'Yerel medyanın önemi farklı'

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, dün kutlandı. İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve CHP İskenderun Gençlik Kolları dün ayrı ayrı gazetemize Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında ziyartte bulundu.

GÜNCEL 11.01.2019 11:04:17 0

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun Kaymakamlığı basın sorumlusu Fatih Kayacan, İskenderun Belediyesi basın sorumlusu Ömer Soylu, CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, AKP Kadın Kolları Hatay İl Başkanı Sara Gök ile farklı mesleklerden birçok kişi ve sivil toplum kuruluşu, kamu çalışanları telefon ya da mesajla gazetemiz çalışanlarının, Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.
Çalışan Gazeteciler Günü, 10 Ocak 1961 tarihinde 212 sayılı kanun yürürlüğe girerek, basın mesleği icrasında emek verenlerin hakları düzenlendi gün. Bu nedenle 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak kabul edildi ancak bir süre sonra gazeteler ve gazetecilere yönelik baskının artması üzerine 10 Ocak´ın, bayram değil, farkındalık etkinlikleri düzenlenmesi olarak adlandırılmaya başlandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, ülkede son 10 yılda çalışan gazetecilerin üçte birinin işsiz kaldığını, çalışabilen gazetecilerin ise çoğu Basın İş Yasası kapsamında olmadığını anımsattı ve Yeni Basın Kartı Yönetmeliği ise önceki yönetmeliklerin gerisinde kaldığını iade etti.

Kaymakamdan kutlama ziyareti
Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında dün gazetemizi ziyaret eden İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, çocukluk ve gençlik yıllarının yazılı medyayı, mizah dergilerini, bilim ve tekniğe yönelik ansiklopedileri okuyarak geçirdiğini ifade etti. Günün teknolojisi kapsamında ilerleyen süreçte yazılı basının yerini alabileceğini ifade eden kaymakam Yönden, kamu hizmeti olan, kamu ile idareciler arasında köprü görevi üstlenen, halkı bilgilendirme işlevi bulunan gazeteciliğin her zaman önem taşıyacağını ifade etti ve gazetemiz çalışanlarının gününü kutladı; yazı işleri müdürümüz Sadet Berkyürek ve çalışanlarla sohbet etti.

CHP´li gençlerden karanfil
CHP İskenderun Gençlik Kolları Başkanı Hurşit Mursaloğlu ve yönetimi de dün yaptığı ziyarette, gazetemiz çalışanlarının gününü kutladı. SES çalışanlarına karanfil hediye eden CHP´li gençler, medyanın, özellikle Anadolu medyasının, yerel haberciliğin çok önemli olduğunu, halkın fikir ve ifadelerinin duyurulması ve ilgililere yansıtılmasında aracılık görevi yaptığını kaydetti. CHP İskenderun Gençlik Kolları Başkanı Mursaloğlu, yerel basının her zaman yaygın medyaya göre önemli olduğunu, kent aşamında farklı bir yeri bulunduğunu belirtti ve gazetecilik yapanlarla gazetecilik mesleğini kullananlar arasındaki ayrımın da bilinmesi gerektiğini ifade etti. CHP İskenderun Gençlik Kolları olarak yerel medyayı sık sık ziyaret ettiklerini, etkinliklerine davet ettiklerini anlatan ve gazetemiz yazı işleri müdürü Berkyürek ile sohbet eden Mursaloğlu, son iki ayda kentteki yerel medyayı üç kez ziyaret ettiklerini ve bunu sürdüreceklerini anlattı. Hükümetin yaptığı yasal düzenlemelerden en çok etkilenen kesimin de yine yerel medya olduğunu kaydeden Mursaloğlu, kendilerinin yerel medyanın yanında ve destek olmayı sürdüreceğini söyledi.

'Sorumluluk düzeyi yüksek bir meslek'
AKP Kadın Kolları Hatay İl Başkanı Sara Gök, dün gazetemizi telefonla arayarak, Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı. Kutlamayı ziyaret ederek gerçekleştirmek istediğini ancak Ankara´da bulunmaları nedeniyle telefonla kutladıklarını ifade eden AKP Kadın Kolları Hatay İl Başkanı Gök, gazeteciliğin sorumluluk düzeyinin birçok meslekten daha yüksek olduğunu ifade etti ve bilgiyi doru aktarmanın, haklının güçlü olduğunu ifade etme ve savunmanın önemli olduğunu belirterek, işini doğru yapanların değerenin herg eçen gün daha iyi anlaşıldığını söyledi.

