Uğur Mumcu anıldı

27 yıl önce onbinler alkışlarla uğurlamıştı

GÜNCEL 25.01.2020 09:54:41 0
Uğur Mumcu anıldı

Nesrin Geyik/İskenderun

Cumhuriyet Gazetesinin 27 yıl önce suikast sonucu öldürülen yazarı Uğur Mumcu, İskenderun ve Arsuz´da da törenle anıldı. Dizelerin seslendirildiği, aydınlığa mumların yakıldığı, karanfillerin dağıtıldığı anmada Mumcu´nun anlayışı dile getirildi.
CHP İskenderun İlçe örgütünde düzenlenen ve Mumcu´nun hayatının ve mücadelesinin anlatılarak biyografisinin okunduğu anma toplantısında CHP İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, Mumcu´nun anlayışını kendi sözleriyle aktardı. Mansuroğlu, “68´lerin açık alnı, okunaklı, orta boylu deve adamı Uğur Mumcu´nun yüreğimizdeki yeri dolmadı, basındaki ve toplumdaki yeri doldurulamadı. Uğur Mumcu, önemli bir araştırmacı gazeteci; yılmaz, usanmaz, gözüpek bir devrimci, bir laik aydın yazar, bir demokrasi ve hukuk savaşçısıydı. Coşkulu ve ödünsüz bir Atatürkçüydü. Doğru bildiği yolda şaşmadan, sapmadan yürüdü ve yiğitçe öldü” diye konuştu. Uğur Mumcu´nun ve onun esin kaynağı Atatürk´ün yolundan sapmadan yürüyeceklerini vurgulayan Mansuroğlu, konuşmasını Mumcu´nun şu sözleriyle sürdürdü: “Kendine Atatürkçü diyen insan; emperyalizme ve kapitalizme karşı koyar. Uşak olmaz. Kuvayi Milliye ruhuna sahip olur. Emperyalizme ve kapitalizme karşı halkı örgütler ve başı dimdik olur. Tam bağımsızlık ilkesinden söz eder. Atatürk devrimleri için inkılap demez, devrim der!”

Mumcu, Okkan ve Cem´i andı
CHP İskenderun İlçe Gençlik Kolları Başkanı Hurşit Mursaloğlu da toplantıda yaptığı konuşmada katledilişinin 27´inci yılında demokrasi şehidi Uğur Mumcu ile katledilişinin 19. yılında şehit emniyet müdürü Ali Gaffar Okkan ile eski dışişleri bakanlarından İsmail Cem´i saygıyla andıklarını söyledi. Mumcu´nun ülkemizin içinde bulunduğu durumu yıllar öncesinden gördüğünü, cemaat yapılanmasının üstüne gittiğini, araştırmacı gazeteci ve aydın kimliğiyle siyasetçileri ve halkı uyardığını belirten Mursaloğlu, Uğur Mumcu´nun devlet içindeki çeteleri, devletin tüm kurumlarına sızan tarikatları, kamunun kaynaklarını tüketen yolsuzlukları yıllar önce karşımıza çıkaranlar arasındaki yerini hatırlattı. “Onun katledilişi, saptamalarında ve düşüncelerinde gerçeğe ne kadar yaklaştığının en açık kanıtıydı” diyen Mursaloğlu, bugün için de Mumcu´nun yaşamından alınacak derslerin olduğunu ifade etti. Mursaloğlu, konuşmasında şunları dile getirdi: “Hayatınrı değerlerine adayan Uğur Mumcu, o yıllardan bu yıllara yazdıkları ve söyledikleri ile zamana meydan okuyan, bugün dahi ardında bıraktığı eserleri ile halkı için hukuk devleti, cumhuriyet, adalet ve demokrasi mücadelesi veren büyük bir devrimci ve aydındır. Bir halk kahramanıdır. ‘Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi. Bir gün sesimiz, hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım, unutma bizi´ diye bugünlere ve bizlere seslenen Uğur Mumcu unutulmadı, unutulmayacak. Sesi eserleriyle hep kulaklarımızda yankılanacak. Ve bugün de cumhuriyet, demokrasi, hukuk devleti mücadelemizin kılavuzu onun söyledikleri, azmi ve inancı olacaktır.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04