Vaka sayısı 100 binde 62,82

Mutasyona uğramış koronavirüsün görüldüğü iller arasında yer alan Hatay´da koronavirüs vakası sürüyor.

GÜNCEL 17.02.2021 11:45:19 0
Vaka sayısı 100 binde 62,82

Akın Bodur/İskenderun

 81 ilin son 7 günlük vaka sayısını açıklayan Sağlık Bakanlığına göre, ilde vaka sayısı 100 binde 62,82.
Dumlupınar Mahallesinde gençlerin futbolla buluşmasına katkı sunan antrenör Ahmet Güllü, yakalandığı koronavirüs hastalığından kurtulamadı ve yaşamını yitirdi. İskenderun´da Namık Kemal Ortaokulu Müdürü Ali Koç´un koronavirüs testi pozitif çıktı. Okul müdürü Koç, genel sağlık durumunun iyi olduğunu, tedavisinin evinde sürdürüldüğünü ancak ilk gün kırgınlıkları bulunduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı, koronavirüse karşı aşılamada 65 yaş ve üzeri yurttaşların aşılanmasına başladığını duyururken, aynı zamanda ikinci aşılama da başlatıldı. Aşılaması yapılacak 65 yaş üzeri vatandaşların 60 yaş üzeri eşleri de aşı olabiliyor. İskenderun ve Hatay´da çok sayıdaki sağlık çalışanı ikinci aşısını yapıldı.

'Eğitim önemli, sağlık ise hayatidir.'
Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, 15 Şubat Pazartesi günü kırsaldaki mahallelerde açılıp, yüz yüze eğitime başlayan okullarda temizliğin sürekli sağlanması konusunu soru önergesiyle parlamentoya taşıdı. Milletvekili Tokdemir, TBMM başkanlığına verdiği ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde, 'Eğitim önemli, sağlık ise hayatidir. Yüz yüze eğitime 15 Şubat ile 1 Mart´ta geçilecektir. Bakanlık olarak okulların eğitime hazır olduğu açıklandı. Boş iken okullar eğitime hazır, yerler temiz, lavabolar temiz, sınıflar temiz. Çünkü kullanılmıyor. Okullar eğitime başladığında hijyen koşullarını sürdürebilir kılmak son derece önemlidir. Öğrenciler de bir an önce eğitime kavuşmayı istiyor ama kimse hayatını yanlış eğitim ve sağlık politikaları yüzünden kaybetmek istemiyor' değerlendirmesini yaptı.

Hatay´da vaka sayısı 100 binde 62,82
Sağlık Bakanlığı, 81 ilin son 7 günlük vaka sayısını açıkladı. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre haftalık vaka sayısı 100 bin kişide bir olarak açıklandığını belirtti. Buna göre, Hatay´da her 100 bin kişide 62,82 koronavirüslü vaka bulunuyor. Hatay, bu sayı ile İstanbul, Ankara, İzlmir ve Gaziantep´i geçerek, ülkede vakanın en çok görüldüğü 25 il arasında yer aldı. Bu oranla 1.600 bin nüfusu bulunan Hatay´da (450 bine dolayındaki Suriyeli hariç) bine yakın vaka bulunuyor.

Okul öncesi bakana önergeyle soru
Hatay Milletvekili Tokdemir, önergesinde Milli Eğitim Bakanı Selçuk´a şu soruları yöneltti: 'Okullarımızda hijyen koşullarını sürdürebilir kılacak yeterli temizlik elmanı var mıdır? Her yıl İş-Kur üzerinden temizlik elemanı alımı bu dönem neden yapılmadı? İş-Kur´da milyonlarca işsizimiz var. Evine ekmek götüremeyen vatandaşlarımız asgari ücretle çalışmaya hazırlar. Bu hassas dönemde hijyen koşullarını sürdürebilir kılmak için okullarda temizlik elemanı ihtiyacının en az 2-3 katı olacak şekilde İş-Kur üzerinden acilen eleman alımı yapmayı düşünüyor musunuz?'
Hatay Büyükşehir Belediyesi, ildeki toplu taşıma araçlarında öğrenci ve eğitimcilerin kullandığı Hatay Kart ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Hatay İl Hıfzısıhha Kurulu´nun almış olduğu 2021/3 sayılı karar gereği eğitim kurumlarında görevli 65 yaş üstü öğretmen/personel ile 20 yaş altı öğrencilerin toplu taşıma kullanım kısıtlamasından muaf tutulacağı, muafiyetten faydalanmak isteyenlerin bağlı bulundukları eğitim kurumlarından alacakları belgeyi toplu taşıma araçlarına binişte ibraz etmesi gerektiği ifade edildi.

