Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Ersoy: İskenderun zemini 66 santim çöktü

İskenderun platosunda 66 santim kalıcı olarak çökme yaşandığını anlatan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Şükrü Ersoy, "Zemin faydan daha önemli" dedi.

GÜNCEL 20.03.2024 10:35:00 0
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Ersoy:  İskenderun zemini 66 santim çöktü

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Ersoy: 
İskenderun zemini 66 santim çöktü 

* İskenderun platosunda 66 santim kalıcı olarak çökme yaşandığını anlatan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Şükrü Ersoy, "Zemin faydan daha önemli" dedi. Bina yapılırken denetleme ve ahlaki açıdan sorunlarımız  olduğunu da belirten Prof. Ersoy, İskenderun'da düzenlenen 'Deprem Çalıştayı’nda, "Denetim, kontrol ve ahlaki sorunları çözmeden hiçbir sorunu aşamayız. Kanunlarda sorun yok. Uygulama ve denetlemelerde sorun var. Ahlaki sorunlarımız var" değerlendirmesini yaptı.

Akın Bodur/İskenderun  Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Şükrü Ersoy, bina yapılırken denetleme ve ahlaki açıdan sorunlarımız  olduğunu belirtti ve "Denetim, kontrol ve ahlaki sorunları çözmeden hiçbir sorunu aşamayız. Kanunlarda sorun yok. Uygulama ve denetlemelerde sorun var. Ahlaki sorunlarımız var" dedi.
TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu'nun düzenlediği 'Deprem Çalıştayı’nda konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Ersoy, Hatay'ın bulunduğu coğrafya açısından ne kadar tehlikeli olduğunu 20 yıldır anlattıklarını, 6 Şubat depremindeki yıkımın ürettiği tabloyla da bunu gördüğümüzü ifade etti. Hatay'ı kastederek "Burada yaşamanın bir bedeli var" diyen Prof. Ersoy, depremlerin okyanusların açılmasına, sıra dağların oluşmasına yol açtığını anımsattı. 



"Türkiye'de en büyük deprem, 8 büyüklüğünü geçmez"
Ersoy, "Deprem kuşaklarında büyük depremler oluşur. Deprem haritasındaki kımızı çizgiler 'hayat, kader' çizgileridir. Deformasyon enerjisi her yıl birkaç derece birikim oluşturur ve bunlar birike birike depremselliği oluşturur. Deprem sırasında bir binada hasar başlamışsa, artık yıkım konumuna gelmiştir. Türkiye topraklarında en büyük deprem, 8 büyüklüğünü geçmez" dedi. 

"İstanbul'da nüfus 5 milyon kadar azalmadığı sürece, hiçbir plan işlemez"
Türkiye'nin en büyük depreminin 1939'da yaşandığını, 7,9 büyüklüğündeki o depremde yer kabuğunun 300 kilometre yarıldığını ve Güneydoğu Fay Zonunun  tehlikeli olduğunu ifade eden Prof. Ersoy, "Tarihsel süreçlerden dolayı nerelerde deprem olacağını ve yaklaştığını biliriz. Bunun için tarihi iyi okumak gerekiyor. 1942, 1943 ve 1944 depremlerinde faylardaki bütün enerji Marmara Bölgesine gitti. Marmara'da deprem niye olmasın? Peş peşe gelen depremler orada stres biriktirdi. Her yerde 7 büyüklüğünde deprem oldu. Bir tek orası boş. Orada niye olmasın? Peki depreme yönelik yapılanlar yeterli mi? Yetme, yetmeyecek. Türkiye nüfusunun üçte birinin yaşadığı İstanbul'da olası deprem, sadece İstanbul'un, Türkiye'nin deği, dünyanın sorunu. Çünkü, İstanbul, tedarik köprüsü üzerinde bir yer ve bu ku köprü kırılırsa dünya etkilenir. Bütün yatırım inisiyatifleri depremin üzerine çıkamaz. İstanbul'da nüfus 5 milyon kadar azalmadığı sürece, depremde İstanbul'da hiçbir plan işlemez. Orada nüfus azaltılmalı" değerlendirmesinde bulundu. 


