Vali Ata: 78 yılın gururunu yaşıyoruz

Hatay´ın Anavatan´a katılışının 78. yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. İlk tören, Cumhuriyet Meydanı´nda Atatürk Anıtı´na çelenklerin sunulması ile başladı.

24.07.2017 11:48:58 0
Vali Ata: 78 yılın gururunu yaşıyoruz

 

Valilik, Alay Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenginin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ve Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdogan ile Başbakanı Binali Yıldırım tarafından gönderilen kutlama mesajlarının okunmasının ardından buradaki tören sona erdi.
Dün saat 10.00´da gerçekleşen törene Hatay Valisi Erdal Ata´nın yanı sıra Hatay Milletvekili Serkan Topal, 2´nci Hudut Alayı Komutanı Piyade Albay Mehmet Atila Kayı, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ömer Dolar, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları H. Volkan Köksal, Nursal Çakıroğlu ve Bilal Ölmez, Mahmut Hersanlıoğlu, Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Defne Kaymakamı Hakkı Uzun, İl Jandarma Komutanı J. Tuğgeneral Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, kurum müdürleri, askeri erkân, şehit aileleri ve gaziler ile çok sayıda Hataylı katıldı.

Şehitlikte şeref defterini imzaladı
Saat 10.30´da Antakya Şehitliği´nde devam eden törende, yine çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başladı. Daha sonra Şeref Defteri´ni imzalayan Hatay Valisi Erdal Ata, deftere şunları kaydetti:
'Aziz Şehitlerimiz, Milli birliğimizin önemli bir tezahürü ve kırk asırlık Türk yurdu Hatay´ın anavatana katılışı olarak tarihe nakşedilen bugün, manevi huzurunuzdayız. Tarihi ve kültürel yapısıyla ülkemizin eşsiz bir parçası olan Hatay´ın, Anavatan´a ilhakı, Cumhuriyet tarihimizin bugün de gururunu yaşadığımız hadiselerinden biridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün üstün siyasi dehası ve Hataylıların büyük mücadele azmi ile gerçekleşen bu hadise, birlik ve beraberliğin tüm ordulardan daha güçlü olduğunun da bir sembolü olarak bugün bizlere ilham kaynağı olmaktadır.”
Daha sonra beraberindekilerle birlikte Şehitliği gezerek karanfiller bırakan Vali Ata, şehit yakınları ile bir süre sohbet etti. Milletimizin birliği, devletimizin bekası için hayatlarını ortaya koyan aziz şehitlerimizin ruhu için Kuran-ı Kerim okunması ve şehitlerimizin ruhuna dualar edilmesinin ardından program sona erdi.

Cumhurbaşkanından Hatay mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Farklı dinlerin, anlayışların ve kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı güzide bir şehrimiz olan Hatay, köklü medeniyetimizin önde gelen merkezlerinden biridir' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Temmuz Hatay´ın anavatana katılmasının yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 'Hataylıların 78 yıl önce kendi hür iradeleriyle anavatanla bütünleşme ve kaderini Türkiye´nin kaderiyle birleştirme kararı, ´Yurtta sulh, cihanda sulh´ ilkesini şiar edinen Cumhuriyetimizin uluslararası alandaki itibarını yükseltmiştir” ifadelerini kullandı.
Hatay davasını siyasi ve diplomatik başarı olarak tanımlayan Erdoğan´ın mesajı şöyle: “Bağımsız Hatay Parlamentosunun kardeşliğimizi, milli birliğimizi ve bütünlüğümüzü güçlendiren, ülkemizin barışçı ve yapıcı kimliğini ön plana çıkaran bu kararı, siyasi ve diplomatik alanda elde edilen en önemli başarılardan biri olarak tarihimizdeki yerini almıştır. Farklı dinlerin, anlayışların ve kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı güzide bir şehrimiz olan Hatay, köklü medeniyetimizin önde gelen merkezlerinden biridir. Hatay´ın anavatanla kucaklaşmasının yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal ve Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen olmak üzere bu milli dava uğruna çaba harcayan herkesi rahmetle yad ediyor; Hataylıları ve bütün vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

 

Baro´dan dikkat çeken yıldönümü mesajı;

“Hesapların farkındayız”

Hatay´ın anavatana katılmasının 78. yılını mesajla kutlayan Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, Hatay üzerine hayaller ve hesaplara dikkat çekti.
Av. Dönmez´in kutlama mesajı şöyle: “Hatay´ımızın Anavatanımıza kavuşmasının 78. yılı kutlu olsun. Bunun kıymetini bilen biliyor. Atatürk´e Atatürk diyemeyenler sayesinde, Hatay ne yazık ki 78 yıl sonra bugün çeşitli hayaller ve hesaplar içinde. Hataylı´lar olarak bunun farkındayız. Anavatanımıza da, Hatay´ımıza da sahip çıkarız. Hatay´ın Anavatana katılışının 78. yıldönümünde; üstün çabası ve izlediği politika ile bu zafere imza atan Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk´ü ve bu uğurda emek koyanları rahmetle, şükranla ve özlemle anıyorum.”

