Yıkımın ardından ‘TOKİ-Arsuz’ hatırlatması

Depremle gelen büyük yıkımın yaşandığı Antakya’daki Emek mahallesinde belediye eliyle kentsel dönüşümü tamamlanamayan alan TOKİ’ye verilmiş Arsuz’da TEKEL tesisleri Antakya Belediyesi’ne devredilmişti

24.02.2023 22:44:00 0
Yıkımın ardından ‘TOKİ-Arsuz’ hatırlatması

Hatay'da 2013 yılında "riskli alan" ilan edilmesine karşın kentsel dönüşümü sağlanamayan merkez Antakya ilçesi Emek Mahallesi'nde, depremlerin yol açtığı yıkım büyük oldu. Kentsel dönüşümü sağlanamayan mahallede, depremle gelen büyük yıkım tartışmalarının odağındaki isim Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, eleştirilere yanıt verdi. Savaş, 3,5 emsal verilen imar planının kentsel dönüşüm şartlarına uygun yapılmasında ısrar ettiklerini hatırlattı.

Katıldığı bir televizyon programında konuşan ve sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başkan Savaş, “Sorumluluk dört bileşende; hükümet, belediyeler, yapı denetim firmaları ve müteahhitler. 2013 yılına kadar meslek odaları da inceleme yapıyordu, ondan sonra projeler belediyeye geliyordu. Maalesef iktidar bunu kaldırdı” dedi.

Aksaray ve Emek mahallelerinin riskli alan edilmesi için Antakya Belediye Başkanlığı döneminde bakanlığa teklifte bulunduğunu belirten Hatay Büyükşenir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Bu mahalleler riskli alan edildi. Ancak Hatay büyükşehir ilan edildi ve seçimlerde biz kazanınca kentsel dönüşüm yetkisini bakanlık Antakya belediyesine verdi. Antakya belediyesinin hazırladığı proje ise sorunluydu. 3,5 emsalle bina yapmak istediler. Sosyal donatı alanlarıyla kentsel dönüşüm şartlarına uygun yapılmasını istedik. Bunun üzerine emsali 2,8’e düşürdüler. Buraya 9 yıldır çivi çakamadılar. Antakya Belediyesi yapamayınca TOKİ'ye verip,karşılığında Arsuz'daki TEKEL binasını aldılar” dedi.

İktidarın imar aflarını, 2013 yılında odaların sürecin dışında bırakılmasını da hatırlatan Başkan Savaş, “"21 yıldır bu kanunları çıkartan,imar aflarını çıkartan,meslek odalarını 2013’ten bu yana bu işten el çektiren iktidara bakmak gerek.Bu 10 belediyenin 8 tanesi ve ilçelerin çoğu iktidar partisine ait,ama maalesef ülkeyi yöneten iktidar partisine hiçbir soru sorulamıyor. Yargıya başvuralım,k imler haksızsa cezasını çeksin, bu benim için de dahil. Diğer illerin de bu hesabı vermesi lazım. İstifa edilecekse 10 büyükşehirin istifa etmesi lazım.Burada yıkılan ilçeler, beldelerin istifa etmesi lazım. İktidarın aldığı kararlardan dolayı istifa etmesi lazım” eleştirisinde bulundu.

“Konutların, iş yerlerinin ruhsatını ilçeler veriyor, denetimi de onlarda. Herkesin hesap vermesi lazım, bizim de herkese hesap sormamız lazım” diyen Savaş, sorumluluğun dört bileşeni hükümet, belediyeler, yapı denetim firmaları ve müteahhitleri işaret etti, iktidarın 2013 yılında meslek odalarının inceleme yetkisini kaldırdığını hatırlattı.

Eski Tekel tesisleri adım adım Antakya Belediyesine hazırlandı

Emek mahallesinde yaşanan yıkımın ardından AKP’li Antakya Belediyesi ile CHP’li Arsuz Belediyesi sınırlarında kalan eski Tekel tesisleri Emek mahallesi-Arsuz tartışması da gündeme taşıdı. Yıllardır kullanılmayan, kaderine terk edilen ancak depremin yıkıcı etkisine karşın halen ayakta duran eski Tekel İşletmesi’ne ait depo, tank ve lojmanlar bugün artık eskimiş ve âtıl halde durumda. Alan büyüklüğü yaklaşık 160 dönümlük planlama alanında hâlihazırda 1985 ada 1 parselde ikincil konutlar ve iki katlı sosyal tesis, 1986 ada 1 parselde 54 daireli kagir binalar, 1994 ada 1 parselde 6 adet prefabrik depo, bir adet prefabrik sosyal tesis, 12 adet tank yapısı bulunuyor.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04