Yangın kontrol altında

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Arsuz ve Belen ilçelerinde yangından hasar gören yerleşim alanlarında incelemelerde bulundu.

HATAY 10.10.2020 23:31:35 0
Yangın kontrol altında

Alan çalışmasına da katılan Bakan Pakdemirli, Arsuz´a bağlı Karahüseyinli Mahallesi´nde yaptığı açıklamada orman yangınlarının tam olarak kontrol altına alındığını, bölgede hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını belirtti.

Bakan Pakdemirli, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Abdülkadir Özel ve Lütfi Kaşıkçı, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Emrullah Büyük, Hatay İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı , AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu ve Varlık Fonu Yöneticisi Fuat Tosyalı ile birlikte Arsuz ve Belen´de yangından hasar gören mesken alanlarda incelemelerde bulundu. Cuma günü saat 10.00 sıralarında başlayan ve 3 ilçeye yayılan orman yangınlarının tam olarak kontrol altına alındığını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Belen´de çıkan yangınımız farklı farklı noktalarda dün ve bugün gün içerisinde de devam eden yangın. Dün 10.15 saatlerinde çıkan yangına ilk müdahaleyi 10.20, yani 5 dakika içerisinde ilk müdahaleyi yaptık. Yangına bir uçak, 5 helikopter, 188 arasöz, 25 iş makinesi ve bugün yapılan takviyelerle beraber 750 personelin müdahale ettiğini söyleyebilirim. Bu da bizim toplam orman gücümüzün yaklaşık yüzde 10´u. Meteorolojik şartların çok lehimize olduğu bir yangın. Nemin normalde yüzde 18 sıcaklığın 30 derece civarında olması, rüzgâr hızının 70 zaman zaman 70 kilometrenin üzerinde seyretmesiyle de maalesef bu saatlere kadar mücadelemiz devam etti” diye konuştu.

Hasar tespit çalışmaları başladı

Yangının yerleşim yerlerine çok yakın özelliğine dikkat çeken, yangın söndürme çalışmalarında zaman zaman da tehlikeler yaşandığını sözlerine ekleyen Bakan Pakdemirli, bölgede başlatılan hasar tespit çalışmalarıyla ilgili de şu bilgileri paylaştı: “Hasar tespit çalışmaları başladı. Bunlarla ilgili gerekli işlem de yapılacak. Biraz evvel İçişleri Bakanımız ile görüştüm, gerek AFAD fonundan olsun gerek Cumhurbaşkanlığı İdari İşler´den olsun bu hasar tespit çalışmalarını müteakiben inşallah en kısa zamanda yaraları sarmak maksadıyla belli ödemeler gerçekleşeceğini ifade etti. Tabii ki burada etkilenen fabrikalarımız var, iş yerlerimiz var, evler var, tarlalar ve araçlar var. Belirli yerlerde hayvanların etkilenmesi söz konusu. Bunlarla ilgili de özellikle hem tarımsal araziler hem de hayvanlarla ilgili konuda da Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz gerekli tespit çalışmalarını Valilikle koordine ediyor olacak. Burada son birkaç saat içerisinde iki yeni yangın daha çıktı ve bunlara da müdahale edildi.”

“Kasıt şüphesi var”

Kamuoyunda özellikle son iki günde sosyal medyada ve diğer kaynaklarda bu yangınla ilgili çıkan kasıt şüphelerine dikkat çeken ve Hatay Valiliği tarafından soruşturmanın çok yönlü yürütüldüğünü aktaran Bakan Pakdemirli, şu bilgileri paylaştı: “4 şüpheli gözaltına alındı, bunun 2´si savcı tarafından serbest bırakıldı ve 2 yeni daha şüphelimiz var. Bunlarla ilgili de işlem yapılacak, daha önce de söylediğim gibi valilik ve tüm adli kurumlarımız çok yönlü soruşturmayı yapıyor, devam ediyor en detaylı şekilde araştırılıyor. Buradan ALO 177 ihbar hattımızı hatırlatmak istiyorum. İHA´lar dünden beri süreci kontrol etmemize büyük fayda sağlıyor. İhbarlar konusunda da İHA´ları kullanma hususu son derece önemli.”

Yanan alanlar imara açılmayacak, madene tahsis edilmeyecek

Yangından sonra orman alanlarının imara açılması, madene, turizme tahsis edilmesi söz konusu olmadığını da vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Bu konuyla ilgili asla bu spekülasyonlara da vatandaşlarımızın kulak asmamasını, gülüp geçmesini özellikle rica ediyorum. Hatay özelinde en büyük tesellimiz can kaybımızın olmaması, tabii ki bu yaban hayatını veya ağaçlarımızı kaybetmediğimizi söylemiyor. Kaybettiğimiz yaban hayatı ve ağaçlarımız için üzgünüz. Dün akşam itibarıyla baktığımızda yangını 300-400 hektar olabilir gibi görmüştük ama bugün itibarıyla bu hesabın üzerine gitmedik. Burada öncelik, yangının söndürülmesiydi. Bunların hepsinin hesaplarını yapıyoruz, en yakın zamanda hem Avrupa Yangın Birliğine hem de internet sitemizde bunları yayınlıyor olacağız. Çok büyük bir yangın değil ama özellikle bizi korkutan kısmı meskûn mahale yakın olmasıydı” dedi.


Anahtar Kelimeler: Yangın kontrol altında

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57