'Gerçek basın emekçilerinin gününü kutluyorum'
CHP Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün de yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: 'Gazeteciler işsiz. Gazeteciler tutsak. Kalemleri de tutsak. Gazeteciler baskı altında. Bu zorluğa rağmen cesaretle onurlu bir mücadele veren başta gazeteci dostlarım olmak üzere tüm gerçek basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.'
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha da çalışan gazetecilerin gününü kutladı. Culha, “Kamuoyunu doğru ve objektif bir şekilde bilgilendiren, bilgi akışını tarafsız bir şekilde sağlayan basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Kamuoyunun istek ve taleplerinin doğru yansıtılması, toplumun her kesiminin sesinin duyurulması bakımından oldukça büyük önem taşımaktadır. Basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin ve baskıların kaldırıldığı, düşünce ve fikir özgürlüğünün yaşandığı aydınlık bir Türkiye´de yaşamak umuduyla, her koşulda büyük bir özveriyle çalışan basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutluyorum' açıklaamasını yaptı.
Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu ise şu açıklamayı yaptı: 'Basın çalışanları yer, mekân ve zaman ayırt etmeksizin, vatandaşlar adına doğru ve tarafsız bir şekilde yaptığı tüm çalışmaları gerektiğinde zor şartlarda bile görevlerini tamamlamaktan kaçmayan, bu uğurda canla başla çalışan bizim kıymetli yoldaşlarımızdır. Vatandaşın daha sağlıklı bilgilendirilmesi ve olayları farklı açılardan gözlemlemeleri adına basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin korunması esastır. Bizlerin vatandaşlarla aramızdaki köprüyü koruyan basın mensuplarımız bizi yansıtan en önemli görevi de üstleniyor. Basın çalışanlarının, görevini yerine getirirken her zaman doğru haber verme, özel hayata saygı, tarafsızlık içerisinde olduğuna tüm samimiyetimle inanıyor, bu ilkeleri her zaman üstün tutacaklarından şüphe duymuyorum.'

´Basın özgürlüğünde iyi noktada değiliz´
Saadet Partisi (SP) GİK Üyesi Necmettin Çalışkan, ülkenin basın özgürlüğü ve gazetecilerin çalışma şartları açısından iyi bir noktada olmadığını ifade etti. SP GİK Üyesi Çalışkan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: 'Gazetecilik, fedakarlık ve sorumluluk isteyen, zor şartlarda yapılan önemli bir meslektir. Halkımızın doğru bilgilendirilmesini ilke edinmiş, tarafsız ve objektif basın, demokratik ve gelişmiş ülkelerin en önemli güçlerinden biridir. Zor şartlara rağmen ülkemizde ve dünyada görevlerini yerine getirmek için emek harcayan gazetecilerin halkı doğru, tarafsız ve sağlıklı bilgilendirme çabaları takdire değerdir. Maalesef Türkiye hem basın özgürlüğü hem de gazetecilerin çalışma şartları açısından iyi bir noktada değil. Umarız çalışma şartlarının daha da düzeldiği, basın özgürlüğünün kâmil manada gerçekleştiği bir Türkiye hepimizin ortak temennisidir. Bu vesile ile topluma karşı sorumluluğunu yerine getiren tüm basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Gününükutluyor, sosyal ve ekonomik refahın en yüksek standartlarda olduğu mutlu yarınlar, aydınlık günler temenni ediyorum.'
İskenderun Kuyumcular ve Saatçılar Odası Başkanı Uğur Fırat da, insanların fikirlerini özgürce ifade edebilme ve doğru bilgiye ulaşmaya ihtiyacı ve hakları bulunduğun belirtti Fırat, 'Demokratik toplumlarda, topluma bu hakkı kullanması yönünde en büyük katkıyı basın mensupları sağlamaktadır. Basının özgür olması, demokratik toplum olmanın da kaçınılmaz bir gereğidir. Kamuoyunun doğru ve tarafsız haber alması için fedakarca, özverili ve sorumluluk bilinciyle görev yapan gazetecilerin gününü kutlarım' görüşünü ifade etti.
Bağımsız Sağlık Sen (BASK) Genel Merkez yöneticisi Metin Yılmaz da gazetecilerin halkın gereçeğe ve olayra açılan penceresi olduğunu belirtti. Yılmaz, 'Gazeticilik mesleği dekmorasinin temel taşlarındandır. Hayatın birçok alanında ulaştıkları doğru ve tarafsız bilgileri fedakarlık ve sorumlulukla kamuoyuna aktararak zor şartlarda mesleklerini icra etmektedir. Gazeteci arkadaşalrımızın kalemleri demokrasiyi koruyan kılınçtır. Yanlız ülkemizde olduğu gibi ilde yerel gazeteciler çok zor şartlarda bu görevi yerine getirmektedir. Gerek yerel yönetimler gerek kurumlarının bu kutsal görevde her daim yanlarında olunması gerekmektedir. BASK ailesi olarak gazetecilerinin yanınızıdayız' açıklamasını yaptı.
HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali ise şunları belirtti: 'Milletimizin ortak sesi olmanın ötesinde, kamuoyunun vicdanını temsil eden tüm basın mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum. Özellikle kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesinde basın mensuplarına çok büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Ülkede, bölgede ve ildeki gelişmelerin doğru şekilde algılanıp yorumlanması ve halkın bilgilendirilmesinde yerel gazetelerin de etkin bir rolü bulunmaktadır. Tarafsız ve evrensel normlara uygun ilkeler çerçevesinde yayıncılık yaparak kamuoyunu aydınlatan, bu yolda her an haber peşinde koşan basın çalışanları, halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak da kamusal bir görevi yerine getirmektedir.'
Bahçeşehir İskenderun Kampüsü iletişim uzmanı Buse Erenkul da gazetemize gönderdiği mesajla ggazetemiz çalışanlarının gününü kutladı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00