Yeni bir yaşam armağan etmek ister misiniz?

Hatay´da bugüne kadar toplam 3 bin 533 organ bağışı yapıldığını 2018´de 276 kişinin organ bağışında bulunduğunu belirten Hatay il Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz, Hataylıları organ bağışı kartını iki tanık huzurunda do

SAĞLIK 3.11.2018 10:39:00 0
Yeni bir yaşam armağan etmek ister misiniz?

'Başarılı bir organ naklinden sonra kişiye gerçek bir yaşam armağan edilmektedir” diyen, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz, 03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada organ nakli bekleyen hastaların, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir sure içinde kaybettiğini, bakanlığın 2018 yılı verilerine göre yaklaşık 25 bin 995 kişinin organ nakli için sıra beklediğini bildirdi.

22 bin 995 hasta böbrek nakli için sırada
Organ naklini tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya kadavradan alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesi olarak tanımlayan Dr. Yılmaz, organ bağışının ise kişi hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesi olduğunu hatırlattı. Türkiye´de bakanlık verilerine göre 25 bin 995 hastadan 22 bin 363 böbrek nakli, 2131 karaciğer nakli, 1061 kalp nakli, 284 pankreas nakli, 62 akciğer nakli için sıra beklediğini ifade eden Yılmaz, bazı hastaların da yurt dışında tedavi olabilmek umuduyla çare aradığını kaydetti.

Hatay´da bin 735 kişinin yaşamı dialize bağlı
Hatay´da organ bağışı ile ilgili ise Dr. Yılmaz, şu bilgileri paylaştı: “İlimizde bu zamana kadar toplam 3.533 organ bağışı yapılmış olup, 2018 yılında 276 kişi Organ Bağışında bulunmuştur. Ülkemizde kronik böbrek yetmezliği hastası 59558 kişi ilimizde ise bin 735 kişi diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmektedir. Başarılı bir organ naklinden sonra kişiye gerçek bir yaşam armağan edilmektedir. Son yıllarda yaşanan sağlıkta dönüşümle birlikte dünyaya örnek olan başarılı nakiller gerçekleştirebilmekteyiz. Ülkemizde organ nakilleri dünya standardında yapılmakta ve hatta dünya standardının üzerinde sonuçlanmaktadır. Karaciğer ve böbrek gibi önemli organların nakillerinde başarı oranları %90´nın üzerindedir.”

Organ bağışı işlemi nereden yapılabilir?

On sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabileceğini de aktaran Dr. Yılmaz, organ bağışı işleminin İl Sağlık Müdürlüğünde, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Tüm Kamu, Özel ve Üniversite Hastanelerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde, Organ Nakli Yapan Merkezlerde yapılabildiğini ifade etti. Yılmaz, şunları belirtti: “Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması; organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57