"Zemin faydan daha önemli"
Doğu Anadolu Fayının 600 kilometre uzaklıkta olduğunu ancak Hatay'ı bu faydan ayrı görüp, Ölü Deniz Fayı içinde değerlendirdiğini belirten Prof. Ersoy, zeminin faydan daha önemli olduğunu söyledi. Ersoy, "Hatay fay hattı denizden geliyor. Kızıldenizden gelen fay, Doğu Anadolu Fayınan daha kötü. 3 ayrı fal hattının bulunduğu Hatay'a ekstra önem gösterilmeli. Amanos Dağı tarafında da faylar var. Bir tarafında İskenderun var. Ama İskenderun'da da faylar var. Amik Ovasının altında da çok fay var. 6 Şubat depremi sonrası, normal şartlar altında bölgede çok büyük bir deprem beklemiyorum" dedi

İskenderun zemini 66 santim çöktü 
İskenderun'un zemininde, İskenderun platosunda 66 santim çökme yaşandığını anlatan ve kentin ilk depremde yıkıldığını ifade eden Prof. Ersoy, "Bu çöküntü, kalıcı olarak çöktü" dedi.

Örselenmiş binalar güçlendirilmemeli, yıkılmalı
İskenderun, Antakya, Kırıkhan, Defne, Samandağ ve Hassa'da fayların yerleşim yerlerinin altından geçtiğini ifade eden Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Ersoy, "Örselenen bir binanın yeniden ihya olamayacağı yönünde düşünce taşıyorum. Örselenmiş binaların güçlendirilmesi taraftarı değil, yıkılması taraftarıyım. 6 Şubat depreminde, depremin toplamının yüzde 40'ı oranında Hatay etkilendi. Kırıkhan'da ormanlık alanda ağaçlar kesildi ve oralara öğretmen evi, askeri kışla gibi binalar yapıldı. O ağaçlar niye kesildi? Hatay sahipsiz" diye konuştu. 


6 Şubat depremi sonrası deprem haritalarının değiştiğini, 150 olan kırmızı çizgi sayısının 500'e ulaştığını belirten Prof. Ersoy, şöyle konuştu: "Türkiye'de deprem olmayan bir yerimiz yok. Türkiye'nin yüzde 100'ü deprem bölgesi. Bunu bilmek, buna hazırlıklı olmak ve iyi bir ev yapmak lazım. Depremden etkilenmeyecek hiçbir ev yok. 6 Şubat'ta zeminden kaynaklı büyük yıkımlar yaşandı. Etki açısından böyle bir deprem dünyada yok. 11 il ve 15 milyon insan etkilendi. Dolayısıyla depreme ilişkin bütün planlar boşa çıktı. Ayrıca bina yapılırken denetleme ve ahlaki açıdan sorunlarımız var. Denetim, kontrol ve ahlaki sorunları çözmeden hiçbir sorunu aşamayız. Kanunlarda sorun yok. Uygulama ve denetlemelerde sorun var. Ahlaki sorunlarımız var."
AFAD'ı önemli bir kurum ve hantal olarak niteleyen Prof. Şükrü Ersoy, 6 Şubat depreminde Hatay'da ilk üç gün koordinasyon sorunu olduğunu da belirtti. Ersoy, "2023 milat olmalı. Bu olmayacaksa ne zaman olacak? 2023 depreminden ders almayıyız. Ders almazsak, biz her türlü kötülüğü hak ediyoruz demektir. Ders almamız lazım" diye konuştu.
TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu adına açılış konuşması yapan dönem sözcüsü Murat Durukan, çalıştayın 300'e yakın kişinin katılımıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.
İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi Başkanı İnal Büyükaşık ve TMMOB Hatay İl Kurulu Dönem Sözcüsü Riyad önal'ın moderatörlüğünü yaptığı 'Deprem Çalıştayı’na konuşmacı olarak, Dr. İnşaat Mühendisi Mehmet Kapar, Hatay Barosu eski Başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın, Şehir Plancıları Odası Hatay İl Temsilcisi Serkan Koç, İnşaat Mühendisler Odası İskenderun Temsilciliği Başkanı Kerem Özdemir, Mimarlar Odası Hatay Şube Başkanı Mustafa Özçelik ve Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği Başkanı Emre Uras katıldı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19