‘Yaşam kaynaklarını´ bekliyorlar

2022 sayılı kanun kapsamında aldıkları engelli aylığı 2016 Aralık ayında kesilen, yatağa bağlı yaşam mücadelesi süren 1980 doğumlu Sevsen ile 1982 doğumlu Cihan da önceki gün Dünya Engelliler Günü´nü kutladı.

GÜNCEL 5.12.2019 10:55:47 0
‘Yaşam kaynaklarını´ bekliyorlar

Nesrin Geyik/İskenderun

Kendileri gibi yatağa bağımlıyken üçüncü kardeşlerini geçtiğimiz günlerde kaybeden kardeşlerin yaşam mücadelesi, anne Fatma Ekenel´in kalça kırığı nedeniyle yatağa bağlanmasından dolayı daha da zorlaşmış durumda. Bu zorluğu katlayan diğer bir etmen ise engelli aylığının kesilmesinin ardından yaşadıkları maddi zorluklar. Ekenel ailesi, yatağa bağlı çocuklarının bakım ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasındaki zorluğu devlet desteği olmadan aşılamadığını belirtti.
Herediter Spinoserebellar Ataksi tanısı konulan ve 18 yaşından itibaren yavaş yavaş hareket kabiliyetini kaybeden, eklem ağrıları ve konuşma bozukluğu başlayan çocuklarının bakımını 2 yardımcı ile sağlayabildiklerini anlatan baba Hasan Ekenel, engelli maaşları kesilen çocuklarının ardındaki dramın gözardı edilmemesini istedi. 4 yıl önce henüz 38 yaşındayken kızları Meral´i, ardından geçtiğimiz aylarda kızları Zühal´i aynı hastalıktan kaybettiklerini hatırlatan Hasan Ekenel´in günlük yaşamı, 24 saati engelli 2 çocuğuna ve eşi Fatma Ekenel´e göre programlanmış durumda. İhtiyaçlarını karşılamanın her geçen gün ağırlaştığını, her birinin banyosunun, beslenmesinin sırayla yürütüldüğünü aktaran Ekenel, şunları belirtti: “Çocukların özel bakıma, özel beslenmeye gereksinimi var, günlük ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor ve ailenin mobil olması gerekiyor ki bütün bunlar ciddi bir maddi yük de getiriyor. İkinci bakıcı ücreti yanında özel gıdaları, daha fazla temizlik ve çamaşır, daha fazla enerji tüketimi de sözkonusu. Her şey başlı başına masraf. Masraflar bizi aşıyor. Birilerinin yardımına muhtaç olacağımıza devletimizin biraz daha duyarlı olmasını istiyoruz.”

Valiye sosyal medyadan ulaştı
Engelli maaşlarının yeniden bağlanması ile ilgili başvuruların sonuçsuz kaldığını aktaran baba hasan Ekenel, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bu kez Hatay Valisi Rahmi Doğan´a ulaştı. Ekenel, mesajında şunları iletti: “Sayın valim ben, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak diyorum ki 4 tane yatalak evlatlarım vardı. Birini 2014 yılında, birini de 26 eylül 2019 da kaybettim ve şu anda 2 evladım ve eşim olmak üzere 3 yatalak hastamla kaderimizle terk edilmiş durumdayız. 2016 yılından bu yana 2022 engelli maaşımız kesilmiş durumda. Bununla ilgili yaptığım bütün çabalarım sonuçsuz kaldı. Ailemin bütün ihtiyaçlarını karşılamak için hanemize giren para yetmiyor. Hepsi ve daha fazlası bize emek veren yardımcılara gidiyor. Valiliğe de bir dosya vermiştim onun sonucu da bana gönderilmedi. Benim feryadımı duyup bu konuda resmi veya dolaylı olarak yardımcı olmanızı saygılarımla arzederim.”

‘Yılın annesi´ de şu anda yatalak
İki çocuğunun ölümünün ardından 2 engelli çocuğunun da bakımını Hasan Ekenel, iki ücretli yardımcıyla yürütüyor. Zira anne Fatma Ekenel de çocukları gibi bakıma ihtiyaç duyuyor. Serebral Ataksi hastası 4 çocuğundan 2´sini kaybeden, yatalak 2 çocuğunun bakımı ve hayata tutunmalarını sağlamanın çabası içindeyken kalça kırığı yaşayan Fatma Ekenel, 2015 yılında Fatma Ekenel, HBB tarafından yılın annesi seçilmişti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22