Türkoğlu da koronaya yakalandı

Ankara´daki evinde izoleyi tedaviye alındı

GÜNCEL 10.08.2020 10:36:16 0
Türkoğlu da koronaya yakalandı

 Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi´den sonra milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu´nun da koronavirüs testi pozitif çıktı. Hatay Milletvekili ve AKP MKYK üyesi Türkoğlu, Ankara´daki evinde izoleye alındı ve tedavisi de evinde yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde Covid-19 testi pozitif çıkan ve Antakya´daki Hatay Devlet Hastanesindeki tedavisi sonrasında evinde 14 gün süreyle karantinaya alınan Hatay Milletvekili Şanverdi´nin evde tedavisi ise sürüyor. Hatay´ın 11 milletvekilinin 2´si, yakalandığı koronavirüs tedavisini evinde sürdürüyor.

Akın Bodur/İskenderun
Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi´den sonra milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu´nun da koronavirüs (Covit-19) testi pozitif çıktı.Türkoğlu, milletvekillerine yapılan düzenli korona testi kapsamında yapılan testlerin 7´si negatif çıkarken, 8. testi pozitif çıktı ve Ankara´daki evinde karantinaya alındı. Geçtiğimiz günlerde Covid-19 testi pozitif çıkan ve Antakya´daki Hatay Devlet Hastanesinde tedaviye alınan Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi, tedavisi sonrasında yapılan testin negatif çıkması üzerine hastaneden taburcu edilmiş ve evinde 14 gün süreyle karantinaya (izoleye) alınmıştı. Milletvekilleri Şanverdi ve Türkoğlu, İstanbul´da ibadete açılan Ayasofya Camiini açılışına katılanlar arasında bulunuyordu. Milletvekili Şanverdi´nin Covit-19 testinin pozitif çıkması üzerine Hatay Milletvekili ve AKP MKYK üyesi H. Bayram Türkoğlu´nun toplu temaslardan kaçındığı ve bu sürede sık aralıklarla test yaptırdığı belirtildi. Ankara´daki evinde izoleye alınan milletvekili Türkoğlu´nda Covit-19 semptomlarının gözlenmediği, ancak koruyucu sağlık tedavisinin evinde devam ettiği öğrenildi.

Türkoğlu: Maske, mesafe, hijyene önem verilmeli
Hatay Milletvekili ve AKP MKYK üyesi Hacı Bayram Türkoğlu ise sağlık durumuna ilişkin sosyal paylaşım istesi üzerinden açıklamada bulundu. Milletvekili Türkoğlu, kamuoyuna yönelik yayımladığı paylaşımında şunlara yer verdi: 'Değerli dostlar; Son 1 ay içinde 7 kez Covid-19 testi yaptırdım. En Son 7 Ağustos 2020 (dün) gece 23.00 sularında sonuçları açıklanan 8. Covid-19 PCR testim, ne yazık ki pozitif çıktı. Virüsün bende ağır semptomları yada belirtileri söz konusu değildir. Doktorlarımız tarafından 14 gün süresince Ankara´daki ikametimizde ilaç tedavisi ile karantinada kalmam öngörülmüştür. Tekraren ifade etmek isterim ki, sağlık durumumda endişe edilecek bir husus yoktur. Önce şafi ve hafız olan yüce Mevlam´ın izni, sonra sizlerin duaları ile tez zamanda bu hastalığın üstesinden gelip, necip milletimize, canımdan aziz bildiğim ülkeme, Hatay´ımıza ve değerli hemşehrilerime hizmet etmeye devam edeceğim. Yüce Allah; Devletimize ve milletimize zeval vermesin. Tüm insanlık alemini başta Coronavirüs illeti olmak üzere, her türlü hastalık, afet ve belalardan hıfz-ı muhafaza eylesin. Bu vesileyle aziz milletimizden ve tüm Hataylı hemşehrilerimizden maske, mesafe, hijyen hususlarına önem vermelerini hassaten istirham ediyor, herkese sağlıklı günler diliyorum.'