Antakya´da 118 okula eğitim öncesi dezenfekte
Yüz yüze eğitimin yapılacağı okullarda temizlik çalışması da başladı. Antakya Belediyesi, 'Kırsal mahallelerde 15 Şubat Pazartesi günü yüz yüze eğitime başlaan 100 ilkokul ve ortaokulda ayrıca 18 anaokulunda dezenfekte çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Öğrenci, öğretmen ve velilerin sağlığını korumak amacıyla il milli eğitim müdürlüğü ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde dezenfekte çalışmalarımız sürdürülüyor' ifadesine yerildi ve dezenfekte edilen okullar şöyle açıklandı: Saçaklı İlkokulu, Saçaklı Ortaokulu, Dikmece Kuyucak İlkokulu, Mansurlu İlkokulu, Mansurlu Ortaokulu, Şehit Cuma Bilek İlkokulu, Açıkdere ortaokulu, Üçgedik İlkokulu, Üçgedik Ortaokulu, Memduh Özkaya İlkokulu, Kuruyer Abdulaziz Karadeniz İlkokulu, Kuruyer Abdulaziz Karadeniz Ortaokulu, Tahtaköprü İlkokulu, Tahtaköprü Ortaokulu, Kisecik İlkokulu, Kisecik Şehit Bestami Güler Ortaokulu, Derince Şehit Coşkun Akşit İlkokulu, Derince Şehit Coşkun Akşit Ortaokulu, Bozhöyük İlkokulu, Bozhöyük Ortaokulu, Bitiren İlkokulu, Bitiren Ortaokulu, Karalı İlkokulu, Karalı Ortaokulu, Yaylacık Defne Rotary İlkokulu, Yaylacık Defne Rotary Ortaokulu, Gökçegöz İlkokulu, Gökçegöz Ortaokulu, Demirköprü Muhtar Abdurrahman Çetiner İlkokulu, Demirköprü Muhtar Abdurrahman Çetiner Ortaokulu, Uzunalıç İlkokulu, Uzunalıç Ortaokulu, Şehit Muhammed Ali Özer İlkokulu (Gülderen), Şehit Muhammed Ali Özer Ortaokulu (Gülderen), Alahan İlkokulu, Alahan Ortaokulu, Aşağıoba İlkokulu, Şehit Aydın Özer Ortaokulu, Suvatlı Sefa Atakaş İlkokulu, Suvatlı Sefa Atakaş Ortaokulu, Şehit Emin Yıldırım İlkokulu (Akcurun), Şehit Emin Yıldırım Ortaokulu (Akcurun), Doğanköy İlkokulu, Doğanköy Ortaokulu, Yeşilova İlkokulu, Yeşilova Ortaokulu, Oğlakören İlkokulu, Oğlakören Ortaokulu, Alaattin İlkokulu Arpahan İlkokulu, Maraşboğazı İlkokulu, Maraşboğazı Ortaokulu, Ovakent İlkokulu, Ovakent Yıldırım Beyazıt Ortaokulu, Dikmece İlkokulu, Dikmece Ortaokulu, Şehit Mehmet Uçar İlkokulu, Üzümdalı Şehit Metin Sürer Ortaokulu, Akçaova Haldun Tınaztepe İlkokulu, Akçaova Haldun Tınaztepe Ortaokulu, Karlısu Hürriyet İlkokulu, Karlısu Ortaokulu, Tanışma İlkokulu, Avsuyu İlkokulu, Avsuyu Ortaokulu, Avsuyu Atatürk İlkokulu, Şehit Abdulhadi Yılmaz İlkokulu, Zülüflühan Hikmet Çankaya İlkokulu, Zülüflühan Hikmet Çankaya Ortaokulu, Apaydın İlkokulu, Apaydın Ortaokulu, Şehit Adem Döğüşğen İlkokulu, Büyükdalyan Ortaokulu, Şehit Nizam Akdeniz İlkokulu, Şehit Nizam Akdeniz Ortaokulu, Madenboyu İmam Hatip Ortaokulu, Tanışma İmam Hatip Ortaokulu, Bohşin İmam Hatip Ortaokulu, Ovakent Hoca Ahmet Yesevi İmam Hatip Ortaokulu, Maşuklu Barış Arslan İlkokulu, Maşuklu Barış Arslan Ortaokulu, Maşuklu Hayrettin Çolakoğlu İlkokulu, Maşuklu Hayrettin Çolakoğlu Ortaokulu, Akhisar 125.Yıl İlkokulu, Akhisar 125.Yıl Ortaokulu, Anayazı İlkokulu, Anayazı Ortaokulu, Demirbilek İlkokulu, Demirbilek Ortaokulu, Günyazı İlkokulu ve ayrıca 18 anaokulu.

