Yaylada 3 ev yandı

HBB´nin yangına müdahale edecek arazözü yok

GÜNCEL 16.07.2019 10:53:12 0
Yaylada 3 ev yandı

Erzin´in Kızlarçayı mahallesine bağlı olan Karıncalı yaylasında elektrik kontağından çıktığı sanılan yangında üç ev yandı, yörede bulunan Hatay büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri arazözlerin dağlık alana çıkamadığını ve düz yol arazözünun bulunduğunu belirterek, yangına müdahele etmedi. Yöre sakinleri, orman içerisinde bulunan yaylada çıkan yangına ise Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin iki saat sonra müdahale ettiğini ve üç evin yandığını belirtti. Yangın ihbarını saat 13.30´da aldıklarını ve müdahale ettiklerini belirten Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 3 arazöz, 1 su tankı ve 1 yer ekibinin müdahalesiyle yangını söndürdüklerini ifade etti. Yetki karmaşası ve araç imkansızlığının giderilmemesi halinde bölgede ve yaylalarda oluşacak yangınlarda vatandaş mağdur olacak.

Akın Bodur/İskenderun
Muğla´da çıkan ve 400 hektar ormanın yok olduğu yangın, havadan müdahalenin yetersiz olduğunu gösterirken, Erzin´de çıkan yangın da karadan mühalenenin yetersizliğini sergiledi. Erzin´de orman kenarındaki yaylada çıkan yangında üç ev yandı. Amanos Dağı eteklerindeki Karıncalı yaylasında oturan Mehmet Ulu´nun evinde çıkan yangın, Abdullah Alpar ve Elvan Göçerin evine sıçmadı ve 3 ev kullanılamaz hale geldi. Yörede yaşayanlar, Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin yerleşim alanının orman içinde bulunması üzerine ´yasak´ olduğu için müdahale etmediğini, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin ise müdahalede geciktiğini ve iki saate yakın bir süre sonra geldiğini savundu. Orman Bölge Müdürlüğünün Orman Yangınlarıyla Mücadele Müdürlüğü yetkilileri ise bölgenin mahalle olduğunu ve müdahale yetkisinin itfaiyede bulunduğunu, yangını ise kendi ekiplerinin söndürdüğünü belirtti. HBB ise ev yangınlarına Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin müdalelede bulunduğunu belirtti. HBB´nin Erzin yöresinde ise arazi arazözü bulunmuyor.
Yangının elektrik kontağından çıktığı üzerinde duruluyor. Kırsal alanda yaşanabilecek olası yangınlarda tartışma konusu olan yetki karmaşması ve araçların durumuna ilişkin sorunların yaşanması halinde vatandaşlar zarar görmeye devam edebilecek. Hatay´ın yarısının kırsal alanda olduğu ve bunun önemli kısmının ise yayla veya dağlık alanda bulunduğu anımsandığında Hatay Büyükşehir Belediyesinin belli merkezlerde itfaiye birimleri oluşturmamasının olası yangınlarda yöre halkının mağdur olmaya devam etmesini getireceği belirtiliyor.

'İtfaiyenin müdahalesi yasak' iddiası
İddiaya göre yangın cuma gecesi meydana geldi. Erzin´in Kızlarçayı mahallesine bağlı olan Karıncalı yaylasında bulunan yangın bölgede bulunan üç evin yanmasına yol açtı. Yöre halkı çevrecilerin oluşturduğu bir sosyal medya grubunda 'Dün akşam Erzin Karıncalı yaylasında yangın çıktı, HBB İtfaiyesinin gelmesi yasakmış, orman itfaiyesi de 2 saate geldi, Allah korudu, 3 evle yırtık, çok manidar' ifadesini paylaştı.' Karıncalı Yayladasında 800 hanenin bulunduğu belirtilen paylaşımda, yangının yaşandığı Karıncalı yaylasının Kızlarçayı mahallesine bağlı olduğu belirtildi. Yetkililer ise Karıncalı yaylasında değil, çevresindeki diğer yaylalarla birlikte yörede 800 hanenin olduğunu ifade etti.