HDP´li Ateş: Günlük test sayıları arttırılmalı
HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş ise koronavirüs salgınının yaşamın tüm alanlarını olumsuz etkilemeye ve can almaya devam ettiğini belirtti. Yerelde de salgının etkilerininin hep birlikte yaşandığını ifade eden ve aynı zamanda sağlıkçı olan Ateş, şu açıklamayı yaptı: 'Ne yazık ki salgının birinci dalgası bastırılamadı. Birinci dalga beklenenden fazla dalgalı seyir izlemektedir. Bulaşıcılığı yüksek, etkili aşısı ve bilinen bir tedavisi olmayan salgın etkeni toplumsal düzeyde bulaşıcılığa devam ediyor. Yerelde de yeni vaka, hastanede yatan hasta, yoğun bakımda yatan hasta sayıları artamaya devam etmektedir. Salgın ile mücadelede başarının yolu bulaşıcılığı-hastalanmayı önlemektir. İnsanların birbirleriyle temas oranlarını azaltarak virüsün hasta kişiden sağlıklı kişiye bulaşmasına engel olmaktır. Biliyoruz ve farkındayız çok daraldınız sıkıldınız ama ailemiz sevdiklerimiz, geleceğimiz olan çocukları ve geçmişimiz olan değerlerimiz yaşlılarımızı korumak zorundayız. Bizler evlerimizde kalmaktan sıkılıyoruz diye aylardır evine gidemeyen sağlık emekçilerini unutmayalım. Sağlık emekçileri çok yoruldu ve daha birinci dalga bitmemişken bizler sorumlu davranmak zorundayız. Arsuz sahilinde çekilen görüntüler herkes gibi bizim de canımızı acıtmıştır.

Güzel günler görebilmek için sağlıklı bir yaşamın önemini bilerek hareket etmek zorundayız. Bu süreçte çocuklarımız gençlerimiz hayatlarının geri kalanı için belirleyici olan kaç sınav geçirdiler farkında olmak zorundayız. Bu süreçte çocuklar çok yıprandı, etkilendi ve psikolojileri bozuldu. İkinci dalgada daha vahim sonuçlar yaşamamamız için hep birlikte kurallara uyalım, maskeye çok dikkat etmek zorundayız. Maskesiz sokağa çıkmamalıyız. Kapalı alanlara mecbur olmadıkça gitmemeliyiz. Fiziki mesafeye uymak zorundayız. El hijyenimize dikkat etmeliyiz. Gerçekliği gören bir taraftan bakarak yeni yaşam kurallarını kendimiz koyup kendimiz uygulamalı ve çevremizi uyarmak zorundayız. Ancak salgın ile mücadelede sadece bireysel önlemlerin yeterli olmadığı açıktır. Bunlar bizlerin yapması gerekenler birde yetkililerin yapması gerekenler var elbette; Dünya Sağlık Örgütü´nün önerdiği ve salgını kontrol altına alabilen ülke örneklerinde de görüldüğü üzere temaslıların da taramasını içerecek şekilde ivedilikle günlük yapılan test sayıları artırılmalıdır. Maske-fiziksel mesafe, hijyen ile önlem alınması önemlidir ancak yeterli değildir. Yakalanan vakaların tüm temaslılarına mutlaka test yapılması gerekmektedir, aksi halde yaşanan hasta artışın önüne geçilmesi mümkün olamayacaktır. Testi pozitif saptanan kişilerin mutlak izolasyonlarını sağlayacak denetim mekanizmaları kurulmalı, bu kişi ve ailelerinin yaşamları idame ettirebilmeleri için gerekli sosyal ve ekonomik destek sağlanmalıdır.
Test pozitif saptanıp eve gönderilen hastaların takibi özenli bir biçimde yapılmalı, gerekli destek tedavilerin verildiğinden emin olunmalıdır. Salgın nedeniyle çalışamayacak, salgının özel olarak mağdur ettiği bütün yurttaşları gözeten bir sosyal devlet anlayışını benimsemesinin tarihsel bir zorunluluk olduğu unutulmamalıdır. Covid-19 pandemisi ile mücadele, evde kalmak zorunda olan, asgari yaşam ihtiyaçları için maddi olarak desteklenmesi gereken yurttaşımızın bu ihtiyaçlarının karşılanmasını da içermelidir.'

