Yangınların yüzde 90´ı insan kaynaklı

Orman Bölge Müdürlüğü, Hatay´daki gazetecileri Orman Yangınları İle Mücadele Protokolü konusunda bilgilendirdi.

TÜRKIYE 19.06.2020 11:07:47 0
Yangınların yüzde 90´ı insan kaynaklı

Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman yangınlarıyla Mücadele Müdürü Muzaffer Ketmen, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Basın sorumlusu Akif Karslı ile yangın söndürme ekibinin de bulunduğu toplantıya Hatay´ın İskenderun, Dörtyol, Antakya ve diğer ilçelerinde görev yapan medya çalışanları katıldı. Gazeteciler ile Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Koç ve kaymakamlar Yönden ile Sarı, helikopterle orman alanları ve yangınlara yönelik Arsuz yöresinde hazırlık yapılan alanları havadan inceledi, olası yangınlarda söndürme çalışmalarına ilişkin bilgi verildi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünün Arsuz´daki sahil deposu ve helikopter pistinde açıklamada bulunan bölge müdürü Koç, havaların ısınması, insanların piknik alanlarına gitmeye başlamasıyla bu ay itibarıyla olası yangın sezonunun başladığını ifade etti. Ormanların dünyanın ve insanların akciğeri olduğunu belirten Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Koç, 'Hatay coğrafyasının yüzde 38´i ormanlık alan. Bu nedenle yöredeki ormanları korumak önemli. Ormanları korumak, halka bilgi aktarmak için basının desteğine ihtiyacımız var' dedi, Yaz aylarında olası yangınlara karşı kış aylarından itibaren hazırlık yapmaya başladıklarını anlatan Koç, 'Hatay, barındırdığı orman potansiyeli açısından olası orman yangınları açısından hassas bir bölge. Biz,

'Ormanda piknik ateşi yakmayın'

Halkı ormanda piknik ateşi yapmamaya çağıran Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Koç, Hataylının bu konuda duyarlı olduklarını bildiklerini ifade etti ve geçen yıl sezonun az sorunlu geçtiğini, bu yılın da şimdilik öyle gittiğini belirterek, 'Bu yıl 11 küçük yangın oldu. Uçak çaplı bu yangınlar da yapılan müdahale ile söndürüldü ve fazla hasara yol açmadı. Tecrübelerden biliyoruz ki orman yangınlarının yüzde 90´ı insan faktörlü. İnsanlar ormanda olmayınca yangın oranı azalıyor. Bölgedeki orman yangınların çoğu anız ve bahçe yakımından kaynaklı. Olası yangınlara karşı erken müdahale için teknolojiyi çok iyi kullanıyoruz. Orman sahasını insansız hava araçları ve 4 insansız yangın gözetleme kuleleri ile 7/24 kontrol ediyoruz. İnsanların ormanla içli dışlı olması normaldir. Ama ormanda piknik ateşi yakmamaları ve yakmaları halinde de iyice söndürmeleri gerekir. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak, vatandaşın ormanda piknik ateşi yakmaması için Hatay´da 4-5 noktaya mesire yeri kuruyoruz. Kurulacak yeni mesire yerleriyle ormanda ateş yakılmamasını ve piknik için orman yerine mesire alanlarını kullanmalarını sağlamak' diye konuştu.

Ormanlık alanları 14 yangın gözlem kulesi ile gözetlediklerini, , ormanda 139 yangın söndürme havuzu bulunduğunu, 3.5 ton su ve 500 kilo köpük kapasiteli 49 arazöz, 18 su tankı, ve diğer malzemelerle bölgede orman yangınlarına karşı mücadele verdiklerini, yanan alanları 1 yılda ağaçlandırdıklarını anlatan Koç, ülke genelinde 25 helikopter kiralandığını ve bunlardan 2´sinin Hatay´da (Arsuz ve Dörtyol´da) görevlendirildiğini, bölgede ise Adana´da 2, Mersin´de 2 helikopterin bulunduğunu, Antalya´da 12.5 ton su taşıma kapasiteli 1 yangın uçağının görevlendirildiğini ve gerekli olması halinde yarım saatte Hatay´a ulaşabileceğini anlattı. Koç, yurttaşların yangın ihbarlarını 112 ve 177 nolu telefonlara bildirmesini istedi.

Hatay Vali Yardımcısı İzci de ildeki ormanlık alanları İskenderun, Dörtyol, Arsuz ve Antakya Orman İşletme Müdürlüğü aracılığı ile korunduğunu ifade etti. Orman yangınlarında başarının hıza bağlı olduğunu anımsatan İzci, halkın en ufak yangın belirtisini bildirmesini ve orman yangınlarına ortalama müdahale süresinin 14 dakika olduğunu kaydetti.

TEDAŞ, Soğukoluk yangınına tazminat ödeyecek

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman yangınlarıyla Mücadele Müdürü Ketmen ise bir soru üzerine iki yıl önce Güzelyayla´da (Soğukoluk) çıkan orman yangınında yangının çıkış sebebine ilişkin ortaya çıkan bulgular üzerine TEDAŞ´a dava açtıklarını ve yerel mahkeme kararıyla 13.5 milyon lira tazminat kazandıklarını ancak hukuki sürecin devam ettiğini belirtti. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Koç da her orman yangınında kendilerinin yanı sıra jandarmanın yangına ilişkin inceleme yaptığını anlatarak, bu uygulananın her yangın için uygulandığını kaydetti.

Havadan yapılan inceleme sonrası değerlendirmede bulunan İskenderun Kaymakamı Yönden, 'Bölgedeki orman yangınlarına müdahale açısından teknik ve teknolojik olarak ilerleme kaydedildiğini gördük. Yangın söndürme ekipmanlarında eksiklerin giderildiği ve teknik ekibin bilgi ve kabiliyetinin artmasının sağlandığı vb. kurumsal gelişmelere ilişkin bilgi aldık' görüşünü belirtti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22