Yöre halkı aşıya nasıl bakıyor?

Hatay´da vaka oranı azaldı

SAĞLIK 14.07.2021 11:37:17 0
Yöre halkı aşıya nasıl bakıyor?

Devrim Fındık-Nesrin Geyik/İskenderun

Koronavirüs salgınına karşı mücadele ve önlemler devam ederken, vaka sayısı azaldı ama aşılama sürüyor. Hatay´da birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılama sayısı 900 bine ulaştı. Ancak, ikinci ve üçüncü doz aşılama aynı kişilere yapıldığı için, aşılama sayısı aşılama oranı ile paralellik taşımadı. Sağlık Bakanlığı, 26 Haziran-2 Temmuz arası vaka haritasını yayımladı. Bu haritaya göre, yüzde oranı azalan Hatay´da vaka sayısı 4,88 oldu. Hatay, en iyiler arasında 2. sırada yer aldı. Bu kapsamda Hatay´da her 100 bin kişide vaka oranı 4,88. Bu oran Osmaniye´de 5.65, Kilis´te 11.91, Adana´da 8.23, Gaziantep´te 23.08, Mersin´de ise 26.17 olarak açıklandı.
Sağlık Bakanlığı, 18 yaş üzerinde olanların aşılamasının sürdüğünü açıklarken, aşı yaptırmak istemeyen kesim de bulunuyor. İskenderun ve yöresinde yaşayan halk, aşılamaya yönelik düşüncelerini gazetemize anlattı.

Aşı, virüsten korunmak için
Yörede oturan ve yaşayanlara yöneltilen 'Aşı oldunuz mu? Neden ? Aşı olmayanlar ile ilgili ne düşünüyorsunuz?' sorularına yönelik şu değerlendirmede bulundu:
Sertan Mimişker (29-fabrikada çalışanı): Ben aşı oldu. Covid19 illetinden korunmak için aşı oldum. Aşı olmayanlar aşı olmalı. Bence, aşının hiçbir yan etkisi yok, ama aşı ollanların da tedbirleri elden bırakmaması gerekiyor. Maske, sosyal mesafe ve temizlik önemli.
Dudu Gizem Dağdelen, (22-üniversite öğrencisi): Aşı oldum. Aşıyı tedbir amaçlı oldum. Covid geçirmedim. Tedirginlik var. Çünkü ne olacağını bilemiyoruz. Ama doktorların hepsi haberlerde duyduğum kadarıyla hangi aşıyı bulursanız olun, diyor. Çünkü büyük bir şey olmasa virüsten kaynaklı ölenler olmaz. Günde kaç insan ölüyor? çok. Bundan dolayı ben de aşıyı tedbir amaçlı oldum. Artık ne olursa olsun. Tedirginlik var ama mecburen de tedbir amaçlı aşıyı oldum. Aşı için zorunluluk getirileceğini de düşünüyorum. Aşıyı olmayanlara bir şey demiyorum ama bence onlar da olmak zorunda kalacak. Bir de aşı olsalar daha iyi olur, diye düşünüyorum. Çünkü hepimiz aşılanırsak virüs bitebilir. Aşı olmayanlar yüzünden tekrar virüs kapabiliriz. Aşı olmaları gerekiyor ama olmazlarsa yine de saygı duyuyorum. Çünkü aşının ileride ne gibi yan etkiler yapacağını bilmiyoruz.”
Aşı olduğunu söyleyen ancak ilk başlarda sosyal medyada aşı ile alakalı yapılan açıklamalardan dolayı yaptırmayı düşünmediğini de ifade eden Muhsine Taşan, (45-ev tekstil) 'a, 'Çocuklarımıza küçükken birçok aşı yaptırıyorduk; Verem, kızamık gibi rahatsızlıklardan çocuklar, insanlar ölüyordu. Aşılar sayesinde şu an dünyada bu tür rahatsızlıklar yok. Aşı bu rahatsızlıklar için önlem oldu. Bir de şöyle düşündüm. Bütün eş, dost, akraba aşılarını yaptırdı. Bir şey olacaksa hepimize olsun, diye yaptırdım. Aşının kötü bir etkisi varsa bütün sevdiklerimiz aşı yaptırdı ve onlara bir şey olacaksa benim dünyada tek kalmam anlamsız olurdu. Ancak aşı olmayanları da anlıyorum. Çünkü, açıklamalar yetersiz. Aşı hakkında daha çok bilgilendirme yapılmalı. İnsanların kafasındaki soru işaretlerinin cevapları olması gerektiğini düşünüyorum. Herkesin aşı olması gerektiğine inanıyorum' değerlendirmesinde bulundu.

Yöneticilerin söylemi, aşılamada etkili oldu
Aşının gerekli olduğuna inandığı için aşıyı yaptırdığını anlatan Hasan Garipoğlu (60-kuyumcu) ise 'Aşı olmayanların kendi inisiyatifi. Ben mutlaka aşı olunması gerektiğine inanıyorum' diye konuştu. Aşı karşıtları ve komplo teorileri hakkında konuşan Garipoğlu, aşı karşıtlarının ellerinde bilimsel bir verilerinin olmadığını anımsattı ve 'Aşı olanlar da ne olacağını bilmiyor. Aşının içeriğini bilmiyoruz. Sadece iğnenin içerisinde gördük. Kendimi bazen bıçağı gören kurbanlık koyun gibi hissediyorum. Ama devlet adamları ve tıpçıların söylemine güvenerek, aşı yaptırdım' diye konuştu.
Devlet kurumlarına aşısız girilemeyeceği için aşı olduğunu belirten Rıdvan Atman, (49-elektronikçi) herkesin bir an önce aşısını olması gerektiğini söylerken aşının yan etkilerinden dolayı ikinci dozu yaptırmak istemediğini de “İğne yapıldıktan sonra eşim rahatsızlandı. Aşının yan etkisiydi. Hastaneye yatırıldı. İlk dozu böyle yaptı. İkinci dozda da böyle olursa aşı olmayı düşünmüyoruz' sözleriyle belirtti. Atman, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Aşı karşıtlarının komplo teorileri halkın içinden olduğu için bunu herkes gündeme getiriyor. Belki bir bildikleri vardır. Biz de ne olacağımızı bilmiyoruz. Komplo teorilerine inanmıyorum ama yine de aşının vücudumuza ne yapacağını bilemiyoruz. Aşı hakkında herhangi bir bilgi vermeden direk vuruyorlar.”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00