'Grip aşısı yaygın yapılmalı'
Ateş, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Tüm vatandaşlara yeterli düzeyde maske ücretsiz olarak dağıtılmalıdır. Maskenin uygun biçimde kullanımı da dahil olmak üzere pandemiyi kontrol altına almak için halka yönelik gerekli bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır. Yazılı ve görsel medyanın kullanımı, mahalleler düzeyinde emek meslek örgütlerinin de katılımı ile bilgilendirme toplantıları yapılmalıdır. Hastalıkla en ön safta mücadele eden sağlıkçılar en büyük risk grubunu oluşturmaktadır. Bu süreçte hastalığın bulaş riski nedeniyle eve gitmek istemeyenlere otel, yurt ve misafirhanelerde kalabilme olanakları sağlanmalıdır. Sağlık çalışanı sayısı ivedilikle arttırılmalı ve çalışma yaşamı, vardiyalı olarak yeniden planlanmalıdır. Bu süreçte hasta kişilerle karşılaşmamıza ve hastalığın yayılmasına neden olacak açık yada kapalı mekanlarda sosyal ve kültürel faaliyetlerin (ev ziyaretleri, düğün, nikâh, nişan, mevlit, piknik vb) kısıtlanması-ertelenmesi, toplumsal hareketlilik azaltılması kamu otoritesince sağlanmalıdır. Toplu taşıma araçlarına, alış-veriş merkezleri gibi yerlerde fiziksel mesafe kurallarına (en az 2 metre uzaklık) uygun düzenlenmelidir. Her yıl Eylül ile başlayan İnfluenza (grip) mevsiminde bu yıl farklı olarak Covıd-19 pandemisi ile grip aynı zaman diliminde bir arada yaşanacaktır. İnfluenza aşısı çok yaygın yapılmalı ve kamusal bir sorumlulukla ücretsiz temini üstlenilmelidir. Yeterli aşı stoku erken olarak sağlanıp, başta sağlık çalışanlarına olmak üzere aşının mümkün olan en erken dönemde yapılması sağlanmalıdır. HDP İskenderun ilçe örgütü olarak; bu sürecin hassasiyetini göz önünde bulunduran bir noktada gerek ilçe binamızda hijyen mesafe kuralını gerekte halkımızı dijital ortamda yalnız bırakmayarak bu sürecin en hasarsız şekilde atlatılması için üzerimize düşen sorumluluk bilinciyle hareket etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz.'

