YÖK´ün ödülü Dr. İleri´nin tezine

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Dr. Berna İleri´nin ´doktora tezi´ YÖK tarafından Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü ile ödüllendirildi.

GÜNCEL 9.10.2018 10:12:36 0
YÖK´ün ödülü Dr. İleri´nin tezine

Akın Bodur/İskenderun

'Hatay ilinde İpekböceği yetiştiriciliği, ipek dokumacılığı ve sürdürülebilirlik önerileri' başlıklı başvurusu ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesine (MKÜ) ödülünü, 2018-2019 Yükseköğretim Akademik Yılı açılış töreninde MKÜ Rektörü Hasan Kaya´ya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.
Bu yıl ikincisi verilen YÖK Üstün Başarı Ödülleri, YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi´nde düzenlenen '2018-2019 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde sahiplerine verildi. YÖK, 'Bireysel Ödüller' kapsamında 'Yılın Doktora Tez' ödüllerini almaya hak kazanan akademisyenler ve çalışmaları, hoca-talebe ilişkisine dikkat çekmek, bu konuya ehemmiyet verildiğini göstermek amacıyla, doktora öğrencisinin danışman hocası ile birlikte ödüllendirilmesine karar verdi. Buna göre, Sosyal ve Beşeri Bilimler Kategorisinde; Ankara Üniversitesinde, 'Ölçme ve Değerlendirme' alanında yaptıkları doktora teziyle Dr. Selma Şenel ve tez danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Kutlu ödül aldı. Fen ve Mühendislik Bilimleri Kategorisinde; Koç Üniversitesinde, 'Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği' alanında yaptıkları doktora teziyle Dr. Seyhan Uçar ve tez danışmanı Doç. Dr. Öznur Özkasap ödül kazandı. Sağlık Bilimleri Kategorisinde; Uludağ Üniversitesinde ise, 'Tıbbi Biyoloji' alanında yaptıkları doktora teziyle Dr. Gamze Güney Eskiler ve tez danışmanı Prof. Dr. Gülşah Çeçener´e ödül verildi. Törende kurumsal ödüller de verildi. Topluma Hizmet Ödülü; 'Sosyo-Ekonomik Düzeyi Düşük Ailelerin Özel Yetenekli Çocuklarının Bilim ve Zeka Oyunları ile Erken Yaşta Tespiti' başlıklı başvurusu ile 'İstanbul Medeniyet Üniversitesine' verildi. Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü de 'Hatay İlinde İpekböceği Yetiştiriciliği, İpek Dokumacılığı ve Sürdürülebilirlik Önerileri' başlıklı başvurusu ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesine; Üniversite-Sanayi İşbirliği Ödülü 'Yakıt Pili ve Hidrojen Teknolojileri' başlıklı başvurusu ile Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesine; Uluslararası İşbirliği Ödülü ise, 'İstanbul Teknik Üniversitesi-Boeing Havacılık ve Uzay Teknolojileri için Yenilikçi Uygulama ve Araştırma İşbirliği' başlıklı başvurusu ile İstanbul Teknik Üniversitesine verildi.
'Hatay ilinde İpekböceği yetiştiriciliği, ipek dokumacılığı ve sürdürülebilirlik önerileri' konusunda yazdığı tezleçalıştığı üniversite Mustafa Kemal´e ödül kazandıran Dr. Berna İleri, Hatay´da son yıllarda İpek böceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılığının öne çıkmasını sağlayan, ipekçiliğin yeniden canlanmasına katkı sunan isimler arasında yer alıyor. Dezavantajlı kadınlar için proje hazırlanması ve yürütülmesi çalışmaları gerçekleştiren Dr. Berna İleri, Samandağ, Defne, Kumlu´da bu yönde çalışmalarda da bulundu; Ankara´da AKP Genel Merkezinde kadınlara yönelik düzenlenen toplantıda bilgilendirmede de bulundu.
Hatay´da geleneksel mesleklerden biri olan ancak son yıllarda unutulan ipekböceği yetiştiriciliği ve geleneksel el tezgâhlarında ipek dokumacılığının yaşatılması, kırsalda kadınlara eğitimler verilerek meslek devamlılığının sağlanması, ipek dokuyan kadınların ekonomik gelir elde etmesi amacıyla ipekböceği besleme ve ipek dokumacılığı için eğitim ve uygulama projesi yapan Dr. İleri, Samandağ´da birçok kadının evinde ipek dokumacılığı yaparak ev ekonomisine katkı sağlamasına da katkı sundu.
MKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel El Sanatları Bölümü Başkanı Dr. öğretim üyesi Berna İleri, MKÜ´de, Tekstil Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TEKSUAM) kurulması için çalışmalarda bulundu; Defne ve Samandağ´da 2015 yılında “Hatay Sarısı” ipeği ile ilgili çalışma yaptı, 2017´de de Hatay Valiliği ve MKÜ işbirliğyle düzenlenen Hatay Sarısı İpek Turizm Çalıştayı´na katkı verdu ve orada ipekçilik üzerine sunum da yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00