Ulusun destanı: Çanakkale

18 Mart Çanakkale Zaferinin 103. yıl dönümü dün kutlandı, şehitler de törenle anıldı.

HATAY 19.03.2018 10:33:13 0
Ulusun destanı: Çanakkale

 

İskenderun´daki tören İskenderun Asri Mezarlığındaki Şehitlikte başladı. Şehitlikteki anıta, Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Türkiye Harp Malulü Şehit Dul ve Yetimleri Derneği, İskenderun Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği tarafından çelenk sunuldu. İskenderun Belediyesi Kültür Sarayındaki törende de günün anlam ve önemi anlatıldı, şiirler okundu ve Çanakkale Oratoryosu, ´Kahramanların gölgesinde´ adlı gölge oyunu ile ´Çanakkale geçilmez´ adlı tiyatro oyunu sahnelendi. ´Çanakkale´ konulu yarışmalarda dereceye gren öğrencilere ödülleri de törenle verildi.
Belen´deki tören ise Atatürk Parkında yapıldı. Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın, Belediye Başkanı Adnan Vurucu, kamu kurumlarının müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı törende, şehitler anısına Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Saygı atışının da ypıldığı törende, kaymakam Aydın Şehitlik Defterini imzaladı, İlçe Müftülüğü Vaizi Rıza Toz da dua etti.
Bahçeşehir Kolejindeki anma etkinliklerinde de, İssume İlkokulu Müdür Yardımcısı Ebru Yıldızber, günün anlamını anlattı, ´18 Mart´ ve ´Çanakkale destanı´ adlı oratoryolar, “Çanakkale” adlı piyes, Çanakkale Savası video sunumu yapıldı,, Çanakkale türküleri seslendirildi. İlkokullar arası “Çanakkale Geçilmez” konulu şiir, ortaokullar arası düzenlenen resim yarışması, ortaokullar arası “En Son Kale Çanakkale” konulu öykü, Liselerarası “Bu Bir Destandır” konulu şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri de törenle verildi.
Arsuz´daki tören ise Kent Meydanında bulunan Atatürk Anıtı´na çelenk sunumu ile başladı. Törene, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Garnizon Komutanı Albay Cengiz Çoban, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha da katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Deniz Teğmen Mesut Toprak´ın yaptığı törende, Gözcüler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nde Lise öğrencileri tarafından 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi destanı programı ile şehitler anıldı. Arsuz protokolü, şehitleri anmak için Karaağaç Mahallesi´ndeki Şehit Mezarlığı´nı da ziyaret edip, kabirlere çiçek bıraktıktı; İstanbul Atatürk Havalimanı´nda düzenlenen terör saldırısında canlı bombanın geçişini önleyerek kahramanca şehit düşen Arsuzlu Gümrük Muhafaza Memuru Umut Sakaroğlu da mezarı başında anıldı ve Sakaroğlu ailesini ziyaret edildi.
Antakya´da, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniylee Hatay Valiliği tarafından Antakya Şehitliği´nde düzenlenen törene, Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, Garnizon Komutanı Piyade Albay Ahmet Gürbüz, Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanvekili Ömer Dolar, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Hatay Vali Yardımcıları Orhan Mardinli, Aydın Tetikoğlu, Nursal Çakıroğlu, Erol Özkan, Bilal Ölmez ve Meral Batı Demirbaş, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile şehit aileleri de katıldı.
Törende, Şehitlik Şeref Defteri´ni imzalayan Hatay Valisi Ata, Şeref Defteri´ne şunları yazdı: “Aziz şehitlerimiz, Türk milletinin eşsiz mücadelesinin neticesi olan ve dünya tarihine “Çanakkale Geçilmez” dedirten destansı zaferin yıldönümünde manevi huzurlarınızdayız. En güçsüz görüldüğü dönemde vatanı, dini ve istiklali söz konusu olduğunda Türk Milleti´nin neleri başarabildiğinin ispatı olan Çanakkale, bugün de ülkemiz ve geleceğimiz üzerine plan yapanların unutmaması gereken ibretlik bir derstir. Sizlerin mübarek canınız pahasına bizlere emanet ettiğiniz Türkiye Cumhuriyeti´ne gerektiğinde aynı fedakârlık ve artan bir kararlılıkla sahip çıkacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Milletimizin gönlünde ebediyen yaşayacak Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.'
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan törende, çelenkler sunuldu. Törene katılan protokol, şehit mezarlarını da ziyaret etti ve yakınlarıyla sohbet etti. Törende, şehitlerin ruhu için Kuran-ı Kerim de okundu.
Osman Ötken Anadolu Lisesi tarafından Antakya Kültür Merkezi´nde hazırlanan etkinlik ise imam Hatip Musa Esatoğlu´nun Kuran-ı Kerim okumasıyla başladı ve okul müdürü Kamil Düşmez günün anlam ve önemine ilikin konuşma yaptı. Dilara Oduncu ve Şenal Bilkay adlı öğrenciler de ´Mehmet Toprak Oldu´ adlı şiiri okuduğu etkinlikte, öğrenciler tarafından Çanakkale Oratoryosu sunuldu.

