Yılbaşı yasağında ´hafta sonu esasları´ geçerli

Her gün daha çok kişiye yayılan ve ölüm oranını arttıran koronavirüse karşı mücadele alınan tedbirlerle sürüyor.

GÜNCEL 16.12.2020 16:21:56 0
Yılbaşı yasağında ´hafta sonu esasları´ geçerli

Akın Bodur/İskenderun

Hatay Valiliği ile İskenderun Kaymakamlığı, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerisi, İçişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliği´nin talimatları doğrultusunda; kaymakam İskender Yönden´in koordinasyonuyla, ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla ilçede oluşturulan denetim komisyonunca günlük yaşamın çeşitli alanlarına ziyaret ve denetimlerin sürdürüldüğünü belirtti. Kaymakamlık, 'İlgili Bakanlıklar ve İl/İlçe Hıfzısıhha Kurullarınca belirlenen pandemi esasları ve usullerine riayet edilip edilmediğine ilişkin kontrol ve denetimler titizlik ve hassasiyetle sürdürmektedir' açıklamasını yaptı.

Sokağa çıkma yasağında kimler çalışacak?
İçişleri Bakanlığı, valiliğe koronavirüs tedbirleri kapsamında ek genelge gönderildi. İskenderun Kaymakamlığı da sokağa çıkma yasağının uygulanacağı sörüce ilişkin Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulunun 2020/110 sayılı kararını kamuoyuna duyurdu. Genelgeye göre, 31 Aralık 2020-4 Ocak 2021 tarihlerinde uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasında hafta sonu kısıtlamalarındaki usul ve esaslar geçerli olacak.

31 Aralık Perşembe günü saat 21.00´den başlayıp 4 Ocak Pazartesi saat 05.00´te sona erecek sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı anımsatılan genelgede, 'Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarına dair daha önce illere gönderilen genelge kapsamındaki usul ve esaslar 1, 2 ve 3 Ocak tarihlerinde de geçerli olacak. Yeni bir karar alınıncaya kadar hafta sonları uygulanan sokağa kısıtlaması süresince balıkçı ve balık tezgahları iş yerleri de 10.00-17.00 saatleri arasında vatandaşlara hizmet sunabilecek. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde müdafi, vekil, duruşma ve ifade gibi yargısal görevlerin icrasıyla sınırlı kalmak kaydıyla avukatlar ile yaklaşan yıl sonu işlemlerindeki yoğunluğun ticari hayatı olumsuz etkilememesi amacıyla noterler, görevlerine dair zaman ve güzergahla sınırlı olacak şekilde istisna kapsamındaki kişiler ve yerler arasına eklendi. Yargısal görevlerin icrası gereği avukatların özel araçlarıyla şehirler arası seyahatlerine de izin verilecek. Yeni bir karar alınıncaya kadar faaliyetlerine ara verilen ana sınıflarıyla ilgili uygulamanın devamı sağlanacak. Tam gün hizmet veren resmi ve özel tüm anaokulları ise yüz yüze eğitime geçebilecek. Genel kurulları dahil olmak üzere, sendikaların yapacağı etkinlikler de 1 Mart 2021´e kadar ertelendi' ifadesine yer verildi. Daha önce gönderilen genelgeyle 1 Mart´a kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerde genel kurul ve etkinlikler ertelenmişti.

'İktidar, insanları korumaktan uzak ´önlemler´ almakla yetiniyor'
Hatay zor bir süreçten geçtiğini, her gün çok sayıda yurttaşın covid-19 şüphesiyle hastanelere gittiğini ifade eden Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, çevreden, aileden, mahalleden birilerini kaybetmenin haberini almak istenmediğini ifade etti. Milletvekili Mengüllüoğlu, 'Bu kadar vahim zamanlar geçiren ülkemizde iktidar, kendi sermayelerini korumak adına, halkı ölümle karşı karşıya bırakan, insanları korumaktan uzak ´önlemler´ almakla yetinmekten öteye gidemiyor. Sağlık sistemimiz için çanlar çalıyor. İktidarın öngörüsüzlüğüyle açıklanamayacağı aşikar olan bu süreçte binlerce hemşerimiz hastalanmış, birçok dostumuz hayatını kaybetmiştir. Pandeminin ilk gününden bu güne kadar ben ve partimiz Türkiye İşçi Partisi, süreci takip etmiş, halkı önceleyen bilim insanlarımızın sesi olmaya, ulaşabildiğimiz alanlarda dayanışma ağlarının çalışmalarına katkı koymaya, ihtiyaçların giderilmesi konusunda çalışmalar yürütmeye çalıştık ve çalışmaya devam etmekteyiz. Halkı bu süreçte kendi başına bırakan, akıl ve izandan yoksun tedbirler alarak, üstelik bu süreci iyi yürüttüğünü söyleyen, gerçekten uzak bilgiler açıklayarak halkı, hayatların söz konusu olduğu bir alanda bile aldatmaya devam eden iktidarın önümüze bıraktığı çözümsüzlüğe rağmen tedbirli olmalı, kendimizi, ailemizi ve çevremizi korumak için azami düzeyde tedbirlerimizi almalıyız. Hatay Tabip Odası´nın düzenli olarak bilgilendirmelerinden de gördüğümüz gibi, iktidar tarafından yalnız bırakılan Hatay halkı olarak bu günleri aşacağımıza, sağlıklı günlerde yeniden bir araya geleceğimize olan inancım tamdır' açıklamasını yaptı.

