Virüse karşı ´hareket edin´

Koronavirüs hastalığı can almayı sürdürürken, hastalıktan korunma amacıyla aşılama çalışması da sürüyor.

SAĞLIK 3.02.2021 17:36:45 0
Virüse karşı ´hareket edin´

Akın Bodur/İskenderun

 Hatay´da koronavirüs kaynaklı ölümlerin günde ortalama 5 dolayında olduğu belirtiliyor. İskenderun yöresinde aşılama çalışmalarında 65 yaş üstüne gelindi. İlde korona aşısı yapılan kişi sayısının 31 bine ulaştığı açıklandı.

İki mahalleye karantina
Arsuz´un Kurtbağı mahallesinin tamamı, koronavirüs nedeniyle karantinaya alındı. Altınözü´nde koronavirüs bulgusu tespit edilmesi üzerine zeytin sokakta 6 evin karantina altına alındığı öğrenildi. 250´ye yakın hanede bin dolayında nüfusun yaşadığı Arsuz´un Kurtbağı Mahallesinde 30 kişinin Covid-19 testinin pozitif çıkması, temaslı sayısının da en az o kadar olması üzerine mahallenin tamamının karantinaya alındığı öğrenildi. Giriş ve çıkışların kontrol altına alındığı mahallede, gıda satışı yapan bakkal ve fırınlar hizmetini sürdürecek, ancak mahalle içinde ziyarete yasak getirildi.

Gün içerisinde hareket edin
Koronavirüs (covid-19) hastalığının solunum yetmezliği ile ilerleyen bulaşıcı bir enfeksiyon olduğunu anımsatan İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nilay Kılıç Çınar, genel sağlık için evde yapılabilecek hareketler olduğunu anımsattı. Evde yapılabilecek, basit ve güçlü bağışıklık için önerilerde bulunan Dr. Çınar, “Odaları sık sık iyi havalandırın ve temizliğe dikkat edin. Burnunuzdan nefes alın. Burun içindeki tüyler ve iç duvardaki zarlar içinize çektiğiniz havayı nemlendirir. Solunum egzersizleri, diyaframla ilgili farkındalığınızı artırır. Gün içinde pek çok kez derin solunum egzersizleri yapabilirsiniz. Hava şartları uygun oldukça dış mekânlarda veya ev içinde pencereler açıkken yürüyüş yapın. Bu yürüyüşler sırasında, diğer kişilerle mesafenizi korumaya özen gösterin' değerlendirmesini yaptı.

Belediyelerin korona çalışması
Hatay´daki belediyeler de koronavirüse karşı çalışmalarını sürdürüyor. Samandağ Belediyesi, zabıta ekiplerinin ilçede denetimlerini sürdürdüğünü belirtti. Belediyeden yapılan açıklamada, ekiplerin pandemi sürecinde hassas şekilde hareket ederek ilçedeki market, restoran, fırın ile diğer gıda ürünlerinin satıldığı işletmelerde hijyen ve temizlik denetimlerinde bulunduğu, özellikle halk sağlığını olumsuz etkileyen son kullanma tarihi geçmiş ürünler tespit edilerek, imha edildiği, kaldırım işgalleri, trafiğin olağan akışının devamının sağlanmasını konusunda çalışma yapıldığı kaydedildi.
Kırıkhan belediyesi de semt pazarlarında denetimlerde bulundu. Belediye başkanı Ayhan Yavuz, 'Belediye ekipleri, koronavirüs tedbirleri kapsamında Çarşamba Semt Pazarında maske denetimi, sosyal mesafeye uyum konusunda uyarı ve alışverişe gelen vatandaşlara ateş ölçme çalışmaları yaptı. pazar yerinin belirli noktalarına dezenfektan cihazları yerleştirerek, vatandaşların sağlıklı ve hijyen ortamda alışveriş yapmalarını sağladı' açıklamasını yaptı.

Okullar ne zaman açılacak?
Koronavirüs nedeniyle iki dönemden okullarda yapılan uzaktan eğitimin bu dönem sona erebileceği, ancak kesin takvimin vaka sayısına göre belirleneceği ifade edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Köy okullarında 15 Şubat´ta eğitim öğretimin başlamasını kararlaştırdık. Vaka sayılarındaki iyileşmeye paralel olarak 1 Mart´tan itibaren il bazında eğitim öğretimin kademeli başlaması için çalışmalar yürütülecek' açıklamasını yaptı. Kabine Toplantısı sonrası açıklama yapan Erdoğan, 'Köy okullarında 15 Şubat´ta eğitim öğretimin başlamasını kararlaştırdık. 8 ve 12. sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarındaki eğitim-öğretimin 1 Mart´ta başlaması için hazırlıklara başlanacak. Vaka sayılarındaki iyileşmeye paralel olarak 1 Mart´tan itibaren il bazında eğitim öğretimin kademeli başlaması için çalışmalar yürütülecek. Okulların açıldığı köylerde vaka artışı yaşanması halinde eğitim öğretime yeniden ara verilebilecek. Vaka sayısının düşüşüne göre esnafa yönelik kısıtlamalar için gerekli takvimin başlatılmasını hazırlıyoruz. Belediyelerden, organize bölgelerin yönetimlerinden il hıfzıssıhha kararlarının uygulanması hususunda hassasiyet göstermelerini beklediğimizi belirtmek istiyorum´´ açıklamasını yaptı.
İskenderun Kaymakamlığı da sosyal iletişim sitesinden, Milli Eğitim bakanı Ziya Selçuk´un yüz yüze eğitime ilişkin açıklamaları paylaştı. Buna göre, 1 Mart Pazartesi günü okullar kapılarını, ilkokulların tüm düzeyleri ile 8. ve 12. sınıflar için açacak. Öğrenciler eğitime seyreltilmiş şekilde ve haftada 2 gün devam edecek. Öğrencilerin okullarda yüz yüze eğitime katılmaları velilerin kararına bağlı olacak, ancak öğrenciler müfredattan sorumlu tutulacak. Lise öğrencilerinin birinci dönemden kalan sınavları ise Mart ayında yüz yüze gerçekleştirilecek.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00