Yelken kulübüne ‘iptal kararı´

Hatay 1. İdare Mahkemesi, İskenderun Belediye başkanlığı tarafından yelken kulübü için 18.05.2005 tarihinde verilen yapı ruhsatı ile bu ruhsata dayanılarak verilen yapı kullanma izni belgesini iptal etti.

GÜNCEL 25.10.2019 09:51:21 0
Yelken kulübüne ‘iptal kararı´

İskenderun/SES

İskenderunlu Mimar Ercüment Kimyon tarafından açılan davayla ilgili İdare Mahkemesi´nin iptal kararıyla ilgili 30 gün içinde Danıştay´a itiraz edilebilecek.
Hatırlanacağı gibi İskenderun belediyesi ile İskenderun Yelken İhtisas ve Su Sporları Kulübü arasında 1999´da kiralama sözleşmesi yapılmış, kiralama süresi 15 olarak belirlenen yapının 2004 yılındaki ek protokolle lokal yeri yıkılarak ‘modernizasyon´ adıyla yeni bir bina inşa edilmişti. Yapımı tamamlanan binanın lokanta ve düğün salonu olarak kullanılmasına karşın 2005 tarihli yapı ruhsatı ile 2006 tarihli yapı kullanma izin belgesinde Su Sporları Tesisi olarak işlenmiş.

Bilirkişi raporuna dayandırılan gerekçeli kararda, “Dava konusu parselin 3621 sayılı Kıyı Kanunu´na tabii alanda kaldığı, kanunun 6. Ve 7. Maddelerinde kıyı kenar çizgisinin deniz tarafı ile dolgu yapılarak elde edilen yerlerde yapılabilecek yapıların sınırlı sayıda belirtildiği, örnekseme yoluyla bu alanlarda yapılacak yapıların niteliğinin arttırılamayacağı, aktarımı yapılan bilirkişi raporuyla da dava konusu parsel üzerindeki yapının 3621 sayılı kanun kapsamında yapılabilecek yapılandan olmadığının tespit edildiği, yapının imar planına ve mimari projesine aykırı bir şekilde yapıldığının belirtildiği, yapının parsel sınırını aşacak şekilde yapılıp tamamlandığı, yapı ile birlikte alandaki yapılaşma yoğunluğunun arttırıldığı anlaşıldığından, 3621 sayılı Kanun´a ile 3194 sayılı Kanun´a aykırı şekilde verilen inşaat ruhsatı ile bu ruhsata dayalı olarak tamamlanan yapıya yönelik düzenlenen yapı kullanma izin belgesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi.

Savunma İskenderun Belediyesi ile Spor Genel Müdürlüğü´nden
İskenderun Belediyesi adına yapılan savunmada usul yönünden davanın süresinde açılmadığı, esas yönünden de dolgu imar planının kıyı kanunun 7. maddesi uyarınca onaylandığı, onayın imar planına işlenmesi üzerine yapıya ruhsat verildiği, imar çapı ve ruhsatın plana ve kanuna uygun verildiği belirtilerek davanın reddi yönünde savunma yapılırken, Spor Genel Müdürlüğü taşınmazın 1999 yılında İskenderun Yelken İhtisas ve Su Sporları Kulübüne kiralandığını hatırlattı. Genel Müdürlük de müdahil olarak yaptığı savunmada 2000 yılında kiralama süresinin 15 yıl olarak belirlendiğini, lokal yerinin 2004 yılında yıkılarak ‘modernizasyonu için´ ek protokol imzalandığını, dava konusu işlemlerin mevzuata uygun olduğunu savundu.
Mahkeme, gerekçeli kararında Feyezan kanalının alüvyonlu malzemeleri ile oluşmuş dolgu alanından 1966 yılında ihdas edilen 2517 m2´lik Maliye Hazinesi´ne ait taşınmazın deniz sporları yapılması için, su spor için gerekli tekne ve malzemelerin korunması için 1976 yılında Spor Genel Müdürlüğü´ne tahsis edildiği, tahsisine uygun faaliyette bulunmak üzere Kulübe kiralandığı bilgisinin de yeraldığı kararda, Su Sporları Tesis Alanı olarak ayrılan alanla ilgili, dava konusu işlemlerin iptaline karar verildiği kaydedildi.

Bilirkişi: Spor tesisi ruhsatıyla lokanta…
Projeye aykırılıkların da yeraldığı gerekçeli kararda atıfta bulunularak paylaşılan 15.11.2018 tarihli bilirkişi raporunda da “…Dava konusu binanın mimari projesinin incelenmesinde; binanın kullanım amacının lokanta olduğu ve lokanta olarak kullanıldığının görüldüğü. Su sporları tesisi ile ilgisi bulunmadığı, Kıyı Kanunun 13.maddesinin c bendinde ‘Kıyılarda yapılan yapı ve tesisle, yapı amaçları dışında kullanılamazlar´ hükmünün yer aldığı, bu durumda kıyı alanında yapılan lokanta binasının onaylı imar planında belirtilen Su Suporları Tesisi amacının dışında farklı bir amaçla kullanıldığından Kıyı Kanununa aykırı olduğu, kıyıda yapılabilecek yapılar arasında lokanta binası ve benzeri yapıların bulunmadığı… İskenderun Belediyesi tarafından Su Sporları Tesisi olarak Yapı Ruhsatı düzenlendiğinden 18.05.2005 tarih ve 2/1/51 sayısı yapı ruhsatının onaylı imar planına, kıyı kanununa ve imar kanununa aykırı olduğu; 1153 sayılı parselde yapımı tamamlanan binanın lokanta binası olduğu halde Su Sporları Tesisi olarak İskenderun Belediyesi tarafından düzenlenen 26.05.2006 tarih ve 14 sayılı yapı kullanma izin belgesinin de onaylı imar planına, kıyı kanununa ve imar kanununa aykırı olduğu” kanaati belirtildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19