'Yangına 1. derecede hassas coğrafyayız'

Hatay Orman Bölge Müdürlüğü´nün, 18.11.2021 tarih ve 4813 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kurulduğunu anımsatan Hatay Orman Bölge Müdürü Ali Özdemir, düzenlediği basın toplantısıyla, bölgede çıkabilecek olası orman yangı

GÜNCEL 5.07.2022 14:39:34 0

Akın Bodur/Antakya

Antakya Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Hatay Orman Bölge Müdürü Özdemir, bölge müdürlüğünün bünyesinde Antakya Orman İşletme Müdürlüğü, Dörtyol Orman İşletme Müdürlüğü, İskenderun Orman İşletme Müdürlüğü ve Kilis Orman İşletme Müdürlüğü ile Hatay Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğünün bulunduğunu anımsattı.
Bölge müdür yardımcıları ve bazı şube müdürlerinin de katıldığı toplantıda konuşan Hatay Orman Bölge Müdürü Özdemir, 'Hatay Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangına 1. Derecede hassas bir coğrafyadayız. Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarında etkili bir mücadele ortaya koyuyoruz. Orman yangınlarıyla hem havadan, hem karadan, teknolojinin son imkânlarını kullanarak mücadele ediyoruz. Bölge müdürlüğü bünyesinde 19 yangın ekibi, 120 orman yangın işçisi, 24 arazöz, 7 su tankeri, 34 ilk müdahale aracı, 8 iş makinesi, 2 helikopter, 34 mobil su tankı, 1 treyler kara gücünü oluşturuyor. Bölge sınırlarında 8 adet gölet, 41 su toplama havuzu, 2 baraj, 51 su kaynağı bulunmaktadır. Ayrıca hizmet alımı yoluyla 2 adet yangın ekibi (15+1) alımı yapılarak yangın ekiplerimiz güçlendirilmiştir. Ormanlar, 4 yangın gözetleme kulesinde personellerimiz tarafından, 5 adet mobil kamera, 3 adet sabit kamera ile 7/24 takip ve kontrol edilmektedir' değerlendirmesinde bulundu.

'ORKUT; omanın hazır kıtası'
Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Orman yangınlarına havadan da müdahale etmek için 2 adet kiralık yangın söndürme helikopteri bulunmaktadır. 2022 yılında Adana Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde 1 adet İHA ormanlarımızı gözetleme çalışmalarında kullanılmakta ve anlık bilgi aktarımı yapmaktadır. Teknik personelimiz görüntü analizini yaparak yangında önem arz eden noktalara müdahale önceliği tanımaktadır. Hatay ve Kilis illerinde bu yıl içerisinde vatandaşların yoğun talebi ile 1.043 sertifikalı gönüllü eğitimi, 54 çoban/avcıya bilgilendirme, 78 köylüye önleyici eğitim, 415 askere orman yangınlarında müdahale etmek üzere eğitim verilmiş olup, gönüllü sertifikaları dağıtılmıştır. Ayrıca 19 yangın ekibinde çalışan personellerimiz yenileme ve bilgilendirme eğitiminden geçirilmiş olup, orman yangınlarına donanımla hale getirilmiştir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman yangınlarında kurtarma ekibi olarak kurulan ORKUT Ekibi; 1 mühendis, 1 orman muhafaza memuru ve 10 işçi her an hazır kıta olarak görevlendirilmiştir. Hatay Valiliğimizin 27.04.2022 tarih ve 2022/1 sayılı Orman Yangınları İle Mücadele Komisyon Kararı gereğince ormanlara girişler 01.06.2022-31.10.2022 tarihleri arasında yasaklanmıştır. Orman yangınları açısından İhbarlar önem arz etmektedir. Vatandaşlarn, gördükleri en ufak dumanı dahi 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak bildirmeleri gerekmektedir.'

Serinyol´da yangın tatbikatı
Antakya Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğünde düzenlenen açıklama sonrası, yangın tatbikatı da yapıldı. Varsayılan bir yangın ihbarını alan Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yangına karadan arazözlerle, havadan da helikopterle müdahale ederek, söndürdü. Yangın tatbikatını Hatay Orman Bölge Müdürü Özdemir ile bölge müdürlüğü yöneticileri de izledi. Hatay Orman Bölge Müdürü Özdemir, tatbikata katılan helikopterin söndürme havzasına 250 litre su+köpük alabildiğini belirterek, Hatay´da görev yapan diğer helikopterin ise 10 ton su alabildiğini belirtti.
Tatbikat sonrası 9 yolcu alan helikopter, gazeteciler havadan bölgede üç keşif uçuşu yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19