“Anavatan kararı kardeşliği pekiştirdi”

MHP Hatay Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi Mehmet N. Ahrazoğlu, tarihi boyunca çeşitli inançlara sahip pek çok millete ev sahipliği yapan Hatay´ın anavatana katılma kararı ile genç Türkiye Cumhuriyeti´nin daha da güçlendiğini, kardeşliğin ve beraberliğin pekişmesine katkı sağladığını belirtti.
Milletvekili Ahrazoğlu, Hatay´ın Anavatan´a katılışının 78. Yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Ahrazoğlu mesajında, “Komşu ülkelerde yaşanan demokrasi sorunlarından dolayı halimize şükretmeliyiz ve bunları özellikle Hatay´lı vatandaşlarımızın daha iyi görmesi gerekmektedir. Hatay´ın Anavatana katılışının 78. yılını kutlarken, ‘Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir olamaz.' ve “Hatay benim şahsi meselemdir´ diyen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen´i, Hatay Meclis Başkanı Abdülgani Türkmen´i, Hatay Başbakanı Abdurrahman Melek´i ve Hatay Devleti Meclisi Üyeleri ile Hatay´ı o gün bizlere emanet edenleri ve bu uğurda mücadele eden herkesi rahmet ve minnetle anar, saygılarımı sunarım” dedi.

 

Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu;
“Türkiye´nin ayrılmaz parçası”

Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Hatay´ın anavatana katılmasının kaderin de birleştirilmesi kararı olduğunu söyledi.
Başkan Vurucu, 78. yıldönümü mesajında, “Bağımsız Hatay Devleti Parlamentosu´nun 78 yıl önce, Anavatanımızla birleşme kararının alınmasından sonra misakı milli sınırlarımızın içine dahil olması Türkiye´nin kaderiyle birleştiren kararı, “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini edinen Cumhuriyetimizin siyasi ve diplomatik alanda elde ettiği en önemli başarılardan biridir. İlimiz Hatay´ın anavatana katılma kararı, birlik ve beraberliğimizin en önemli göstergesidir. Gazi Mustafa Kemal´in dediği gibi Kırk Asırlık Türk Yurdu, Düşman Elinde Esir Kalamaz ve Hatay Benim Şahsi Meselemdir diyerek Hatay sorunu ile başından beri yakından ilgilenmiş, akılcı ve barışçı bir siyasetle bu sorunu çözüme kavuşturmuştur. Ömrünün son zamanlarında bile yaşadığı hastalığı bile bile Hatay´ın Anavatana katılmasında, yoğun çaba sarf eden Ulu Önder Atatürk´ün, cephedeki başarısını taçlandırdığı fakat göremediği büyük bir başarıdır” ifadelerine yer verdi.

 

“Hatay, bizlere Atamızın emanetidir”

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Hatay´ın Anavatan´ a katılışının 78. yıldönümü mezajında ezan ile çan sesinin birbirine karıştığı, farklı dine inananların barış, sevgi ve kardeşlik içerisinde yaşadığı “Hoşgörü ve medeniyet şehri” Hatay´ın kurtuluşunun Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürütülen ulusal kurtuluş mücadelesinin son aşaması olduğunu ifade etti.
Başkan Culha yayınladığı mesajda şunları kaydetti; “Tarih boyunca sayısız uygarlıklara ev sahipliği yapan, tüm inanç ve kültürlerin kardeşçe buluştuğu Hatay´ın geçmişten aldığı güçle bugün Anavatan´a katılışının 78. yıl dönümünü gururla kutluyoruz. 23 Temmuz 1939´da büyük coşku ve sevinç gösterileri arasında kayıtsız, şartsız ve sonsuza kadar Türk yurdu olarak Türkiye´ye katılan Hatay´ın, o günden bugüne kadarki süreçteki milletimizin sadakati ve var olan birlik ve beraberliği ilimizin yarınlara taşınmasında en büyük ilham kaynağı olmuş ve olmaya da devam edecektir. Ulu Önder Atatürk, Hatay´dan hiçbir koşulda vazgeçilmeyeceği konusunda Türk Ulusu´nun kararlılığını en iyi biçimde ortaya koymuştur. Bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceği huzur ortamı, sevginin, barışın ve kardeşliğin şehri, Ulu önderimizin emaneti olan Hatay´ı aynı kararlılık ve inançla sonsuza kadar koruyacağız.”

 

23 Temmuz tarihi bir milattır”

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Hatay´ın anavatana katılmasının 78.yıldönümü mesajında, “Hatay, medeniyetlerin beşiği, geçmişten geleceğe ışık tutan barış, kardeşlik, hoşgörü kentidir. İnsanlığın erdemlerinin yüceltildiği bir coğrafyadır” dedi.
Birbirine kardeşlik bağlarıyla kenetlenmiş farklı aidiyetlerin birleştiği Hatay´da 23 Temmuz 1939 tarihinin bir milat ve dönüm noktası olduğunu kaydeden Başkan Nehir, mesajında “İnsani erdemleri en iyi şekilde temsil eden ilimiz açısından önemli bir dönüm noktası, bir milattır. 23 Temmuz 1939´da ilimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün kurduğu, çağdaş, demokratik, laik Cumhuriyet Türk iyesinin bir unsuru, ayrılmaz bir parçası olmuştur” ifadelerine yer verdi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23