Yangınlara çok yönlü soruşturma

İskenderun´un Karayılan, Azganlık, Akarca, Sarıseki ve Denizciler mahallesi ve kırsalını etkileyen yangınlar, ilk yangının başlamasından 20 saat sonra söndürüldü, bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

GÜNCEL 29.10.2020 09:07:27 0
Yangınlara çok yönlü soruşturma

Akın Bodur/İskenderun

Orman müdürlüğüne ait bir tankerin freninin patlaması üzerine Denizciler mahallesinde yaşanan kazada, 12 araca çaparak, durdu. İskenderun´un dışında Erzin, Payas, Antakya ve Samandağ´da da tarım alanlarında, Arsuz ve Yayladağı´nda ise ormanlık alanda yangınların çıktığı öğrenildi. Arsuz´un Höyük Mahallesi´nde ormanlık alanında, Belen´in Çakallı Mahallesi´nde kırsal alanında, Samandağ´ın Toygarlı ve Çökek mahallelerindeki zeytinlik alanda çıkan yangınlarına itfaiye ekipleri yardımıyla kontrol altına alındığı belirten HBB yetkilileri, bBölgedeki soğutma çalışmalarının 3 gün süreceğini, Arsuz´un Höyük Mahallesi´nde ormanlık alanda başlayan yangında hasar tespit çalışmalarına başlandığını kaydetti.

Bakan Pakdemirli İskenderun´a geldi
İskenderun´da başlayan yangınlar üzerine önceki gün akşam Hatay´a gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Azganlık yöresindeki yangın bölgesinde havadan incelemede bulunup, değerlendirme yaptı. İskenderun´daki orman yangınlarının devam ettiğini söyleyen Pakdemirli, ülkede bir günde toplam 17 yangın meydana geldi, 14´ün orman, 3´ü ise zirai yangın. Pakdemirli, '2´si hariç yangınların hepsi kontrol halinde, soğutma faaliyetleri devam ediyor' dedi. Yangınlar üzerine İskenderun´da faaliyet gösteren benzin istasyonları, pet şişe veya bidonlarla benzin veya mazot alan kişilere, TC kimlik numarasını alarak vermeye başladı. İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, belediye başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Jandarma Komutanı Binbaşı Ferit Gül ve ilgili kurum yönetecileri ile birlikte dün Azganlık, Akarca ve Sarıseki mahallelerini ziyaret edip ´geçmiş olsun´ dileğinde bulundu, yangından etkilenen alan ve hanelerde mağduriyetin giderilmesi yönünde yapılan çalışmaları koordine etti.

139 arazöz ve 650 personelle müdahale
Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun Kaymakamı Yönden, belediye başkanı Tosyalı´nın da bulunduğu incelemede konuşan Pakdemirli, İskenderun´daki yangınla ilgili, 'Saat 14.25 sularında çıkan ve 14.35´te ilk müdahalenin yapıldığı yangına 139 arazöz, 15 dozer, 650 personel müdahale ediliyor. Meteorolojik koşulların zor, 30 derece sıcaklık ve nemin olduğu koşullar altında müdahale sürüyor. Maalesef yangın sarp coğrafi koşullar altında ilerledi.

Tabii ki buradaki önceliğimiz yerleşim yerleri. Sarıseki´de bazı tahliyeler ihtiyaten yapılmış, ancak vatandaşlar evlerine geriye döndü. Yangının otoban kenarından çıktığı varsayılıyor. Ancak bununla ilgili herhangi bir bağlantı valilik tarafından henüz bulunmadı. Özellikle taş ocağının karşı tarafındaki yangın en büyük odak noktamız. Tabii ki coğrafi şartların sarp olması ve bölgede yol açma faaliyetlerinin de devam ediyor olması biraz daha çalışma koşullarımızı zorluyor. İnşallah en kısa zamanda kontrol altına alma konusunda arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyor' değerlendirmesini yaptı. Pakdemirli, yangının bir evde ufak çaplı zarara sebep olduğunu ancak yerleşim yerlerinde önemli bir zarar vermediğini söyledi.