Çanakkale mesajları
Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, ´Çanakkale geçilmez´ sözünün destansı bir savaşla tarihe geçtiği Çanakkale Savaşı´nın büyük ve onurlu Türk ulusunun zaferi, tarihi şahlanışı ve varoluş mücadelesi olduğunu belirttiği değerlendirmesinde şunları ifade etti: 'Burada gösterilen ulusal birlik ve direncin günümüzde yaşanan sürece de ilham olmasını diliyorum. Askeri stratejik zekâsını Çanakkale´de gösteren Mustafa Kemal Atatürk, ‘Anafartalar Kahramanı´ unvanıyla Kurtuluş Savaşı´nda göstereceği başarının işaretlerini vermiştir. Yüzbinlerce şehit verdiğimiz Çanakkale Savaşları, Türk tarihi için değil, dünya tarihi için de dönüm noktalarından birini oluşturmuştur. Şu an 21. Yüzyılda Ortadoğu´da en barbar katliamların yaşandığı bir dönemden yüzyıl önce Çanakkale´de Türkler, savaşırken bile kaybetmediği insani değerleriyle işgal güçlerine insanlık dersi de vermiştir. Seddülbahir, Gelibolu, Arıburnu Anafartalar ve Conkbayırı´nda bedensel sınırları zorlayarak düşmana meydan okuyan Mehmetçiğimiz, şairimizin dediği gibi Çanakkale´de Türklere özgürlük zevkini tattırmıştır. Kurtuluş Savaşı´nın adeta ilk adımı olan Çanakkale Zaferi´nin mimarı olan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, özgürlük ve birlik meşalesinin ülkemizde sonsuza kadar yanmasını, burada gösterilen direnç, onur ve mücadele azminin bugüne de ışık tutmasını diliyorum.'
İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil de, 'Türk ve dünya tarihinde önemli bir dönüm noktası olan 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi, tarih boyunca hürriyet ve istiklalini her şeyin üstünde tutan, gerektiğinde bu uğurda büyük mücadeleler veren, hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmeyen aziz milletimizin kahramanlık destanlarından biri olarak şanlı tarihindeki yerini almıştır. 18 Mart 1915´te kazanılan bu zafer, milletimizin yüksek manevi değerlerinin, birlik ve bütünlüğünün simgesidir. Bu zafer ile sadece bir milletin hayatta kalması değil, aynı zamanda geleceği de belirlenmiştir. Çanakkale´de gösterilen azim ve irade, milletimizin bağımsızlığa olan inancını perçinlemiş ve İstiklal Savaşı´nın kazanılmasını sağlayarak, Türkiye Cumhuriyeti´nin kurulmasının yolunu açmıştır. Bugün bizlere düşen görev; şehitlerimizin kanlarıyla sulanan ve bizlere emanet edilen bu kutsal vatan topraklarının korunması ve bayrağımızın dalgalanması için birlik, beraberlik ve bütünlük içinde verilen mücadeleyi idrak ederek, gelecek nesillere bu bilinci aktarmak ve bu kutsal toprakları bizden sonraki nesillere daha güzel bir şekilde bırakmaktır' açıklamasını yaptı.
