Ücret Garanti Fonu esnetilecek mi?

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, artan konkordato ilanlarıyla birlikte riske giren işçi alacaklarını verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

SİYASET 27.11.2018 11:03:14 0
Ücret Garanti Fonu esnetilecek mi?

Sadet Berkyürek/İskenderun

Milletvekili Güzelmansur, TBMM Başkanlığına verdiği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay´ın cevaplamasını istediği soru önergesinde, konkordato ilan eden firmalarda çalışan işçi alacaklarına çözüm olarak sunulan Ücret Garanti Fonu´nun yetersiz olduğunu ifade etti.
Ücret Garanti Fonu ödemelerinde yüzde100´ün üzerinde bir artış yaşandığını ifade eren Hatay Milletvekili Güzelmansur, önerge gerekçesinde “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizle birlikte konkordato ilan eden firmalara her gün yenileri eklenmektedir. Bu durumun yansımalarından biri de Ücret Garanti Fonu kapsamında ödeme yapılan emekçi sayısında ve ödeme miktarındaki artışta görülmektedir. 2017 Ekim ayında Ücret Garanti Fonu´ndan 315 kişiye 1.036.190 TL ödenirken, yüzde 100´ün üzerinde bir artışla 2018 Ekim ayında 3.379 kişiye 13.993.417 TL ödenmiştir. Ancak, Ücret Garanti Fonu konkordato ilan eden işyerinde en az bir yıl süreyle çalışan emekçiler için ve yalnızca üç aylık alacaklarına kadar çare olabilmektedir. Konkordato ilan eden işyerlerinde bir yıldan daha az süre çalışanlar ile üç aydan daha fazla süre alacağı olan emekçiler ise alacaklarını alamamakta, açlıkla, yoksullukla ve haciz tehlikesi ile yaşamaktadırlar' ifadesine yer verdi.

Önergede hangi sorular var?
Güzelmansur, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay´ın yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Son 6 ayda, aylar itibarıyla çalıştığı işyeri konkordato ilan ettiği için Ücret Garanti Fonu´na müracaat eden kişi sayısı kaçtır? Bu müracaatlardan kaçı Ücret Garanti Fonu kriterlerine uymadığı için reddedilmiştir? Son 6 ayda konkordatoya müracaat eden şirket sayısı aylar ve sektörler itibarıyla kaçtır? Son 6 ayda konkordato ilan eden şirket sayısı aylar ve sektörler itibarıyla kaçtır? Konkordato ilan eden işyerinde çalışanların alacakları için oluşturulan Ücret Garanti Fonu´ndan daha fazla emekçinin yararlanabilmesi için ´en az 1 yıl süreli çalışma´ ve ´3 aya kadar olan alacağı ödeme´ şartlarında esnetme yapılması düşünülmekte midir?'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00