Vali Masatlı’dan 256. gün değerlendirmesi

Depremin 256. gününde Vali Mustafa Masatlı yapılan çalışmalar ve son gelişmeleri paylaştı, Hatay’ın durumu hakkında bilgi verdi, soruları yanıtladı.

HATAY 19.10.2023 18:13:00 0
Vali Masatlı’dan 256. gün değerlendirmesi

Hatay’da depremin 256. gününde il genelindeki basın mensuplarıyla Antakya’da bir araya gelen Vali Mustafa Masatlı, şu ana kadar yapılan çalışmalar ve gelinen noktada ilin durumu hakkında, bilgilendirmelerde bulunarak merak edilen soruları cevaplandırdı.

Vali Mustafa Masatlı, Hatay, yedi defa yıkılan, sekizinci defa inşa edilen bir şehir olduğunu vurgulayarak “Bize düşen fırsat, şehirlerimizi o kadar iyi inşa edelim ki, her türlü afette can kaybı olmasın” dedi.

‘AFETE DİRENÇLİ ŞEHİR KURMALIYIZ’

6 Şubat depreminin ilk saatlerinden itibaren bölgeye koordinatör vali olarak gelmiş olmasını bir avantaj olarak nitelendiren Vali Mustafa Masatlı “Dolayısıyla burada ben işlere sıfırdan başlamadım. Bura ve sahayla ilgili bende bir hafıza vardı. Keşke normal bir Hatay’ın olduğu dönemde, gelip burada valilik yapsaydım. Ama kısmet bize de bu düştü.. Hatay yedi defa yıkılan, sekizinci defa inşa edilen bir şehir. 6 Şubat ve sonrasındaki depremlerde de artık şehrimizin, başta Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, Hassa, kısman İskenderun ve Arsuz olmak üzere oralarda kısmi yıkım ama değer taraflarda önemli bir yıkımla karşı karşıya geldik. Tabi biz insanoğluyuz, insanoğlu her şeyi yapar ama giden canları geri getiremez. 25 bin civarı can kaybımız var, buradan hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Bundan sonra bize düşen fırsat, şehirlerimizi o kadar iyi inşa edelim ki, bundan sonra olabilecek her türlü afette kesinlikle can kayıplarına yol açacak bir durumumuz olmasın. O bakımdan burada herkese görev düşüyor. İlde bana da görev düşüyor, yerel yönetimlere de görev düşüyor. Kamu kurum kuruluşlarına, vatandaşlarımıza kısacası hepimize görev düşüyor” diye konuştu.

TOKİ 73 BİN 710 KONUT YAPMAYI PLANLIYOR

Vali Masatlı, Hatay genelinde 216 konteyner kentte, 76 bin 255 hane planlandığını, tamamlanan 171 konteyner kentte, 52 bin 312 hanede 166 bin 23 kişinin yaşadığını kaydetti. Hatay’da hak sahipliği bulun 297 bin 53 vatandaştan, 240 bin 157’sinin şu ana kadar başvuru yaptığını aktaran Vali Masatlı, hak sahipliği başvuruların 199 bin 378’i %83’lük bölümünün konut, 37 bin 949’u %16’sı işyeri, 2 bin 830’u %1’i ahır olarak kaydedildiğini söyledi. Vali Masatlı, Hatay’da TOKİ’nin 73 bin 710 konut yapmayı planladığını belirterek “33 bin 221’inin ihalesi yapıldı. Kasım ayı itibari ile etabı tamamlanan konutlar hak sahiplerine teslim edilmeye başlanacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağılı kültür varlıkları, 1.215 Geleneksel yapı, tescilli yapı ve fiziki şartlardan dolayı girilemeyen yapılar, Yıkık-Acil Yıkılacak Kültür Varlığı Sayısı: 587 adet, bunların içerisinde enkazı kaldırılan 224 yapı bulunuyor. 363 Kültür varlığımızın durumu bilim kurulu değerlendirmesinde. Vatandaşlara ait yapıların 165 tescilli yapının proje sözleşmesi imzalanmıştır. Vakıflar Bölge müdürlüğümüze bağlı 101 eserden 71 hasar almıştır. 30 Kültür varlığımızın restorasyon ve onarım çalışmaları devam etmektedir. 24 Kültür varlığımızın keşif çalışmaları devam etmektedir. 17 Kültür varlığımızın restorasyon ve onarım çalışmaları ihale aşamasındadır” şeklinde bilgi verdi.

HAVALİMANI’NDA PİSTİN MUKAVEMET DEĞERLERİ DÜŞTÜ

6 Şubat depremleri sonrasında havalimanı pistinde ağır hasarlar oluştuğuna işaret eden Vali Masatlı şunları söyledi: “3000 metre uzunluğundaki piste bakım ve onarım yapılarak 2082 metrelik bölümü NOTAM ile insani yardım ve tahliye uçuşları için 12 Şubat 2023 tarihinde uçak trafiğine açılmıştır. Mevcut NOTAM ile “İnsani yardım, VIP, arama kurtarma, iş uçuşu, devlet uçakları ve hava araçlarının kullanımı ile pist kaplama mukavemet değerleri düştüğü için max. 4C kategorisindeki yolcu uçaklarının geliş seferleri yolcusuz olmak kaydıyla dönüşlerinde yolcu taşınabilineceği tahdidiyle kullanıma açıktır. Pistin 918 m. uzunluğundaki diğer bölümü kısmi tamirata uygun değildir. Bununla birlikte depremin etkisiyle tüm sahada oturma meydana gelmiştir. Havalimanının genelinde hasar tespit, keşif, zemin etüt, karot alma ve laboratuvar ortamında zemin analizi yapılması, üst yapı deprem performans testleri gibi çalışmalar yürütülmüştür. Yapım çalışmalarında öncelikle pist niteliğinde paralel taksi yolu imalatı yapılacak, tamamlanmasına müteakip uçuş trafiği bu pist niteliğindeki paralel taksi yolu üzerinden gerçekleştirilecektir. O zamana kadar mevcut 2082 metre uzunluğa sahip pistimizin mevcut şartlarda kullanılması öngörülmektedir. Daha sonra ana pist ve diğer imalatların yapımına başlanacaktır.”


Anahtar Kelimeler: Masatlı’ . değerlendirmesi

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19