CHP Hatay İl Başkanı Servet Mullaoğlu da şunları belirtti: 'Bağımsız, özgür ve demokratik bir Türkiye´nin temellerini atan uzun yürüyüşün en önemli duraklarından biri olan Çanakkale Deniz Savaşı´nın 103. yıldönümünde, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti´ni kuran Mustafa Kemal Atatürk´ü ve tüm şehirlerimizi rahmetle yad ediyoruz. Bu topraklarda güvenle yaşamamız için eşine az rastlanır bir kahramanlıkla canlarını feda eden Çanakkale Şehitlerimizi ve büyük bir kararlılıkla terör odaklarıyla mücadele ederken toprağa düşen fedakar evlatlarımızı ebediyen kalbimizde taşıyacağız.'
Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman da, 'Çanakkale´de yaşanan kara ve deniz savaşları; dünya lideri ülkelerin ve emperyalist politikalarının, vatan savunmasını her şeyin önünde tutan bir ulus karşında ne kadar çaresiz kaldığının en açık göstergesidir. Yokluk içindeki bir halkın ülkesini korumak, işgalci güçlere boyun eğmemek uğruna verdikleri büyük mücadele aynı zamanda Kurtuluş Savaşı´nın da temellerini oluşturmuş; uyanan ulusal bilincin ve inancın yaktığı ateş vatan toprağını işgal eden emperyalist güçlere göz açtırmamıştır. Tarihimize bir dönüm noktası olarak geçen 18 Mart Çanakkale Zaferi, işgalci güçler tarafından dahi övgü ve hayranlıkla söz edilen bir destana dönüşmüştür' değerlendirmesinde bulundu.
Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez de şunları kaydetti: 'Öncelikli hedefleri; topraklarımızı paylaşmak, ulusumuzu köleleştirerek insanımızın canını, kanını, yeraltı - yerüstü kaynaklarımızı ve emeğimizi sömürmek amaçlı girişimlerin en önemli duraklarından birisi, 1914-1918 tarihleri arasında, 'Emperyalist Güçlerin Dünyayı Paylaşım Savaşı' olarak nitelendirebileceğimiz 1. Dünya Savaşı´nın bir bölümünün gerçekleştiği en kanlı ve destansı sahnelerinden birisi Çanakkale´dir. Burada geçen her saniye, kullanılan her an, her şehidimiz, vatan ve ulusumuzun geleceğini çizmiştir. Kurtarılan sadece vatan değildir. Çanakkale ruhunda; kardeşlik, hak, hukuk, mertlik, yiğitlik, insanlık dersleri vardır. Yüce Önder Atatürk´ün verdiği 'Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum' emri ile birlikte kazanılan Çanakkale Zaferi; bağımsızlığımızı savunmak, yurt topraklarımızı korumak için yapılmıştır. 18 Mart, olağanüstü özverilerle, kan, gözyaşı ve nice can pahasına ulaşabildiğimiz bağımsızlığımız ve Cumhuriyetimize, çok büyük bedeller ödeyerek elde ettiğimiz kazanımlarımıza sahip çıkma bilinç ve irademizin tazelendiği, güçlendiği günü ifade eder. Çanakkale Savaşları, Balkan Savaşlarından sonra Anadolu´ya sıkışmış bir ulusun yeniden dirilişinde önemli bir zaferdir. Çanakkale savaşları fedakârlığı, vatan sevgisini, şehit olmayı göze alan bir ulusun, yenilmeyeceğini ortaya koymuştur. Dünya, insanlık onurunun tüm kirli siyasetlerden daha üstün olduğunu Çanakkale´de öğrenmiştir. Hem savaşın en çetin günlerinde hem de savaş sona erdikten sonra düşman saflarında can veren tüm askerleri bağrına basan Türk milleti; insan olmanın, insana saygı duymanın, vicdan sahibi olmanın tüm zaferlerden daha üstün olduğunu göstermiştir.'
Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Ömer Solğun da şu açıklamayı yaptı: 'Havada mermilerin çarpıştığı, süngü hücumunun yapıldığı, denizin kanla yoğrulduğu Gelibolu yarımadasında dünyanın en güçlü devletleri Türklere karşı birleşmişti. Tarihin en kanlı savaşlarından birine tanıklık ediliyordu. Buna rağmen Türk milleti köklerine öyle sımsıkı tutunmuştu ve öyle yekvücuttu ki, bu necip milleti yok etmek asla mümkün olmayacaktı. 215 kiloluk mermiyi sırtlayan Seyit Onbaşı´yı kim unutabilir ki? Tüfeği tutukluk yapıca bu kez düşmana taş fırlatarak saldıran, avuçları parçalanan Bigalı Mehmet Çavuş´u, hepsi şehit olan 57. Alayı, üniformalarını giyip savaşmaya giden 15´likleri, ilk Türk hemşirelerinden Safiye Hüseyin Elbi´yi, cephe gerisinde erzak, mühimmat sağlayan, yaralıların ve hastaların tedavisi ile ilgilenen yiğitleri, kahraman Türk kadınını, 70´lik dedeleri, nineleri kim unutabilir? Türkiye Cumhuriyeti Devleti; bölünmüş ülke projesini hayata geçirmeye çalışanlara, bir ucu içeride bir ucu dışarıda olan ihanet şebekelerine, bölücü soysuz çetelere asla izin vermeyecek; hem sınırları içinde hem de sınır ötesinde her türlü tedbiri alacaktır. Türkiye´yi Irak, Suriye gibi kaosun, belirsizliğin, parçalanmışlığın merkezi yapmaya peydahlananlar, kukla devlet için kolları sıvayanlar umduklarını bulamayacaktır. Sınırlarımızın güvenliği için mehmetçiğimiz, Afrin´de terör örgütleriyle savaşmaktadır. Terör örgütlerine göz açtırmamak, hareket kabiliyetlerini sıfırlamak çok önemlidir. Bu noktada terörle mücadelede atılan her adımı destekliyor, ülkemizde tek bir terörist kalmayana dek bu kutlu mücadelenin sürmesini istiyoruz.'
Türkiye Gençlik Konseyi Genel Başkan yardımcısı Kasım Bağdu ise '18 Mart Çanakkale zaferi ülkemizin dünyaya gösterdiği en büyük ve anlamlı zaferlerinden biridir. Çünkü Çanakkale ruhuyla halkın birbirleriyle bütünleşip Kürt, Türk, Çerkez, Laz, alevi hiç bir etnik köken ayırt etmeden genci ve yaşlısı bu topraklar için canları pahasına savaştığı ve dünyaya gösterdiği büyük birlik beraberlik destanıdır. Bu birlik ve beraberlik destanının her zaman içimizde yaşamalıyız. Atalarımızın ülkemiz için gösterdikleri bu onurlu mücadele biz gençlere her zaman ilham kaynağımız olacaktır' değerlendirmesinde bulundu.
Dörtyol Ülkü Ocakları Dörtyol Başkanı Kaan Mehmet Tarhan ise şunları belirtti: 'Çanakkale Savaşı ile Türk milleti yeniden iman gücünü ispat ederek tarihin seyrini değiştirmiştir. 18 Mart 1915 Çanakkale´de sadece bir zafer değil, dünyaya atılan Osmanlı Tokatı olmuştur. Milletin evlatları aynı ruh, aynı kanla mücadelesini bugünde sürdürmektedir.'


Anahtar Kelimeler: Ulusun destanı

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,42% 0,04
  • EURO

    34,43% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2486,70% 0,16
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00