Yargı, meclisin 2 kararını iptal etti

Hatay İdare Mahkemesinin verdiği karar, İstinaf Mahkemesi niteliğindeki Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından da onaylandı.

GÜNCEL 7.12.2022 17:30:00 0
Yargı, meclisin 2 kararını iptal etti

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Belediye Meclisi'nin iki ayrı kararıyla AKP'li belediye başkanı Fatih Tosyalı'ya verilen yetkilerin iptaline ilişkin Hatay İdare Mahkemesinin verdiği karar, İstinaf Mahkemesi niteliğindeki Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından da onaylandı. Dava, İskenderun Belediye Meclisi'nin CHP Grubu tarafınan açılmıştı. 
Davayı açan dönemin İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, "Bu süreçten sonra yapacağımız çalışma, belediye başkanlığının hukuksuz şekilde bu sürede yapmış olduğu kiralamaları, devirleri, satışları vb. uygulamalara ilişkin suç duyurusunda bulunarak, yargıya taşımak olacak" açıklamasını yaptı. 

Yerel mahkemenin kararı onaylandı
İskenderun Belediye Meclisi, 02 Aralık 2019 tarih ve 81 nolu kararıyla, yüzde 100 hissesi belediyeye ait olan İskenderun Kent Hizmetleri (İSKENT) San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin sermaye yapısının güçlendirilmesi için belediye bünyesinde bulunan sosyal tesisler, spor kompleksleri, otoparklar vs. gibi tüm gayrimenkullerin şirketin sermayesine eklenmesini ve bununla ilgili işlemleri yürütmek üzere belediye başkanı Tosyalı'ya yetki verilmesini AKP ve MHP oylarıyla kabul etmişti. Meclis, aynı tarihte aldığı 82 nolu kararda da belediye tarafından işletilen veya kiraya verilen taşınmazların gayrimenkulleriyle birlikte kiralanması için belediye başkanına sözleşme yapma yetkisi vermişti. Bu karar da meclisin AKP ve MHP'nin oylarıyla alınmıştı. 
İki kararı da İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu adına yargıya taşıyan dönemin grup başkanvekili Ali Mutlu, Hatay İdare Mahkemesine açtığı davayı kazanınca, meclis kararları iptal edilmişti. Belediye yönetimi ise karara itiraz ederek, istinaf mahkemesi niteliğindeki Adana Bölge İdare Mahkemesine başvuru yapmıştı. Adana Bölge İdare Mahkemesi, yapılan itirazı temyiz yolu kapalı olmak üzere ve oybirliğiyle reddederek, Hatay İdare Mahkemesince verilen kararları onayladı. Bu durumda alınan meclis kararları da iptal edilmiş oldu.

Mutlu: Yapılan işlemler yargıya taşınacak 
Meclis'in yetkilerini belediye başkanına devretmesinin hukuki olmadığını belirterek kararları yargıya taşıyan İskenderun Belediye Meclisi'nin CHP'li Üyesi Mutlu, "Hatay 2.İdare Mahkemesinin 2021/251 ve 252 sayılı kararlarında, Meclisin yetkilerinin devredilemeyeceği, 'sözleşme yapma yetkisinin, sınırları belirsiz, genel ve muğlak ifade ile kimler lehine hangi hizmet ve proje kapsamında yapılacağı belirtilmeksizin' devrine ilişkin kararları vererek belediye meclisi işlemlerinin iptaline karar verilmiştir. Yargı tek adam olma sevdası ile belediye meclisinin yetkilerinin gaspına ve by-pas edilmesine izin vermemiştir. Hatay İdare Mahkemesinin verdiği ders niteliğindeki kararlarına rağmen İskenderun Belediye yöneticileri istinafa başvurarak itiraz etmişti. Adana Bölge İdare Mahkemesi da yerel mahkemenin kararını onayladı" değerlendirmesinde bulundu. Mutlu, "Bu süreçten sonra yapacağımız çalışma, Hatay İdare Mahkemesinin 81-82 Nolu Meclis kararlarını iptal etmesine rağmen, bu süreçte İskenderun Belediye Başkanlığının hukuksuz şekilde yapmış olduğu kiralamalar, devirleri, satışları vb. uygulamalara suç duyurusunda bulunarak yargıya taşımak olacaktır" görüşünü kaydetti. 


Anahtar Kelimeler: Yargı meclisin kararını iptal

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19