Yeni normalleşme süreci başladı

Koronavirüs yörede can almayı sürdürürken, tedbirler de devam ediyor.

SAĞLIK 1.06.2021 16:21:33 0
Yeni normalleşme süreci başladı

Akın Bodur/İskenderun

 İskenderun´un Bekbele mahallesinden camcı Sedat Bilgin, yakalandığı koronavirüse yenildi ve yaşamını yitirdi.

Koronada normalleşme takvimi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yapılan kabine toplantısı sonrası yeni normalleşme kararlarını açıkladı. Buna göre, Haziran boyunca sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi ve cumartesi günü için akşam 22.00 ile sabah 05.00 arasında olacak. Lokantalar sabah 07.00-21.00 arasında masaya servisi, pazar günleri ise sadece paket servisi yapabilecek. Restoran, kafe, spor salonları vb. 07.00-21.00 saatleri arasında açık olacak, ilk okullarda eğitim başladı, diğer okullarda ise okullarda 7 Haziran´da haftada iki gün yüz yüze eğitim olacak, üniversiteler ise 13 Eylül´de açılıyor. Kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler pazar günü hariç saat 07.00-21.00 arasında çalışmaya başladı. Kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulaması ise yeni bir düzenlemeye kadar devam edecektir. Spor kulüpleri genel kurullarını haziranın ilk gününden itibaren, diğer kuruluşlar da ikinci yarısından itibaren yapılabilinecek. Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ve nikah şeklindeki düğün törenleri, belirlenen şartlara uygun şekilde başladı. Temmuz ayında kısıtlama süreleri ve günleri, vaka ve vefat sayılarındaki değişime, aşılamada kat edilen mesafeye göre yeniden belirlenecek.

Okullar açıldı, kapanma tarihi 2 Temmuz
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların 7 Haziran Pazartesi günü itibariyle açılacağını duyurdu. Selçuk, sosyal iletişim hesabından yaptığı paylaşımında, '1 Haziran Salı gününden itibaren tüm ilkokullarda ve okul bünyesindeki ana sınıflarında haftada 2 gün yüz yüze eğitime başlanacaktır. Diğer okul öncesi kurumların mevcut durumda olduğu gibi tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime devam edecektir. 7 Haziran pazartesi günü tüm ortaokul ve liselerde haftada iki gün yüz yüze eğitime geçilecek. Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki okullarda yüz yüze eğitime yarından itibaren haftanın 5 günü tam zamanlı olarak başlanacak. 2020- 2021 eğitim öğretim yılı 2 Temmuz Cuma günü sona erecek' değerlendirmesinde bulundu.

Aşı olmayana sokak izni 4 saat
Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulu, kabinenin aldığı karar kapsamında yeni normalleşmeye ilişkin karar aldı. Hatay Valivekili Aydın Tetikoğlu´nun başkanlığında toplanan il hıfzıssıhha kurulu, oy birliği ile aldığı 01 Haziran 2021 gün ve 2021/25 sayılı kararında, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanması amacıyla yerler ve kişilerin kısıtlamadan muaf tutulacağını anımsattı. 'Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsamakta olup; ikamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamalarına tabidir' ifadesinin yer verildiği kararda şunlar da yer aldı: 'Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan ileri yaş gruplarındaki veya ağır hastalığı olan vatandaşlarımızın 112, 155 ve 156 numaraları üzerinden bildirdikleri temel ihtiyaçları, VEFA Sosyal Destek Gruplarınca karşılanacak olup, bu konuda gerek personel görevlendirilmesi gerekse ihtiyaçların bir an evvel giderilmesi bakımından gerekli tedbirler Valiler ve Kaymakamlar tarafından alınacaktır. Aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımızla ilgili olarak, herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının dışında ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır. Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız pazar günleri dışındaki diğer günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler; pazar günleri ise tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklardır. Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanamayacak. Kademeli normalleşme döneminin ikinci etabında; sadece sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanacak olup sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre içerisinde şehirlerarası seyahate ilişkin herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyecek.'
Kongreler, maske-mesafe-temizlik kuralına uyulması ve açık alanlarda kişi başı asgari 4 m2, kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 m2 alan bırakılması kaydıyla izin verilecek; Nikah törenleri de yiyecek-içecek ikramının yapılmaması ve azami 100 davetli ile sınırlandırılmasıyla yapılacak. Belirlenen kurallara uymayanlara TCK´nın 195. maddesi kapsamında gerekli adli İşlem yapılacak.

Aşılamada 50 üstüne başlanıyor
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Türkiye´nin aşı tedariki ve aşılama takvimi ile kademeli normalleşmeyi görüşürken, toplantı sonrası açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Haziran´dan itibaren aşılama programımız hızlandırdıklarını, 50 yaş üzeri vatandaşların aşılanmasına başlanacağını belirtti. 50 milyon doz Sputnik aşısı için anlaşma imzalandığını belirten Koca, bu hafta yaklaşık 5 milyon doz aşının daha ülkeye ulaşacağını kaydetti. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Koca, nüfusumuzun 3 katını aşan 270 milyon doz aşı için imza attıklarını belirtti. Türkiye, Mayıs sonu itibarıyla uygulanan birinci doz aşılamada 16 milyona ulaşırken, ikinci doz aşı ise 12 milyonu geçti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda, yerli aşı olan VLP tipi aşının Faz-2 aşaması için çağrıda bulundu. Varank, paylaşımında, 'En yenilikçi aşı adayımızda Faz-1 aşamasını başarıyla tamamladık. Benim de gönüllüsü olduğum VLP aşısının Faz-2 aşaması için şartları sağlayan gönüllüler arıyoruz' ifadesine yer verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada da ODTÜ´den Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesinden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesi sonucu geliştirilen yerli VLP tipi aşı adayının insan denemelerinde yeni bir aşamaya geçildiği kaydedildi. Buna göre, Faz-1 aşamasında güvenilirliği kanıtlanan VLP tipi aşının etkinliğini ölçecek Faz-2 evresi için çalışmalar başladı. Faz-2 aşamasına en az 480 gönüllü katılacak. Gönüllüler 18 yaşını doldurmuş, herhangi bir sağlık sorunu veya hastalığı olmayan, genel sağlık durumu iyi kişilerden seçilecek ve covid-19 antikoru geliştirmemiş olması, covid-19 PCR, HIV, Hepatit B ve C testlerinin negatif çıkması istenecek. Hamileler gönüllü olamayacak. Gönüllülerin, tam kan sayımına, karaciğer, böbrek fonksiyonlarına ve kan şekerine bakılacak. Ayrıca gönüllülerden bilgilendirilmiş onay formunu imzalamaları istenecek. Kriterleri karşılayan 480 gönüllüye, subkutan enjeksiyonu yöntemiyle yani koldan kas içine değil, deri altına aşı yapılacak ve gönüllülere 3 hafta arayla iki doz aşı uygulanacak.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,57% 0,19
  • EURO

    34,72% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2420,85% -0,48
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00