'Yangının nedeni sabotaj mı?'
Pakdemirli, 'Yangının çıkış nedeninin sabotaj olup olmadığı yönünde de, 'Böyle bir ihtimal olabilir. Bunu yok saymamak lazım. Herhangi bir bağlantı da bulunmuş değil. Şu anda bütün odağımız yangının söndürülmesi. Onunla ilgili kolluk kuvvetleri ve valilik çok yönlü soruşturmayı zaten yapıyor. Şu ana kadar bulunan ne herhangi bir ipucu var ne de herhangi bir bağlantı var' diye konuştu.
Hatay Büyükşehir Belediyesi, kentin Denizciler, Azganlık, Akarca, Sarıseki, Kavaklıoluk, Çınarlı, Koçören mahalleri ile İskenderun OSB bölgesinde etkili olan orman yangınlarının dün sabah saatlerinde söndürüldüğünü anımsatarak, Azganlık Mahallesi´nde iki evin, Sarıseki Mahallesi´nde bir atıl durumdaki evin, 1 konteynır, 1 ahır ve 1 aracın zarar gördüğünü bildirdi. İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı da yangın söndürme çalışmasında tüm kurumlarımız koordinasyon içerisinde olduğunu belirtti. Hatay Büyükşehir Belediyesi ise, Karayılan Mahallesindeki ormanlık alanda çıkan yangına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ile birlikte müdahale ettiklerini, daha sonra yörede çıkan yangınların söndürülmesi çalışmalarına katıldıklarını bildirdi. HBB, İskenderun´un Denizciler, Sarıseki, Karayılan, Azganlık ve Akarca yöresini etkileyen yangına 41 yangın söndürme aracı, 16 su tankeri, dozer, greyder, eskavatör gibi 8 iş makinesi ve 200´e yakın personelle müdahale ettiğini açıkladı. İskenderun Kaymakamlığının resmi sosyal iletişim sitesinden yapılan açıklamada, yörede yaşayanların asılsız haberlere itibar etmemesini istedi. Açıklamada, 'İlgili/yetkili resmi mercilerden yapılan açıklama ve yönlendirmelerin dışında sosyal medyada ve çeşitli iletişim gruplarında servis edilen kaynağı belli olmayan ve doğruluğu teyit edilmeyen kirli bilgilere ve asılsız haberlere itibar etmeyiniz' ifadesine yer verildi. Kaymakam Yönden, önceki akşam İskenderun Jandarma Komutanı Binbaşı Ferit Gül ile birlikte Azganlık mevkiinde ormanlık bölgede çıkan yangının söndürülmesi çalışmalarını takip etti, yangın söndürülme çalışmalarına yönelik Orman Genel Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşların teknik imkanları ve ekiplerinin işbirliğiyle devam ettiğini belirtti.

