Yanan 400 hektar orman sürecine önerge 

Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Hatay'da Ekim 2020'de meydana gelen ve yaklaşık 400 hektar ormanlık alanın yandığı olayı önergeyle parlamentoya taşıdı ve sürecin hangi aşamada olduğunu sordu.

SİYASET 7.09.2022 13:32:00 0
Yanan 400 hektar orman sürecine önerge 

İskenderun/SES
Millitvekili Oruç, Belen'in Sarımazı Mahallesi kırsalındaki ormanlık alanda 9 Ekim 2020 tarihinde sabah saatlerinde başlayan ve yayılmasıyla iki gün içinde kontrol altına alınabilinen yangına ilişkin verdiği önergesinde, "Kuvvetli rüzgar nedeni ile yangına müdahalede zorlanılmış ve yangın kısa sürede çevreye ciddi şekilde yayılmış, yerleşim yerlerini etkilemişti. Arsuz ve İskenderun ilçelerine sıçrayan yangının sosyal medyaya yansıyan görüntüleri nedeni ile tüm ülkenin adeta yüreği yanmış, farklı yerlerde sıçramaya mahal vermeyecek şekilde çıkan yangınların nedeni üzerinden ciddi şüpheler ve iddialar oluşmuştu. Hataylılar bölgenin ranta açılmak istenmesi endişelerini dile getirmişti. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Hatay’daki orman yangınının 300-400 hektarlık bir alanı kapsadığını belirtmiş, yangının çıkış nedeni ile ilgili olarak valilik tarafından çalışmaların yürütüldüğü ve ilk olarak 4 şüphelinin gözaltına alındığı, ikisinin savcı tarafından serbest bırakıldığı ve 2 yeni şüpheli hakkında daha işlem yapılacağı bilgisini vermişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise '…dünden itibaren Türkiye genelinde yangının terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği hususunda bir yaygın kanaat söz konusu. Tabii bizim bu konudaki tahkikatımız devam ediyor'  açıklamasında bulunmuştu. Hatay Valiliği de yangın hakkında 10 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, 'Yangında sabotaj ihtimaliyle ilgili gözaltına alınan şahıslar olup konuyla ilgili soruşturma devam etmektedir. Henüz sabotaj ile ilgili kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır' ifadelerine yer vermişti" ifadesine yer verdi. 
TBMM Başkanlığına verdiği, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "O dönem gözaltına alındığı bilgisi verilen şahıslarla ilgili hukuki süreç hangi aşamadadır? Yangınla ilgili başka gözaltına alınan olmuş mudur? Olduysa dava süreçleri hangi aşamadadır? Yangının çıkış nedeni kesin olarak belirlenebilmiş midir? Yangına sebep olduğu iddiası ile elektrik dağıtım şirketlerine açılan tazminat davası olduğu iddiası doğru mudur? Yangın alanları ve çevresinde hangi maden ruhsatları vardır?Anayasa’nın 169. maddesinde 'yanan orman alanı yeniden orman haline getirilir' hükmü gereğince yangının olduğu alanda bugüne kadar ağaçlandırma çalışması yapılmış mıdır?"


                         


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19