Yangına Hatay´dan söndürme desteği

19 personel Muğla´ya gitti

GÜNCEL 4.08.2021 19:40:13 0
Yangına Hatay´dan söndürme desteği

İskenderun/SES

Adana, Mersin, Osmaniye ve Kilis´teki yangınlara müdahale eden Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiyecileri, Muğla´daki yangınlara müdahale etmek için harekete geçti.
HBB´den yapılan açıklamaya göre, Adana´nın Karaisalı ve Kahyalı; Mersin´in Aydıncık, Silifke, Boğsak ve Taşucu bölgelerindeki yangın söndürme çalışmalarını tamamlayan ekipler, 5 itfaiye arazözü, 2 öncü pick-up ve 19 personel ile Muğla´da devam eden orman yangınları için yola çıktı. HBB itfaiye ekibi, yangınların bir an önce kontrol altına alınması için Muğla´daki diğer ekiplere destek verecek.

Siyasilerin ´yangın yaklaşımı´
Ülkenin birçok yerinde yaşanan ve bazı bölgelerde devam eden orman yangınlarına yönelik siyasiler tepki göstermeyi sürdürüyor.
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, “Türkiye yanıyor, iktidar mensupları klavyecilik yapıp, sosyal medyada genel başkanımız dahil muhalefete saldırmaktan öteye birşey yapmıyor” açıklamasını yaptı. Türkiye´de orman yangınlarının 7 noktada 6 gündür söndürülemediğine ifade eden milletvekili Güzelmansur, 'AKP iktidarları döneminde orman yangınları yüzde 250 neden arttı? Türk Hava Kurumu´nun (THK) içi planlı, bilinçli bir şekilde neden boşaltıldı? İspanya´ya, İtalya´ya yangın söndürmeye giden THK uçakları Türkiye´deki orman yangınlarında neden uçurulmadı? Başka ülkelerdeki yangınlara müdahalede bulunabilen bu uçakları iktidar neden hurda diyor? Bu uçaklar neden hangarda çürütülüyor? THK uçaklarının bakım-onarımları neden yaptırıp kullanmak varken neden özel şirketlere milyonlar akıtılıyor? Havadan yangın söndürme ihalelerinde THK neden devre dışı bırakılıyor? Bu ihaleler neden hep bir şaibenin odağı haline geliyor? Tüm bu soruların ortak bir cevabı var: o da rant. İşte bu rant hırsı orman yangınlarının neden günlerdir söndürülemediğinin de arkasındaki cevaptır. Orman Kanunu´nda 40´a yakın değişiklik yaparak ormanlarımızı yandaşlara peşkeş çeken bu iktidar değil mi? 739 bin hektar büyüklüğündeki ormanlık alanı ormancılık dışı amaçlarla kullanılmak üzere özel sektörün kullanımına veren bu iktidar değil mi? Para için, rant için Kaz dağlarında, Cerattepe´de, Yırca´da, Kuzey ormanlarındaki ağaç katliamlarına bu iktidar izin vermedi mi? Nehirlerimizi, göllerimizi, denizlerimizi, ormanlarımızı mahveden bu AKP iktidarı bir beton iktidarıdır. Orman yangınlarının sürdüğü, Türkiye´nin ciğerlerinin yandığı bir anda ormanlarda yapılaşma yetkisiyle ilgili değişiklik yapmanın mantıkla bağdaşır bir tarafı bulunmamaktadır. Yangınlar ciğerlerimizi dağlarken iktidar ormanları yapılaşmaya açmanın derdine düşerse ‘betonlaştıramazsın´ uyarısını da yer. Ayrıca birileri yalan arıyorsa binlerce hektarlık ormanlık alanımız kül olduktan sonra ‘Müjde, Hatay´a Orman Bölge Müdürlüğü kurulacak' değerlendirmesini yaptı.
Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu da CHP´nin, orman yangınlarına yapılan müdahaleleri yapılmamış gibi göstermeye çalıştığını belirterek, CHP´yi kınadığını ifade etti. Milletvekili Türkoğlu, sosyal iletişim sitesinden yaptığı fotoğraflı paylaşımda, 'Artık yanan canların üzerinden siyaset üretmeyi bırakın. Bakın tek karede 5 helikopter. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor, hiç mi yüzünüz kızarmıyor? Türkiye; hem yangınla hem yalanlarla hem de terörle aynı anda mücadele ediyor' ifadesine yer verdi. Türkoğlu, ayrı bir paylaşımında da cumhurbaşkanı Erdoğan´ın, şu sözüne yer verdi: 'Türkiye´nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak elbette yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir.'