Sokağa U. şahin ismi verildi
Sayın anıldı, Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi, Şubat ayı toplantısında İskenderun´da bir sokaka Prof. Dr. Uğur Şahin´in adının verilmesini kabul etti. HBB Başkanı Lütfü Savaş başkanlığında toplanan Meclis, pandemi sürecinde gösterdiği çaba ve ürettiği aşı ile tüm dünyaya umut olan Almanya´da yaşayan İskenderun doğumlu bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin´in adının İskenderun´un Kurtuluş Mahallesinde yaşatılması teklifini oy birliği ile kabul etti.

Mustafa Sayın unutulmadı
HBB Meclisinin toplantının açılışında geçen ay koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Sayın´ın oturduğu sandalye boş bırakılarak çiçeklerle süslendi. Belediye başkanı Sayın´ın vefatı nedeniyle duyduğu üzüntüyü bir kez daha dile getiren HBB Başkanı Savaş, merhum belediye başkanına bir kez daha rahmet dileyerek ailesine, sevenlerine ve Hatay halkına baş sağlığı diledi.

İskenderun´da ´kontrollü sosyal hayat´ denetimi
İskenderun´da da sokağa çıkma yasağının bulunduğu hafta sonu denetim yapıldı. Denetimin İçişleri Bakanlığımız tarafından valiliğine gönderilen 10 Şubat 2021 Tarih ve 2305 sayılı ´Covid-19 13-14 Şubat denetimleri´ genelgesi kapsamında yapıldığını belirten İskenderun Kaymakamlığı, 'Yerel yönetim, ilgili, yetkili kurum ve kuruluşların yönetici ve personeli, muhtarlar, esnaf ve meslek odası temsilcileri ile genel kolluk birimleri ve özel kolluk birimlerinin katılımıyla oluşturulan özel ekipler vasıtasıyla; ´kontrollü sosyal hayat´ sürecinde temel esas ve prensip olarak öne çıkan maske, mesafe ve temizlik hususlarına dair 13 Şubat 2021 günü ülkede olduğu gibi ilçede de genel bir denetim icra edildi. Genelge doğrultusunda vatandaşların yoğun olarak bulunabileceği, şehirler arası ve şehir içi toplu ulaşım araçları, otogar, dolmuş durakları, park/bahçe, ana cadde/sokaklar ile sahil bantlarına yönelik kontrol ve denetimler gerçekleştirildi' açıklamasını yaptı.