Arsuz Belediyesinden ‘psikolojik destek´
Arsuz Belediyesi bünyesinde, bölgede yaşanan yangın sonrası ihtiyaç duyan bireylerin başvurup destek alabileceği Acil Psikolojik Destek Hattı kuruldu. Belen´de başlayan ve Arsuz´un; Nardüzü, Karaağaç, Nergizlik, Karahüseyinli ve Kışla mahallelerinde maddi ve manevi hasarlara yol açan yangının, vatandaşlar üzerindeki psikolojik etkisini aza indirmek amacıyla, yangından etkilenen vatandaşlara psikolojik destek de verilecek. Yangın felaketinin özellikle çocuklar üzerindeki etkisinin daha fazla olduğunu belirten Belediye Başkanı Asaf Güven, “Belen Sarımazı´da başlayan ve Arsuz, İskenderun ilçelerini de kapsayan büyük bir yangın felaketini atlattık. Elbette bizi sevindiren insani can kaybının yaşanmaması oldu. Ama maalesef ormanda yaşayan yabani hayvanların çoğu yanarak can verdi. Yangından yerleşim yerleri de çok fazla etkilendi. Evi, bağı bahçesi yanan vatandaşlarımız oldu. Bizler de belediyemizin imkânları doğrultusunda vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışacağız. Bunun yanında psikolojik olarak etkilenen vatandaşlarımıza, özellikle de çocuklarımıza psikolojik destek vermek amacıyla acil destek hattını oluşturduk. Burada psikolog Taner Tarık Sucu´ya teşekkür ediyorum, gönüllü olarak bize destek verecek. Desteğe ihtiyacı olan vatandaşlarımız bizi 444 7 922 numaralı Acil Destek Hattımızdan arayarak randevu talebinde bulunabilir. Bizler de evlerine kadar gidip bu hizmeti ücretsiz bir şekilde vereceğiz. Amacımız özellikle yangın felaketinin yaratmış olduğu manevi zararın en aza indirilmesini sağlamak” dedi.
TBMM genel kurulunda bölgede yaşanan orman yangınları üzerine gündem dışı konuşan MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ise 'Orman yangınlarıyla başlayan terör saldırıları dün akşam eylem hazırlığında olan 2 teröristin güvenlik güçlerimizin dikkati neticesinde ölü olarak ele geçirilmesi ve bugün tekrar başlayan orman yangınlarıyla birtakım odakların felaket senaryolarını Hatay´da sergilemek arayışına girdiklerini görüyoruz. Hataylılar millî varlıklarını muhafaza etmek için bugünlere kadar ağır bedeller ödemişlerdir. Devletin varlığına, milletin birliğine zincir vurmaya çalışan çürümüşlere, millî ruhu görmezden gelerek huzurumuzu bozmaya gayret eden ve kardeşliğimizi boğmaya çalışanlara karşı Hataylılar ay yıldızlı bayrak altında Türk milletinin istiklali ve istikbali için tek yürek olmuşlardır. Hatay vatandır. Türk milleti teröre teslim olmayacaktır' dedi.
Yörede üst üste gelen kötü olaylar halkı üzüp, yorup, yaraladığını belirten CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin de 'Ancak yılacağımızı, birlik beraberliğimizi bozacağımızı sananlar yanılıyorlar' açıklamasını yaptı. Milletvekili Şahin, şu değerlendirmede bulundu: '26 Ekim Pazartesi günü akşam saatlerinde İskenderun´da polisle çatışan teröristlerden birinin patlamasında ve diğer teröristin etkisiz hale getirilince kadar geçen gergin anlarda can kaybı yaşanmaması en büyük tesellimiz oldu. Yaksalar da saldırsalar da birliğimizi bozamayacaklar. Her türlü alçak saldırıyı ve terörü lanetledik, lanetliyoruz. Tüm güvenlik güçlerimize ve halkımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Terör ve destekçileri birlik beraberliğimiz karşısında hedeflerine asla ulaşamayacaktır. Devlet olmayı millet olmaya tercih eden bir mirasın emanetçisi olan Hatay halkının birliğini ve dirliğini hiçbir karanlık güç bozamayacaktır. Birlik ve kardeşliğimize uzanan her eli kıracak olan Hatay tüm renkleri ile daha da çok dayanışma içerisinde olacak, terör ve destekçilerine set olacaktır. Hatay dün olduğu gibi bugün de yarın da barışın, sevginin, kardeşliğin şehri olarak kalacaktır.'
Hatay´daki orman yangınları Türkiye´deki biyoçeşitliliğin önemli parçası olan bölgeyi kapsadığını belirten Emek Partisi Hatay İl başkanı Mevlüt Bulgur, 'Hatay Valiliğince önceki yangında olayla ilişkili olabileceği belirtilen kişilerin gözaltına alındığı açıklandı. Bununla ilgili bilgi ve bağlantılar bir an önce kamuoyu ile paylaşılmalıdır. İnsanların evleri, iş yerleri, okullar, ormanlar yandı. Ağacı, hayvanı, toprağı, ormanı yakmanın hiçbir haklı nedeni olamaz. Bu kabul edilemez. Bunu yapanlar her kimse gerekli soruşturma sürdürülmeli ve hukuki süreç başlatılmalıdır. İşin arkasında kim yâda kimlerin olduğu açığa çıkarılmalıdır. Kim ya da kimler yaptıysa bilmeliler ki bu, arazi rantçılarının, maden şirketlerinin işine yarayacaktır. Son yıllarda ormanları sermayeye teslim etmek için binlerce orman canlısının ve ağacın yok edildiğini biliyoruz. Son dönemde Hatay´ın yanıp kül olmadık noktasının kalmaması bir tesadüf mü? Yanan alanların maden sahası için ruhsatlandırılan alanlar olup olmadığı Hatay halkına açıklanmalıdır. Yine kentleşme adına talan edilen 2-B arazisi olarak orman dışına çıkartılan bu yerlerin yapılaşmaya açılması bu tür tehditlerin yaşanmasına ve yangınların çıkmasına sebep olduğunu biliyoruz. Hükümet, milyonlarca dolarlık binlerce yeni makam aracı alacağına 20-30 tane yangın söndürme uçağı ve helikopteri almıyor. Kendilerine araç filoları, uçak filoları, helikopter filoları kuranların ülkenin ormanlarını çıkacak bir yangından korumak için 5-10 tane yangın söndürme helikopteri almıyor' açıklamasını yaptı ve arasında 'bir avuç rant uğruna orman alanları imara açılmamalıdır' değerlendirmesinin de arasında yer aldığı 11 maddelik öneride bulundu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04