Ukrayna´dan tahliyeye ´önerge´

Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Ukrayna´daki Türk vatandaşlarının ülkeye getirmesi konusunu önergeyle parlamentoya taşıdı.

SİYASET 25.02.2022 16:22:51 0
Ukrayna´dan tahliyeye ´önerge´

Milletvekili Oruç, Ukrayna´da bulunan öğrenci ve yurttaşların güvenli bir şekilde Türkiye´ye getirilişinin neden planlanmadığı önergeyle sordu.

'Denklik için gün sayısı isteniyor'

Oruç, önergesinde şunlara yer verdi: 'Rusya´nın Ukrayna´ya askeri harekat başlatmasının ardından uzun süredir Ukrayna´dan ayrılmak isteyen yaklaşık 2 bin Türkiyeli öğrencinin ülkede mahsur kaldığı basına yansımıştır. Yaklaşık 20-25 gün önce Türkiye Büyükelçiliğinden tahliye olma talebinde bulunduğunu aktaran öğrencilerin talebi savaş başlamasına rağmen henüz karşılanamamıştır. Basına ulaşıp, içinde bulundukları durumu aktaran bir öğrenci; ´Buradaki 2 bin öğrenciden yaklaşık bini Urfalı. Bize ülkeden Şubat ayından beri terk edin çağrısı yapılmasını bekledik. 20-25 gün önce Türkiye Büyükelçiliği ile görüştük. ‘Bize öyle bir yazı gelmedi, yetkimiz yok, isteyen dönsün´ dediler. Biz denkliğimiz riske gireceği için dönemezdik. Çünkü Türkiye bizden denklikte yurtdışında kalma gün sayısı istiyor. Ülkede bulunmamız gerekiyordu ve Türkiye bununla ilgili bir genelge yayınlamadı. Risk alıp dönemedik, şu anda istesek bile hiçbir şekilde dönemeyiz. Ülkenin bütün hava alanları şu an bombalanmış durumda. Ülke tamamen Rus askerleri tarafından kuşatıldı, çıkamıyoruz” demiştir. Ukrayna´da bulunan öğrencilerin birbiriyle iletişim halinde olduğunu ve güvenli bir şekilde tahliye edilmeyi beklediğini iletmiştir.'

'Ukrayna´da kaç yurttaşımız bulunmaktadır?'

TBMM Başkanlığına verdiği ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Ukrayna´da bulunan yurttaşlarımıza ulaşılmış mıdır/sürekli iletişim halinde misiniz? İletişim bilgileri ve evlerinde kalmaları gerektiği yönünde telkinler dışında sağlıklı bir bilgilendirme yapılacak mıdır? Şu an Ukrayna´da kaç yurttaşımız bulunmaktadır? Ukrayna´da bulunan öğrenciler başta olmak üzere tüm yurttaşların güvenli bir şekilde Türkiye´ye getirilişi neden henüz planlanmamıştır? Bu yurttaşlarımızın gerekli güvenlik tedbirleri alınarak ivedilikle yurda getirilmesi için çalışmalarınız nelerdir? Kamuoyuna bunla ilgili açıklama neden henüz yapılmamıştır? Ülkedeki gerilim uzun zamandır olmasına rağmen neden Ukrayna´da bulunan yurttaşlar için gerekli önlem alınmamış, hazırlıklar yapılmamış ve hızla hayata geçirilmemiştir?


Anahtar Kelimeler: Ukrayna tahliyeye önerge

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,31
  • EURO

    34,69% 0,43
  • GRAM ALTIN

    2418,55% 1,62
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00