Sırası gelenler mutlaka aşılansın
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, aşı sırası gelenlerin koronavirüs aşısını yaptırması gerektiğini belirtti. Koronavirs salgını ve mücadelesiyle başlatılan programda gelişmelerle ilgili bilgi veren Savaş, Hatay´da vaka sayısında düşüş yaşandığını, koronadan ölüm oranında da düşüş gözlemlediklerini kaydetti. Koronavirüse bağlı günde 5-6 ölüm vakasının yaşandığını ifade eden Savaş, “Kasım ayı ortasından itibaren yükselen, ocak ayında pik yapan, Şubatta düşmeye başlayan bir trend vardı. Düşmeye başlayan trend sabit kalmış durumda. Günde vakadan dolayı 5-6 kaybımız oluyor. Sinsi ve akıllı bir virüs, hangi tarafınızda sıkıntı varsa sizi oradan vurabiliyor ve vücudun iflasına kadar götürebiliyor. Bu nedenle korunma refleksimizi ön planda tutmaya devam edeceğiz, virüsü kapmamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Aşılamayı tavsiye ediyorum. İmkanı olanlar, sırası gelenler mutlaka aşılansın. En azından antikor seviyesini yükseltecektir” değerlendirmesini yaptı.

Kamusal alanda aşı sorulabilir
Tartışılmasına karşın ‘en kestirme yol en doğru yoldur´ yaklaşımını aşı için de önerdiklerini ifade eden Başkan Savaş, kendisinin de aşı olduğunu söyledi, bir süre sonra kamusal alanlara girişlerde aşı bilgisinin sorulmasının başlatılabileceği uyarısında bulundu. Türkiye´nin pandemi sürecini yönetmesini ‘ortanın biraz altında´ olarak değerlendiren Başkan Savaş, ekonomik kayıplara dikkat çekerek, zarar gören kesimlerin desteklenmesinin şartına işaret etti, bunun için bir konsorsiyum önerisinde bulundu. Savaş, şunları söyledi: “Bir yıldır esnaf ya kepenk kapattı, ya da siftah etmeden dükkanını açıp kapatıyor. Bunun vergisi, kirası, elektriği, suyu, stopajı, sigortası, çalışanı var. Çok cüzi paralarla bu olmaz. Hükümetin destek olması lazım. Çünkü felç olmuş bir sistem sözkonusu ve bir yıldır jant üzerinde gidiyor. Bu insanlara herkes kendi kadrince destek olması lazım. Ben daha önce de çağrı yaptım. İşin içinde bilim ve sağlık varsa bu işin siyaseti olmaz. Bu sağlık sıkıntısından dolayı kapanan ve kapattırdığımız bütün işyerlerinin zararının bütünün değil bekli ama onların hayatta kalıp pandemiden sonraki süreçte yollarına devam edebilmeleri için destek olmamız lazım. Bunun iktidardan başlaması lazım. Herkesi bu görev etrafından birleştirmesi gerekir. Eğer bunu yaparlarsa biz de 3-5 ay elzem olmayan birtakım hizmetleri rölantiye alıp, insanlarımızın yanında oluruz. Hatay´da 50 bin civarında geçinme sınırının altındaki bu insanlarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Olay sadece servisçiler, berberler, minibüsçüler değil, mobilyacı esnafı değil… herkesin kadrince destek vermesi lazım ve hep birlikte yapmamız lazım. Biz Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak söyle bir konsorsiyumda gücümüz nispetinde varız. Ama sadece bir kurum, bir kuruluş, bir özel sektör, dernek, kooperatif olursa güvenirliliğimiz kalmaz. Esnaf kuruluşlarının Ankara´da çok parasının olduğunu düşünüyorum.”
İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Merih Gül, koronavirüs enfeksiyonu geçiren hastalarda, bağışıklık sisteminden kaynaklı göz problemlerinin ortaya çıkabileceğini belirtti. Dr. Gül, “Son zamanlarda viral enfeksiyon sonrasında görülebilen bağışıklık sistemi kaynaklı göz problemleriyle, daha sık karşılaşmaktayız. Covid-19 nedeniyle tetiklenen göz kızarıklıklarına ve ışık hassasiyetine özellikle dikkat edilmeli. Gözlerde oluşan kuruluk, kızarıklık, görme bozukluğu, kaşıntı, ışık hassasiyeti ciddiye alınmalı ve viral kaynaklı görme siniri ve beyin etkilenmesini önlemek adına tetkikler yapılarak, erken teşhisle görme kayıplarının önüne geçilmelidir' açıklamasını yaptı.