'Ölen sağlık çalışanları şehit sayılsın'
Türk Sağlık Sen Hatay Şube Başkanı Hayrettin Şahin, son dönemde sağlık personelinin yaşadığı sorunların arttığını ifade etti. Ülkede salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarından 130 binine koronavirüs bulaştığını, 225 sağlık çalışanının hayatını kaybederek, ´şehit olduğunu´ belirten Şahin, 'Bu kadar açık ve net bir durum ortada iken sağlık çalışanları için Covid-19´un meslek hastalığı olarak belirlenmesinde bize göre zaruret vardır. Bu hem bir durumun tespiti hem de Covid-19´a yakalanan sağlık çalışanlarının hakları korumak için zorunludur. Bunu TBMM Sağlık, Aile, çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu olmak üzere birçok otoritede vurgulamıştır' değerlendirmesini yaptı. Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Gerek yok, vazife malulü sayılıyorlar, gibi beyanların yerine ´görevleri nedeniyle covid-19´a yakalanan her kamu çalışanı için bu meslek hastalığıdır. Hayatını kaybeden her çalışanının yakınları da devletimiz tarafından şehit yakını olarak kabul edilecektir´ beyanları sağlık çalışanlarının beklediği, derde derman olacak açıklamadır. Başvuru, illiyet bağı gibi bir takım şartlar yerine hastalık ve vefat tespitinin sağlık kurumlarınca yapılması yeterli sayılarak bu adım atılmalıdır. Sağlık çalışanlarının beklentisi budur. Sağlık çalışanları vazife malulü değil şehittir. Bu nedenlede hayatını kaybeden sağlık çalışanları için öteden beri istediğimiz; şehitlik ve geride bıraktıkları ailelerinin şehit yakınlarının haklarından faydalanmalıdırlar. Bu amaçla da yapılacak bellidir. Terörle Mücadele Kanununun 21. maddesine ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun´da bazı düzenlemeler yapılarak bu durum hayata geçirilmelidir. Kanuna, ´Salgın, doğal afet veya felaketlerde görevleri veya Salgın hastalıklarla mücadeledeki görevleri nedeniyle hayatını kaybeden kamu görevlilerini´ şeklinde bir ekleme yapılarak sağlık çalışanlarının şehitlik statüsünün haklarından yararlanmaları sağlanmalıdır. Sağlık çalışanları için herşeye gerek vardır ve yapılmalıdır. Bugüne kadar süren ihmallere bir son verilmeli, çalışanın emeği, alın teri ve hakkı teslim edilmelidir.'

Belediyelerin dezenfekte çalışması sürüyor
Antakya Belediyesi, ekiplerin kentte dezenfekte çalışmasını sürdürdüğünü bildirdi. Koronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında kentte dezenfekte çalışmalarının sürdüğü anlatılan belediyenin açıklamasına göre, vatandaşların sağlığını korumak, salgının yayılmasını önlemek amacıyla yürütülen çalışmalarda dezenfekte çalışmaları Antakya´nın 95 mahallesinde bulunan camiler, okullar, muhtarlıklar, sağlık ocakları, PTT ve kargo merkezleri, kurumlar, cadde ve sokaklar gibi vatandaşların bulunduğu tüm noktalarda devam ediyor. Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz da, panik veya korkutmayla değil gönüllü olarak maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması gerektiğini belirtti. Yılmaz, 'Zor bir dönemden geçmekteyiz. Pandemi halini alan bir salgınla dünya ile beraber ciddi bir savaş vermekteyiz. Bu süreçte herkes üzerine düşen görevi vakit kaybetmeksizin en iyi şekilde yapmak zorunda. Üzerimize düşen görev nedir? Bir vatandaş olarak evde kalmak, dışarıda bulunduğumuz süreçte de sosyal mesafe kuralına azami ölçüde riayet etmektir. Birbirimizle etkileşime devam edersek, sosyal mesafeyi korumazsak, maske kullanmadan, hijyen kurallarına dikkat etmezsek virüsün yayılma hızı katlanarak artacaktır. Bu bir bilimsel gerçek. İsteğimiz kendiniz, aileniz, sevdikleriniz ve en önemlisi insanlık için zorunlu olmadıkça evden çıkmamanız. Toplum ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden virüsün, yayılmasını önlemek için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Mümkün oldukça kalabalık yerlerden uzak durmalı, mecbur kalmadıkça evden dışarı çıkmamalıyız. Toplu kullanım alanlarında temizlik ve el hijyenine çok dikkat ederek Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 14 Kurala mutlaka uymalıyız. Yurtdışı bağlantısı olan insanlarımızdan 14 günlük karantina kuralına mutlaka uymalarını istiyorum. Ülke olarak kenetlenmeliyiz. Virüse karşı alınan tüm önlemlere mutlaka riayet etmeliyiz. Birlikte mücadele ederek bu salgın hastalıktan korunabiliriz' değerlendirmesini yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22