'Ev yangınına müdahale görevi itfaiyede'
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünün Orman Yangınlarıyla Mücadele Müdürlüğü yetkilileri ise iddianın doğruyu yansıtmadığını savundu. Orman Yangınlarıyla Mücadele Müdürlüğü yetkilileri, yangının kendilerine gece saat 01.30´da ihbar edildiğini ve hızlı bir şekilde müdahale ettiklerini, 3 arazöz, 1 su tankı ve 1 yer ekibinin müdahalesiyle yangının söndürüldüğünü ifade etti. Hatay büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin yangına müdahale etmesinin yasak olduğu yönündeki değerlendirmenin gerçeği yansıtmadığını savunan aynı kurum yetkilileri, 'Hatay büyükşehir oldu ve yangın alanı da Erzin´in bir mahallesi. belediyenin müdahale etmesi yasak diye bir kavram yok. Aksine ev, araç, işyeri, depo gibi yangınları itfaiye bakmaktadır. Orman Yangınlarıyla Mücadele Müdürlüğü, orman yangınlarıyla ilgilenmektedir. Belediye 800 hanenin bulunduğu bir yerleşim alanına yol, asfalt, içmesuyu, altyapı, ulaşım gibi hizmetlerde yetkili, yangına müdahelede mi yetkili değil? Bu doğru bir yaklaşım değil, aksine orası bir yerleşim alanı ve ev yangınına müdahale yetkisi belediye itfaiyesinindir. Biz de zaman zaman itfaiyeden destek istemekteyiz' değerlendirmesini yaptı.

HBB´nin bölgede dağ arazözü yok
HBB Erzin yöresindeki itfaiye görevlileri ise yangının gece saat 23.30 dolayında çıktığını, yöre sakinlerinin kendilerini de aradığını ancak arazözlerin arazi aracı değil, kamyon tipi düz yol aracı olduğunu ve Kırıncalı yaylası yolunun bazı bölgelerinin dar ve keskin virajlı olduğunu, bu nedenle müdahale edemediklerini ifade etti. Bölgede üç yıl önce de yangın çıktığını ve o zaman da Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin müdahale ettiğini anlatan yetkililer, 'Bizim bu araçlarla yaylalardaki evlerde oluşacak yangınlara müdahele etmemiz mümkün değil. Çünkü buradaki Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi araçlarının dağa çıkma özelliği bulunmamakta, düz yol aracı ve araçların yere mesajesi yakındır. Orman Bölge Müdürlüğünün araçları ise dört çeker ve yüksek arazözlerden oluşmaktadır. Bölgeye Osmaniye üzerinden çıkılır ama o zaman da belli bir mesafede kalır ve çıkamaz. Yolun bazı bölgeleri dar ve keskin virajlardan oluşmaktadır. Bu araçlarla sadece Orman Bölge Müdürlüğü isterse takviyede bulunabiliriz. Zaten orası da Orman Bölge Müdürlüğüne ait olup, vatandaşlara kiralanan bölgedir aslında orası halen orman görünmektedir ve Orman Genel müdürlüğünün sorumluluk alanında yer almaktadır' değerlendirmesini yaptı. Osmaniye Belediyesinin Zorkun yaylası bölgesinde arazi araçlarından oluşan arazözün bulunduğu bir ekibi konuşlandırdığını belirten yetkililer, benzer bir uygulamanın Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından da yapılması gerektiğini aksi durumda benzer yangınlara yöredeki araçlarla müdahele etmelerinin mümkün olamayacağını anlattı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı 1. bölge yetkilileri de ev yangınlarına kendilerinin müdahele ettiğini, 112 ortak çağrıya gelen bildirimlerin kendilerine iletildiğini ve yapılan tüm bildirimlerin kayıt altında olduğunu ifade etti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22