık İnsan Hakları Günü´nün milyarlarca insana esin kaynağı olmuş bir bildirinin hazırlanmış olmasının kutlanması hem de insan hakları sorunlarının tüm dünyada konuşulması, tartışılması, çözümler aranması için vesile olan bir günü olduğunu kaydetti. Türkiye´de 15 Temmuz 2016 günü gerçekleştirilen darbe girişiminin 16 Temmuz günü bastırıldığına ve darbecilerin yakalandığına, yaygın şiddet hareketlerinin sona erdiğine işaret eden Coşkun, buna karşın Türkiye´de OHAL´in devam ettiğini, ancak İHD´ye göre, OHAL´in gerekli olmadığını, Türkiye´nin tek ihtiyacının insan hakları ve demokrasi olduğunu ifade etti.
Başta TBMM´de grubu bulunan siyasi partiler olmak üzere tüm siyasal parti ve oluşumların Türkiye´deki tüm sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinin darbeye karşı çıktığını ve darbeyi kınadıklarını da sözlerine ekleyen Coşkun, böylesi bir toplumsal meşruiyete rağmen siyasal iktidarın 21 Temmuz 2016 tarihinden itibaren tüm Türkiye´de uygulanacak OHAL kararı alarak bunu sürdürdüğünü vurguladı. Coşkun, sürecin yargı üzerindeki etkilerine de işaret ederek, “Anayasanın 121.maddesine göre OHAL KHK´larının yayınlandıkları gün TBMM onayına sunulması 30 gün içerisinde TBMM tarafından görüşülmesi ve bu konuda bir karar verilmesi gerekmektedir. Yayınlanan 28 OHAL KHK´sından sadece 5´i hakkında TBMM onayı alınmış, geri kalan 23´ü hakkında süresi içerisinde TBMM onayı alınmayarak açık bir Anayasa ihlali yaşanmıştır. OHAL uygulamaları günlük yaşamımıza doğrudan yansımıştır” dedi.
KHK´larla bugüne değin 306 kez 300 civarında kanunda kalıcı değişiklikler yapılarak yasal sistemin tamamen değiştirilerek OHAL rejiminin kalıcı hale getirildiğini de savunan Coşkun, OHAL koşullarında insan hakları ile demokrasi hatırlatması yaptı.

Savaş: Bildirgeyle dev adım atıldı
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nun 1948 yılında ‘insan haklarının anayasası´ olarak kabul edilen ve insanın doğuştan sahip olduğu kişisel hak ve özgürlükleri tanımlayan bildirgeyi onaylayarak, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi yolunda dev bir adım attığını belirtti. Savaş, Tüm insanların ve devletlerin ayırım gözetmeksizin karşılıklı insan haklarını tanımaları ve saygı göstermeleri çağrısında bulunarak, “İnsan hakları; doğal, vazgeçilmez ve devredilemez doğuştan sahip olduğu haklardır” dedi. Başkan Savaş, herkesin; yaşam, özgürlük, eşitlik, haysiyet, kişilik hakları ve güvenliği, düşünce ve ifade özgürlüğü, vicdan özgürlüğü, kimlik ve yurttaşlık hakkı, adalet ve mülkiyet hakkı gibi temel insan haklarına sahip olduğunu vurguladı.

Dingil: Herkese görev düşmektedir
İskenderun Belediye başkanı Seyfi Dingil, İnsan hakları konusunda tüm bireylere görev ve sorumlulukların düşmekte olduğunu belirtti. Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle yayımladığı mesajında insan haklarının bütün insanlığın ortak değeri, bütün uygarlığın da ortak paydası olduğuna vurgu yapan Dingil mesajında, “Yüksek insan ideali olan insan haklarını, uygulamada herkesin yararlanabileceği şekilde gerçekleştirmek ve dolayısıyla bireyler ve toplumlararası karşılıklı hoşgörü ve saygıyı pekiştirmek için tüm kurum ve kuruluşlara, sivil toplum kuruluşlarına, bireylere, kısaca bu konuda birçok aktöre önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Dil, din, ırk, yaş, cinsiyet, renk ayrımı olmaksızın tüm insanların sahip olduğu hak ve hürriyetlere gösterilen saygı toplumsal hayatta huzurun sağlanması için olmazsa olmazdır. Hayatın her anında insan haklarına saygılı bir toplumun varlığı; çocuklarımızı ve gençlerimizi bu yönde yetiştirmemiz hepimizin görev ve sorumluluğundadır” ifadelerini kullandı.

Yaman: İhlallerin önünde durmaz bizlere düşüyor
Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü mesajında, şunları kaydetti: “İnsanlığın varoluşundan günümüze tarih; yapılan hak ihlallerine, eşitliksizliklere, din, dil, ırk ve mezhep farklılığından dolayı baskı ve ötekileştirmelere milyonlarca örnekle tanıklık etmiştir. Dünyada ve ülkemizde hak ve özgürlükler ne yazık ki gerçek anlamda kullanılamamaktadır. Siyasi ve maddi çıkarlar insani değerlerin her zaman önüne geçmiş, ifade özgürlüğü üzerinde ciddi baskılar kuran bir sistem yaratılmıştır. Özellikle günümüzde artan kadın ve çocuk hakları ihlalleri, bu kara tablonun son zamanlarda karşımıza en çok çıkan figürleri haline gelmiştir. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü, aradan geçen 69 yıla ve bu zaman diliminde insanların hak ve özgürlüklerinin hala kısıtlandığı gerçeğine rağmen, aynı umut ve mücadele ruhuyla kutlanmaya devam edecektir. Tüm bu olumsuzlukların, ihlallerin önünde durmak yine biz insanlara düşmektedir.”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00