“Virüs insani değerleri öğretti”

Koronavirüs salgının dünya genelinde kaybettirdikleri yanında insani değerleri de öğrettiğini söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, Türkiye´de olağanüstü şartlarda oluşturulan birlik, beraberlik ve pozitif

GÜNCEL 25.03.2020 10:42:21 0
“Virüs insani değerleri öğretti”

Nesrin Geyik/SES


HBB´den yapılan yazılı açıklama ile Başkan Lütfü Savaş´ın güncel gelişmelere ilişkin görüşlerine yer verildi. Katıldığı televizyon programında dile getirdiği görüş ve yaklaşımlarının paylaşıldığı açıklamada Başkan Savaş´ın şu ifadelerine yer verildi: “Virüsün kaybettirdiklerinin yanı sıra kazandırdıkları da var. En önemlisi siyasetçi, zengin veya fakir ayırt etmeksizin virüs herkese bulaşabiliyor. Arkanızda yüzlerce koruma olsa da eğer hijyenik bir insan değilseniz size bulaşabiliyor. Ayrıca virüs, insani değerleri öğretti bize. Türkiye´de daha önce hava kirliliği üst seviyedeydi. Şimdi birçok şehirde hava kirliliği yeşile dönmüş ve tertemiz olmuş. Ormanlar daha önce yok edilirken insanlarımız şimdi katlettikleri ormana gidiyorlar. Bu şekilde oksijenin ve ormanın değerini anlamış olduk. Ve yaşlılarımızın da kıymetini daha çok anlar duruma geldik.”

Türkiye´de olağanüstü şartlarda oluşturulan birlik, beraberlik ve pozitif koordinasyon gücünün olağan dönemlerde de yaratılmasının gerekliliğine işaret eden Başkan Savaş, “Sağlık Bakanlığı dünyaya entegre bir şekilde gayret gösterdi ve bilim kurulu oluşturuldu. Oluşturulan ekipte siyasi bir bakış var mı bilmiyorum ama buradaki bilim adamı arkadaşlarımız virüs konusunda bütüncül bir politika güdüyorlar. Ülkemizde birçok konuyu dünyaya entegre bir şekilde örnek alınarak, politikadan uzak yapabilsek bir çok sorunu halledebiliriz” ifadelerini kullandı.

“İstişare masamız var”
HBB olarak bir istişare masası uygulaması geliştirdiklerini aktaran Başkan Savaş, “Bizim kriz masamız yok ama istişare masamız var. Günde üç kez genel sekreterimiz ile görüşüyoruz. Bir kriz havası estirmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Kendimizi imam yerine koyalım; tereddüt edersek cemaat daha kötü etkilenir. Gerek biz, gerek sayın valimiz gerekse STK´lar üzerine düşen her şeyi yapıyor. Biz şu anda hijyenden fiyat kontrolü kadar önlem almak adına ilçe belediyeleri ile birlikte çalışıyoruz. Biz hemşerilerimizden ve insanlarımızdan şunu istiyoruz, şuurlu bir yaşam tarzına geçip sevdiklerini uzaktan sevsinler, suya sabuna dokunarak ellerini ve yüzlerini sık sık yıkasınlar” dedi.

İhtiyaç sahiplerine Hatay Kart
Belediyenin sokağa çıkmadan ve çalışmadan hayatını idame ettiremeyecek için Hatay Kart uygulaması getirdiklerini hatırlatan Başkan Savaş, “Ekonomik anlamda bizim yapacağımız çok bir şey yok. Ama bizim tespit ettiğimiz 200 bin civarında ihtiyaç sahibi ailemiz var. Onlara gıda ve giyim yardımı yapıyoruz. Ayrıca çıkarttığımız Hatay kartlar ile de ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız anlaşmalı marketlerden indirimli alışveriş yapabilecek. Bu ulusal bazda çok önemli bir konu, bunun hükümet tarafından değerlendirilmesi ve ona göre önlemler alınması gerekiyor. Fakirlik bu kadar çoksa hükümetin bir önlem alması gerekir” ifadesini belirtti.

Sabun en etkili dezenfektan
Salgın riskine karşı alınan önlemler arasında ellerin yıkanmasının önemine dikkat çeken Başkan Savaş, sabun kullanılmasını önerdi. Savaş, “Maskeleri hasta ile ilgilenen sağlıkçılar, hasta yakınları ve hastaların takması gerekmektedir. Onun dışında insanların maske takmalarına gerek yok. Şuanda kolonya, dezenfektan, eldiven ve maske karaborsa. 5 liralık mal şuanda 15 tl olmuş durumda. Bilinçli yaşamayınca ve dikkat etmeyince sadece eldivenden, maskeden, jelden veya dezenfektandan korunma refleksini yapıyorsak bu da bizim bilinçsiz olduğumuzu gösterir. Herkesin dokunmadan selamlaşması ve sık sık ellerini yıkamaları lazım. Ne kadar dezenfektan kullanırsanız kullanın sabun kadar etkili hiçbir şey yoktur” diye konuştu.

HBB bünyesinde personelin izinleriyle ilgili de bir düzenlemeye gittiklerini ifade eden Başkan Savaş, şu bilgileri paylaştı: “Çocuğu olan ihtiyaç sahibi çalışanlarımıza genel sekreterliğimiz idari izin verdi. Çalışma düzenine ve mesafeye uyacak şekilde kalabalık odalarda çalışan personellerin bazılarına izin verildi.”


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29