Yangın, 3 bin hektarlık alanda çıktı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç başkanlığındaki bir heyet de Samandağ´ın Yaylacık ve Antakya´nın Kisecik mahallelerinde yanan orman alanlarında inceleme yaptı, yöre sakinleriyle görüştü.

GÜNCEL 11.09.2020 17:10:29 0
Yangın, 3 bin hektarlık alanda çıktı

Akın Bodur/İskenderun

Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin, Mehmet Güzelmansur ve İsmet Tokdemir ile Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Samandağ´ın Batıayaz Mahallesinde başlayan ve Antakya´nın Kisecik Mahallesine sıçrayan orman yangın sonrası bölgede incelemede bulundu, yangın alanına yakın yerleşim alanlarında yaşayan yurttaşlarla görüştü. 

Güzelmansur, bölge müdürlüğünün kurulmasını istedi

Aynı acıların tekrar yaşanmamasını temenni eden ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir memleket bırakmak için hep birlikte çalışacaklarını belirten Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay´da Orman Bölge Müdürlüğü´nün kurulması gerektiğini belirtti ve hükümetin bu yönde çalışma yapmasını istedi. 5 Eylül Cumartesi günü başlayan orman yangınını 9 Eylül Çarşamba günü kontrol altına alınmıştı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor. Orman ekipleri de olası bir yangına karşı 2-3 gün deha sahada bulunacak.
Yaylıca, Seldiren ve Yeniköy´deki hemşehrilerini de ziyaret edip, ´geçmiş olsun´ dileğinde bulunan CHP´li milletvekilleri ve HBB Başkanı Savaş, değerlendirmede de bulundu. 5 gün boyunca devam eden yangın süresince ekiplerin büyük mücadele örneği sergileyerek çalıştığını ifade eden Savaş, “3 bin hektarlık bir alanda çıkan yangında maalesef ağaçları ve birçok canlıyı kaybettik. Yerleşim yerlerine çok yakın olması sebebiyle burada yaşayan vatandaşlar büyük kayba uğradı. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarının yaşadığı mağduriyeti gidermek için elimizden gelen ne varsa yapacağız' dedi. Antakya´da Orman Bölge Müdürlüğünün kurulmasını talep ettiklerini ifade eden Hatay milletvekilleri de bölgede yaşanan olumsuzluğun giderilmesi için çalışmada bulunacaklarını belirtti.

HBB, 32 arazöz, 11 su tankeri, 17 iş makinasıyla katıldı

Samandağ´da başlayan ve Antakya´ya sıçrayan orman yangınının 5. günde kontrol altına alındığını anımsatan Hatay Büyükşehir Belediyesi Afet ve Koordinasyon Merkezi (AKOM), 'Hatay Büyükşehir Belediyesi, 32 itfaiye yangın söndürme aracı, 11 su tankeri, 17 iş makinesi ve onlarca personeliyle orman yangınına aralıksız müdahale etti' açıklamasında bulundu. HBB´den yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Samandağ´ın Batıayaz Mahallesinde başlayan ve Seldiren, Yeniköy ve Antakya´nın Kisecik mahallelerine sıçrayan orman yangını ekiplerin üstün çabalarıyla kontrol altına alındı. Yangının başladığı an itibariyle teyakkuza geçen Hatay Büyükşehir Belediyesi Afet ve Koordinasyon Merkezi, 4 gün boyunca büyük mücadele örneği sergiledi. Hatay Büyükşehir Belediyesi, 32 itfaiye yangın söndürme aracı, 11 su tankeri, 17 iş makinesi ve onlarca personeliyle orman yangınına aralıksız müdahale etti. Havanın rüzgârlı olması sebebiyle söndürme çalışmalarında zorluk yaşayan ekipler, 5 Eylül´de başlayan orman yangınını 9 Eylül Çarşamba günü kontrol altına aldı. Türkiye´deki orman yangınlarının büyük çoğunluğunun insan hatalarından kaynaklı olduğunu ve vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini bir kez daha ifade etti. Yüksek kesimlerde oturan ve bahçelerinin temizliğinde ateşi kullanan vatandaş ile piknik yapmak için ormanlık alanları kullanan vatandaşların tedbirli ve duyarlı olmasını önemli.'

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) da oluşturduğu bir heyetle yanan ormanlık alanda incelemede bulundu. ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, ATSO Meclis Başkanvekili Necmettin Çalışkan ve beraberindeki heyet, 5 gün süren yangın bölgesini yerinde inceledi, görevlilere destek vermek üzere kriz yönetim merkezini ziyaret ederek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay ile bir araya geldi. Çalışkan, burada yaptığı açıklamada, 'Hatay olarak çok acı günlerden birini yaşıyoruz. Bir felaketler yumağı yaşıyoruz. Yanı başımızda savaşlar, patlamalar, terör, tüm buharlarla beraber günler süren bir orman yangını ile karşı karşıya kaldık. Elbette üzücü bir durum. Acımızı hafifleten tek şey, can kaybı olmaması. Tabi yangın neden çıktı, ihmal var mıydı, olayın arkasında başka nedenler aramanın zamanı değil. Umuyoruz ki yangın tamamen söndürülür, tekrar alevlenmez' değerlendirmesini yaptı. Çinçin de, yanan alanın ağaçlandırılmasının çok önemli olduğunu, yangınla ilgili herhangi bir şaibenin oluşmaması için yanan bölgenin orman alanı dışında kullanılmaması gerektiğini, bölgenin tekrar yeşile kavuşması için kampanya başlatacaklarını ifade etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57