Antakya Belediye Meclisi ise Ağustos ayı toplantısında, ormanlara yönelik yapıldığını belirttiği saldırıları kınadıvBelediye başkanvekili Zeki Berber başkanlığında, Atatürk Caddesindeki Mahfel Sosyal Tesislerinde bulunan Belediye Meclis Salonu´nda yapılan toplantıda, 'Milletimizin yakından takip ettiği ´yeşil vatanımıza´ yapılan alçakça eylemler hakkında tüm meclis üyelerinin desteğiyle kınama mesajı' yayınlandı. meclis kararında, 'Devletimiz tüm kurumları ve imkânlarıyla yangınların söndürülmesi, vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi, hasarların tazmini, zarar gören yerlerin yeniden ihyası için çalışmaktadır. Devletimiz ve milletimiz hep birlikte bu zorlu süreçleri aşmasını bilmiştir ve bu süreci de hep birlikte aşacağımıza inancımız tamdır. Söndürme işlemleri devam eden tüm yangınların kısa sürede söndürülmesini umuyor, sorumluların acilen yakalanarak cezalandırılmasını diliyoruz' ifadesine yer verildi ve Türkiye´nin farklı bölgelerinde yaşanan sel felaketinde zarar gören tüm vatandaşlara da geçmiş olsun dileği iletildi.
CHP Hatay İl Başkanı Ramiz Parlar da, çıkan yangınlarda hükümeti eleştirdi ve 'Türk Hava Kurumu´nun 4,9 ton kapasiteli 9 uçağı dururken, ihaleye 5 ton şartı koyarak Rus şirketinden 3 uçak kiralayanın iyi niyetinden kuşku duymaz mısınız? 20 yıllık iktidarınızda şu ana kadar neden bir tane bile yangın söndürme uçağı almadınız? Eylemlerde onlarca TOMA hazır kıta bekletilirken olası yangınlara karşı neden bir helikopter ya da uçak hazır bulunduramadınız? Çünkü derdiniz memleket değil insanlar değil, doğa hiç değil' değerlendirmesini yaptı.
Saadet Partisi (SP) Antakya İlçe Başkanı Fadıl Koçak da yazılı basın açıklamasında şunlara yer verdi: 'Birçok noktada çıkan orman yangınları ülkemizi bir ateş sarmalı içerisine aldı. Maalesef bu felaketlerde de hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu. Ormanlık alanlarda doğal yaşamlarını sürdüren binlerce canlı telef oldu. Milletimiz birlik ve beraberlik içerisinde birçok acının, felaketin üstesinden gelmiştir. Hep birlikte bu felaketlerin üstesinden de geleceğimize inancım tamdır. Yaşananlar karşısında vatandaşlarımızı sükunete, olayları aklı selim şekilde takip etmeye ve yorumlamaya davet ediyorum. Bu yaşanan elim olaylardan herkesin çıkarması gereken dersler vardır. Bu acı olayların bir daha yaşanmaması için gerekli tüm tedbirlerin bundan sonra hakkıyla alınması, bu olaylara sebebiyet verenlerin ortaya çıkarılarak en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir.'
SP Hatay İl Kadın Kolları Başkanı Ceren Seda Çiçek ise '90 farklı noktada meydana gelen orman yangınları tüm Türkiye´nin gündemine oturdu. Hatay´da da çıkan 4 yangın kontrol altına alınmıştı. Ülke genelindeki yangınların bir kısmı hala devam ediyor. Topraklarımız üzerinde ciddi oyunlar oynanıyor. Biz elbette, bu süreçte birliğimizi ve bütünlüğümüzü bozmalarına izin vermeyeceğiz. Fakat bu mağduriyetten beslenen zihniyete de fırsat vermeyeceğiz' değerlendirmesini yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57