Belediyelerin korona çalışması
Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, covid-19 pandemi sürecinde belediye olarak ürettikleri 1.700.000 adet maskeyi semt pazarları, camiler ve şehrin belirli noktalarında vatandaşlar ile resmi kurumlara dağıttıklarını, 95 mahallede birçok alan ve binanın dezenfekte edildiğini ve bu dezenfekte işlemi için 3.200 L dezenfektan kullanıldığını, kentin belirli noktaları ve pazarlara üretimini yaptıkları 120 adet dezenfektan istasyonu ve 120 adet maske atık standı yerleştirildiğini, 3.000 L El dezenfektanı halka dağıttıklarını da kaydetti. Samandağ Belediyesi de kentte dezenfekte çalışmalarını sürdürüyor. Koronavirüs salgını, mutasyona uğrayan ve bulaş hızı yükselen virüsün ölüme yol açtığı anımsatılan belediye açıklamasında, 'Özellikle pandemi döneminde temizlik ve hijyenin büyük önem kazandığı salgın sürecinde belediye ekipleri ilçedeki dezenfekte çalışmalarını sürdürüyor. İlçede bulunan ve özellikle vatandaşların yoğun olarak kullandığı kamu kurumları, aile sağlığı merkezleri, oturma alanları, bankalar, duraklar, taksiler, işletmeler ve toplu taşıma araçlarında dezenfekte işlemi gerçekleştiriliyor. Pandemi sürecini en iyi şekilde yönetmek için dezenfekte ve hijyen denetim çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlardan bu döneminde sosyal mesafeye uyarak maske takmaya özen göstermelerini rica ediyoruz. Halkın daha sağlıklı ve hijyenik koşullarda yaşamasını sağlamak ve bulaşı en düşük seviyelere indirmek için ilçenin bütün noktalarında dezenfekte çalışmalarımızı sürdüreceğiz' ifadesine yer verildi. Antakya´da belediye, sokağa çıkma kısıtlamasında görev yapan emniyet güçlerine gezici araçlarla çay ve çorba ikramını sürdürdü. Hatay Büyükşehir Belediyesi de, ekiplerin sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu hafta sonu yeni yol, bakım ve onarım çalışmalarına devam etti. HBB, ekiplerin, Antakya Odabaşı Mahallesi Atatürk Caddesi (İskenderun Yolu) üzeri yan yollarda beton asfalt öncesi zemin söküm çalışmalarına başladığını ve çalışmanın en kısa süre içerisinde tamamlanarak beton asfalt çalışmalarına geçileceğini ifade etti.
Öte yandan vali rahmi Doğan başkanlığında olağanüstü toplanan Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulu 13 şubat 2021 gün ve 2021/5 sayılı kararında, daha önce sokağa çıkma kısıtlaması getirilen hafızlık eğitimi veren Kur´an kurslarında yüz yüze eğitime geçilmesi üzerine bunların kısıtlamasını ´sınırlı olarak´ kaldırdı. Kararda, 'Güzergah ve ilgili saatlerle sınırlı olacak şekilde; Hafızlık eğitimi veren Kur´an kurslarında öğrenci/kursiyer/öğretici/çalışanların durumlarım kurumlarınca verilecek kurum adresi ve çalışma/ders programını ihtiva eden belge İle belgelendirmeleri şartıyla, 2020/106 nolu Hıfzıssıhha Kurul Kararımız ile getirilen sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmalarına; Hafızlık eğilimi veren Kuran kurslarının Öğrenci/kursiyer/öğretici/çalışanlarından 65 yaş ve üzerinde kalanlar ile 20 yaş altında kalanların 2020/107 nolu Hıfzıssıhha Kurul Kararımız ile getirilen şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanma kısıtlamasından muaf tutulmalarına oy birliğiyle karar verildi' ifadesine yer verildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00