Belediyelerden sosyal mesafe, hijyen denetimi
Belediyeler de kentlerde kaymakamlıklarca oluşturulan ekiplerle birlikte sosyal mesafe, hijyen ve maske denetimi yapıyor. İskenderun´da geçtiğimiz günlerde yapılan maske denetimlerde, denetimi yapan ve vatandaşa ceza yazma yetkisi bulunan görevlilerin maske takma konusunda farklı yaklaşımda bulunduğu ortayla çıkmıştı.
İskenderun´da koronavirüs denetimleri genelgesi kapsamında kent merkezindeki bazı cadde ve sokaklardaki iş yerlerini denetleyen belediye başkanı Fatih Tosyalı, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasını istedi ve uymayan yurttaşları uyardı, kurallara uyanlara da teşekkür etti. Tosyalı, 'İçişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliğinin talimatları doğrultusunda ülkede olduğu gibi şehirde de herkesin sağlığı noktasında sahadayız. Yapılan en geniş kapsamlı ve yoğun denetimi gerçekleştiriyoruz. Lütfen, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyalım' açıklamasını yaptı. Zabıta ekipleri de kentin farklı noktalarda maske uygulaması yaptı.
Antakya´da yapılan denetimlerde ise kaymakamı Mustafa Harputlu, belediye başkanı İzzettin Yılmaz ve kurum müdürleri esnafa maske, mesafe ve temizlik kurallarında hatırlatma yaptı. Antakya Belediye Başkanı Yılmaz, 'Koronavirüs salgınını Türk milleti olarak en az hasar ile atlatabilmemiz için maksimum düzeyde tedbir almamız ve belirtilen kurallara muhakkak uymamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı koordinesinde ülkede yürütülen tedbir denetimlerini Antakya´da da gerçekleştiriyoruz. Esnaf ve tüm hemşerilerimizden isteğimiz hem kendi sağlıklarını hem de ailelerinin sağlığını koruyabilmek için mutlaka maske takmaları, sosyal mesafeye ve temizlik konusuna dikkat etmeleri. Devletimiz tüm dünya ülkelerine nazaran bu hastalıkla mücadelede büyük oranda başarı elde etmektedir. Yalnızca kendi milletine hizmet vermekle kalmayarak ihtiyaç sahibi tüm ülkelere yardım eli uzatmak koşulu ile örnek teşkil etmekteyiz. Antakya Belediyesi olarak Covid-19 ile mücadelede Antakya´nın her bir caddesine, her bir sokağına hatta neredeyse her bir evine hizmet götürmeye gayret ettik. Şehrin temizliği, dezenfekte edilmesi gibi asli görevlerimizin yanı sıra vatandaşlara kendi kurduğumuz tesiste ürettiğimiz maskeleri ücretsiz olarak ulaştırarak, hem bireysel sağlıklarını hem toplum sağlığını korumanın gayreti içerisinde olduk. Bu çalışmalarımız, bu hastalık tehdidi tamamen ortadan kalkana dek devam edecek. Hastalığı ancak hep birlikte tedbir alırsak yenebiliriz' açıklamasını yaptı.
Defne Belediye Başkan İbrahim Güzel de salgınla ilgili verilerin olumsuz yönde olduğunu belirtti ve yöre halkını hastalığa karşı önlem almaya çağırdı. Defnelilerin salgınla mücadele kurallarına karşı daha titiz olmasını isteyen belediye başkanı Güzel, 'Ülkemizi ve dünyayı etkileyen pandemi ile ilgili olarak son günlerde edindiğimiz bilgiler ışığında salgının tekrar artış gösterdiği ve yayılma hızının artığı verileri göz önünde bulundurulduğunda her birimizin başta büyüklerimizi ve çocuklarımızı sonra kendimizi ve çevremizi korumak adına daha tedbirli daha duyarlı davranması zorunluluk haline gelmiştir. Salgınla mücadele de sosyal mesafe, temizlik ve maske kurallarına uyarak salgını kendimizden ve sevdiklerimizden uzak tutmamız mümkündür. İlgili bakanlıkların almış olduğu tedbirler ancak halkımızın bu konuda göstereceği duyarlılıkla anlam bulacaktır. İlçemizde de pozitif vakalarda artış olduğu ve bu hastalığın ne kadar hızlı yayıldığı göz önünde bulundurularak; taziye düğün nişan gibi toplu yerlerden uzak durulması, sosyal mesafeye mutlak suretle uyulması, her alanda maske kullanılması gerekmektedir. Defne halkı bilinçli ve eğitimlidir. Pandemi ile ilgili tedbirlerin uygulanmasında halkımızın gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyor, bir an önce bu salgının son bulacağı sağlıklı güzel günler diliyorum' değerlendirmesinde bulundu.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00