Tütün, ülkemizde yılda 100 bin kişinin ölüm nedeni

Hatay´daki uzmanlar, bugün kutlanan 31 Mart Dünya Tütünsüz Gününde, tütün kullanımınin önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinin başında geldiğini anımsattı.

31.05.2017 10:41:18 0
Tütün, ülkemizde yılda 100 bin kişinin ölüm nedeni

 Hatay Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, tütün kullanımının kalp ve damar hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer kanseri, vücuttaki diğer kanserler (gırtlak kanseri, mesane kanseri, yemek borusu kanseri, rahim kanseri v.b.)´ gibi birçok rahatsızlık ile gebelikle ilgili sorunlara ve ciddi sağlık problemlerine neden olduğu anımsatıldı.

´Havalandırma sisteminin koruyucu yararı yok´
Açıklamada, şunlara yer verildi: 'Başla sigara olmak üzere tüm tütün ürünlerini (puro. pipo, nargile. cnfivc vs.) içmek; bedenin tüm sistemlerini etkilevcn. bağımlılık yapan, kronik ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ülkemizde her yıl 100.000 kişinin tütüne bağlı hastalıklardan öldüğü bilinmektedir. Sigara sadece içenin değil, başta çocuklarımız olmak üzere, hatta daha doğmamış bebeklerimizin bilc sağlığını bozmaktadır. Ebeveynleri sigara içen çocukların ileride sigara bağımlısı olma riski diğerlerinden çok daha yüksektir. Tütün kontrolünde temel amaç; kullanım yaygınlığı dikkate alınarak, tüketimi azaltmak. özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif ekilenimi ortadan kaldırmaktır. Bu sebeple kapalı alanlarda tütün ürünlerinin kullanılmasının yasaklanması, mevcut ve gelecek nesillerimizin sağlığının korunmasına yönelik önemli bir adımdır. Unutulmamalıdır ki; bulunulan ortamda bir kişi tütün ürünü içiyorsu bu kirliliği temizleyecek hiç bir yöntem yoktur. Klima, aspiratör çalıştırmanın ya da herhangi bir havalandırma sisteminin koruyucu hiç bir yararı yoktur. Kapalı alanlarda sigara yasağının yürürlüğe girdiği ülkelerde sigaraya bağlı ölümlerin azaldığı da görülmüştür. İlde de Dumansız Hava Sahası denetimleri devam etmekte olup 2016 yılı içerisinde toplam 25.789 işyeri denetlenmiş olup; İhlal ´uygulayan işletmelerc toplam I. 588.078 TL idari para cezası uygulanmıştır. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada Sigarayı Bırakma Polikliniklerinin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigaravı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. Hatay´da da, Antakya KETEM ve İskenderun KETEM´de ´Sigarayı Bırakma Poliklinikleri´ hizmet vermeye devam etmektedir. Vatandaşlarımız sigara bırakma hattından yararlanarak tedaviye yönelik randevu alabilir.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04